портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Представників органів місцевого самоврядування ознайомили зі змінами у земельному законодавстві

Опубліковано 02 грудня 2019 року, 14:48 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

У Краматорську пройшла відеоконференція з питань земельної питань земельної реформи, проектів законів України у сфері земельних відносин та використання геопорталу (https://geoportalua.com/) для моніторингу використання земель. Участь у конференції взяли перший заступник голови Донецької облдержадміністрації Ігор Мороз, представники департаменту агропромислового розвитку і земельних відносин, Держгеокадастру, представники районних державних адміністрацій, голови об’єднаних територіальних громад області, а також голови сільських та селищних рад.

Ігор Мороз зазначив, що відкриття ринку землі має стати завершальним етапом земельної реформи та повністю змінить філософію земельних відносин.

«Масштаб земельної реформи запропонованої Урядом, парламентом і Президентом не має аналогів за усі роки незалежності країни. До цього були лише фрагментарні ініціативи, щодо регулювання земельних відносин, але вони не призвели до функціонування повноцінного вільного ринку землі.  Мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення було ухвалено у 2002 році як тимчасовий акт з метою запобігання зловживанням до моменту формування ринку землі. Проведення земельної реформи фактично повністю змінює філософію земельних відносин. Відбудеться передача повноважень щодо розпорядження та контролю за земельними ділянками до органів місцевого самоврядування, забезпечення повноцінних прав власності на земельні ділянки власникам земельних паїв, надання фінансової підтримки малим та середнім фермерам для розвитку власної справи», - заявив він.

Також Ігор Мороз наголосив, що Донецька ОДА долучилась до національного діалогу з обговорення законопроєктів, пов’язаних із впровадженням ринку землі. Частиною цього обговорення стане детальне дослідження усіх ризиків та викликів, а усі пропозиції з удосконалення законодавства будуть передані до Верховної Ради України.

Усі учасники конференції отримали вичерпні відповіді та пояснення щодо нововведень у законодавстві та мали можливість внести власні пропозиції щодо імплементації нових законів у роботу органів місцевого самоврядування.