портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

5 грудня – Міжнародний день волонтера

Опубліковано 05 грудня 2020 року, 07:00

Міжнародний день добровольців в ім'я економічного і соціального розвитку було проголошено рішенням 40-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 17 грудня 1985 року на знак визнання важливої ролі добровольчих та інших організацій у соціальному й економічному розвитку суспільства.

В Україні  на законодавчому рівні волонтерство як діяльність вперше було визначено Постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2020 року № 1895 «Про затвердження Положення про волонтерську діяльність у сфері надання соціальних послуг» (втратила чинність у 2011 році). Зазначеним документом було визначено, що волонтерська діяльність волонтерська діяльність ґрунтується на таких засадах: добровільність та доброчинність; законність; гуманність та гідність; спільність інтересів і рівність прав її учасників; гласність; відповідальність; конфіденційність.

Наступним кроком держави у визнанні волонтерської діяльності стало прийняття у 2011 році Закону України «Про волонтерську діяльність»  (зі змінами). Ним, зокрема, визначено, що волонтерська діяльність – це добровільна, соціально спрямована, неприбуткова діяльність, що здійснюється волонтерами шляхом надання волонтерської допомоги. Також були окреслені основні засади та напрямки такої діяльності.

У 2015 році Постановою Кабінету Міністрів України № 556 було затверджено Порядок надання волонтерської допомоги за окремими напрямами волонтерської діяльності.

Всебічна підтримка та взаємодопомога завжди була притаманна українському народу. Разом із становленням незалежної, суверенної України розвивався й волонтерський рух у різних галузях нашого життя.  Найбільше українців ставало активними волонтерами під час Студентської революції, Помаранчевої революції. Адже найбільшого розвитку волонтерська діяльність набула із початком подій Революції Гідності та війни на Сході України. Саме завдяки багатотисячній армії волонтерів Україна змогла відстояти свій європейський вибір, зупинити агресію Росії проти України. Боротьба з пандемією гострої респіраторної хвороби COVID-19 стала ще одним викликом як для держави, так й для волонтерських організацій. Майже кожен з нас став своєрідним волонтером пандемії, допомагаючи шити маски та захисні костюми, закуповуючи необхідні медичні препарати й апарати, допомагаючи літнім людям у придбанні продуктів та ліків.  

Нагадаємо, що Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Донецької обласної державної адміністрації оголосило про проведення обласного конкурсу «Волонтер Донеччини». Конкурс проводиться з метою популяризації волонтерського руху та відзначення фізичних осіб та громадських об’єднань, які зареєстровані на території Донецької області, та протягом поточного року надавали волонтерську допомогу отримувачам на підконтрольній території Донецької області.