портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

День української писемності та мови

Опубліковано 09 листопада 2019 року, 04:51 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

9 листопада наша країна традиційно святкує День української писемності та мови. Це свято було започатковано Указом Президента України від 06 листопада 1997 року № 1241/97 «Про День української писемності та мови».

Саме цей день обрано на вшанування ченця Києво-Печерського монастиря, Нестора Літописця, якого вважають прабатьком української писемності та автором першої фундаментальної історичної праці на українських землях – Повісті минулих літ. Цей твір складений на основі сучасних автору подій і архівних літописів, народних переказів і оповідань, та висвітлює історію східних слов'ян та князівської влади, утвердження християнства на Русі, містить оповіді про виникнення слов'янської писемності, відбиває настрої різних суспільних верств населення Києво-Руської держави.

Щодо початку писемності в українських землях тривають наукові дискусії. Археологічні знахідки засвідчують наявність писемних знаків на зброї, глиняному посуді, інших предметах побутового вжитку, ще за часів Трипільської доби. Давньою українською мовою написані Києво-Руські літописи, козацькі державні документи й хроніки, створена самобутня художня писемність епох – від Івана Вишенського до Григорія Сковороди. Українці мають свою могутню класичну літературу, визнаних світом геніїв: Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку, Івана Котляревського та тих хто і зараз гідно продовжує справу розвитку та популяризації української прози та поезії: Ліну Костенко, Левка Лук’яненко, Сергія Жадана, Юрія Андруховича, Оксану Забужко та багато інших.

Упродовж століть українська мова зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав, залежно від того, під чиєю владою опинялася Україна. На сьогоднішній день майже 45 мільйонів людей на планеті розмовляють українською мовою, що робить її однією з найпоширеніших мов сучасного світу.

Усвідомлюючи, що українська мова є визначальним чинником і головною ознакою ідентичності української нації, яка історично сформувалася і протягом багатьох століть безперервно проживає на власній етнічній території, становить переважну більшість населення країни і дала офіційну назву державі, а також є базовим системотвірним складником української громадянської нації 25 квітня 2019 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».