портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

День слов’янської писемності і культури

Опубліковано 24 травня 2019 року, 14:08 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Щорічно 24 травня у всіх слов'янських країнах відзначають День слов'янської писемності і культури та урочисто прославляють творців слов'янської писемності святих Кирила і Мефодія.

Як відомо, святі рівноапостольні брати Кирило і Мефодій походили з вельможного і побожного роду й стали православними ченцями у грецькому місті Солуні. Саме 24 травня православна та греко-католицька церкви прославляють та звершують їх пам'ять.

Вчені вважають, що слов'янська писемність була створена в IX столітті, приблизно у 863 році. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на честь одного з братів, Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. Братам які з малих років виявили неабиякі здібності і досконало опанували всі науки свого часу, а також володіли найпоширенішими мовами Європи вдалось на основі грецької створити нову слов'янську абетку. Вони істотно змінили її, щоб більш точно передати слов'янську звукову систему. Були створені дві абетки — глаголиця і кирилиця. За внесок святих Кирила і Мефодія в культуру Європи Папа Римський Іван Павло II у 1980 році оголосив їх покровителями Старого континенту.

Вперше День слов’янської писемності і культури було відзначено у 1863 році на честь 1000-річчя створення слов’янської абетки. На жаль, за часів радянської влади зазначене свято, що об'єднує всіх слов'ян і не відзначався багато десятиліть. Повноцінно його вдалося відродити вже після проголошення Україною незалежності.

Початком офіційного відзначення цього свята на державному рівні став Указ Президента України від 17 вересня 2004 року в якому підтримуючи ініціативу Національної академії наук України, громадських та релігійних організацій день 24 травня встановлено Днем слов’янської культури і писемності.

На сьогоднішній день налічується приблизно 60 етносів та 252 мільйони людей, писемність яких ґрунтується на кирилиці, яка була і продовжує залишатися тим фундаментом який по всьому світу об’єднує велику родину слов’янських народів. 1 січня 2007 року, після приєднання Болгарії до Європейського Союзу, кирилиця також стала 3-м офіційним алфавітом ЄС, після латини і грецького письма.