портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

5 грудня – День працівників статистики

Опубліковано 05 грудня 2020 року, 07:50

Указом Президента України від 02.12.2002 №1120/2002 в Україні було встановлено професійне  свято – День  працівників статистики, яке відзначається щорічно 5 грудня. Ця дата пов'язана з проведенням у 2001 році першого Всеукраїнського перепису населення, найбільш масштабної статистичної роботи. Але перепис – це лише мала частина статистики.

Відповідно до Закону України «Про державну статистику» органи державної статистики здійснюють діяльність, направлену на збір і обробку «статистичної інформації щодо масових економічних, соціальних, демографічних, екологічних явищ і процесів, що відбуваються в Україні та її регіонах».

З моменту свого створення органи державної статистики пройшли довгий шлях розвитку й становлення. Змінюючись разом з суспільством, статистика є історією країни в цифрах. Українська статистика визнана такою, що відповідає міжнародним вимогам, а її інформація – продуктом високої  якості.

Статистичні дані відображають більшість аспектів нашого життя. Відповідальне використання інформації є важливим при прийнятті кращих рішень задля розбудови країни, соціально-економічного розвитку регіонів. Сьогодні статистичні дані  відображають результати діяльності в усіх сферах, привертають увагу до невирішених проблем, дають можливість розробляти перспективні плани, служать широкому інформуванню населення. Саме тому подальший розвиток країни неможливий без вітчизняної статистики, яка стала невід'ємною частиною загальнодержавної інформаційної системи.

У нашому регіоні інформацію про життя понад 4 мільйонів осіб (кожного десятого мешканця країни) та про соціально-економічний розвиток Донецької області (без урахування частини тимчасово окупованих територій), яка забезпечує 11% реалізації промислової продукції країни, 9% експортних поставок, 5% капітальних інвестицій, 4% обсягу будівельної продукції, 9% вантажних та 4% пасажирських перевезень, по 3% оптового та роздрібного товарообороту, а також сільськогосподарської продукції, збирають та обробляють 150 спеціалістів Головного управління статистики у Донецькій області. Високий авторитет статистичної служби – це насамперед заслуга працюючих тут людей, чиїми величезними зусиллями мільйони розрізнених цифр перетворюються у цілісну картину праці та життя.

 Статистична наука за допомогою сучасних методів і засобів збирає дані, аналізує події та робить відповідні висновки, що дозволяє надалі користувачам окреслювати як найближчу, так і довгочасну перспективу.

Ще Гете відмічав: "Говорять, що числа правлять світом. Ні, вони тільки показують, як правлять світом".