портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

«Ми всі православні – нам нічого ділити» - отець Макарій настоятель храму Святителя Миколая Чудотворця ПЦУ

Опубліковано 06 листопада 2019 року, 10:55 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

У Донецькій області почався процес реєстрації ще однієї релігійної громади Православної церкви України. Цього разу до єдиної помісної церкви планує долучитись громада з Волновахи, яку очолює настоятель храму Святителя Миколая Чудотворця ігумен отець Макарій.

Храм, у якому отець Макарій проводить служіння, був освячений у 2018 році, побудували його на честь бійців 51-ї окремої механізованої бригади, які загинули на цьому місці через обстріл бойовиків у 2014-му році. Зараз храм є центром громади ПЦУ  Волновахи та навколишніх населених пунктів.

Отець Макарій переконаний – громада тільки починає свій розвиток.

«Серед священнослужителів прийнято прораховувати вплив свого храму за кількістю хрещень та вінчань. Якщо спочатку ми хрестили одну дитину на два-три місяці, то зараз щомісяця до нас приносять хрестити п’ять-шість дітей. Більше людей приходить і вінчатись. Звісно, це невеликі цифри, але люди починають звикати до української церкви, приходити до неї, і це вже значний прогрес», - каже він.

За словами настоятеля храму, їх храм дуже нетиповий для Сходу України. Виконаний повністю з дерева, служби проводяться виключно українською мовою. Отець Макарій каже, що спочатку мешканці Волновахи з недовірою ставились до нової релігійної громади, проте з часом звикли і почали ставитись більш лояльно.

«Найголовніше, що треба зрозуміти усім – ми усі православні, нам нічого ділити. У нас ніколи не виникало конфліктів, ні з Київським, ні з Московським патріархатами, адже фактично ми сповідуємо одну й ту ж віру, лише одяг священників та мова проповідей відрізняється. Тому з місцевими ми душе швидко знайшли спільну мову. Мені дуже хочеться зробити храм не лише місцем, де можна молитись Богу, але й місцем, де можна провести час з родиною. На території храму встановили дитячий майданчик, розбили невеличкий сквер, ми робимо храм привабливим не лише для віруючих, а й для гостей міста, кожного громадянина», - наголосив священник.

Отець Макарій переконаний, що Україні потрібно розвивати Православну церкву України, особливо у східних регіонах.

«Держава завжди буде тілом народу, а церква – його душею. Віра вчить нас бути добрішими один до одного, відгукатись на чужі потреби та допомагати ближньому у біді. Проїжджаючи по області, я неодноразово бачив дуже гарні, величні, але пусті церкви. Наша церква хоч і не така багата оздобленням, але до неї приходять люди, приводять своїх рідних та друзів. Я переконаний, що якби Православна церква України існувала би років двадцять, діяла у Донецькій області до 2014-го року, тут ніколи б не було збройного конфлікту. Бо церква консолідує суспільство та має вирішувати усі існуючі конфлікти», - заявив отець Макарій.

Священник має великі плани для розвитку власної церкви. Окрім суто релігійної роботи, у храмі ПЦУ розробили і соціальні заходи. За словами Макарія, цього року стартував експеримент з вивчення іноземних мов для дітей. Церква за рахунок пожертв оплачує заняття дітей з викладачами, зараз три групи по 20 дітей вивчає у вільний час англійську мову. Наразі настоятель храму та прихожани розробляють й інші невеликі гуманітарні проєкти для мешканців Волновахи та навколишніх сіл.