портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Денис Шмигаль розповів про карантин, місцеве самоврядування та заробітчан

Опубліковано 05 травня 2020 року, 16:21 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Карантин в Україні буде проходити з поетапними послабленнями. Перші послаблення заплановані на 11 травня. Подальше пом’якшення обмежувальних заходів відбудеться, як тільки це дозволить ситуація з захворюваністю і одужанням людей в країні.

Про це, зокрема, сказав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв’ю «Українському радіо» у вівторок, 5 травня.

«Протягом 18 днів в Україні спостерігається стабільна ситуація щодо зростання кількості тих, хто захворів, що дає нам можливість з 11 травня почати перший етап послаблення карантину. Відкриються фактично всі магазини, крім тих зон у ТРЦ, які викликають масові скупчення — зони розваг, дитячі зони, кінотеатри та фудкорти будуть закриті. Міський транспорт поки працюватиме в нинішньому режимі. Однак міські голови можуть ухвалювати рішення про збільшення його кількості та змінювати графік роботи», — заявив Прем’єр-міністр.

Також Денис Шмигаль анонсував з 11 травня старт так званого адаптивного карантину. «Якщо спостерігатимуться осередки спалахів хвороби, державна та обласні комісії ТЕБ і НС будуть ухвалювати відповідні рішення про посилення карантинних заходів в окремих областях, містах або селах», — наголосив Денис Шмигаль.

Очільник Уряду прокоментував ситуацію з передчасним і самовільним зняттям карантинних обмежень в деяких містах України. На думку Прем’єр-міністра, успішна реформа децентралізації робить місцеве самоврядування все більш сильним і самоврядним. Але це не означає, що в Україні має бути зруйнована система державного управління.

«Ми не маємо ставити під загрозу життя і здоров’я людей через політичні амбіції. Тому коли ми маємо закон або рішення Уряду – ніхто не має його порушувати. Міські голови також мають виконувати законодавчі і підзаконні нормативні акти держави для того, щоб ми мали організоване суспільство, організоване державне управління. Особливо, коли мова йде про життя і здоров’я сотень тисяч і мільйонів українців», – наголосив Прем’єр-міністр і закликав міських голів бути відповідальними.

Також Прем’єр-міністр прокоментував ситуацію, що склалася з українськими заробітчанами. За його словами, сьогодні криза в світі зробила працівників з України надзвичайно затребуваними. Завдання України як держави — відстояти інтереси наших співгромадян і забезпечити українців нормальними цивілізованими умовами праці в Європі. Вперше це питання порушено на такому рівні. Йдеться про страхування, офіційну оплату праці, проживання, умови повернення додому. І найголовніше – лікування, в тому числі, у випадку захворювання коронавірусом.

«Коли нам закидають, що ми говоримо про рабство, то рабство – це коли українці, які їхали на заробітки, жили в бараках, в підвалах, не отримували офіційної зарплати, їх викидали з роботи і не забезпечували елементарних умов соціального і медичного захисту. Вони опинялися в пастці. Сьогодні ми чи не вперше отримали змогу відстояти інтереси наших людей на європейському ринку праці», — наголосив Прем’єр-міністр.