портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Кабінету Міністрів України від 19 травня

Опубліковано 20 травня 2020 року, 09:15 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Денис Шмигаль обговорив з фермерами механізми підтримки малого аграрного бізнесу
Під час зустрічі Денис Шмигаль зокрема повідомив, що при змінах до бюджету Урядом та Верховною Радою було ініційовано залишити 4 млрд грн для підтримки сільськогосподарських виробників: «Особливо для мікро та малого бізнесу, тих людей, які працюють безпосередньо на землі. Ці 4 млрд розбиваються на ряд програм, безпосередньо на підтримку, на відшкодування відсотків по кредитах».

Прем’єр-міністр провів друге засідання Антикризового енергетичного штабу
Під час засідання було підняте питання збиткової діяльності НАЕК «Енергоатом». «Компанії треба дати змогу торгувати за нормальними цінами. Наше завдання – захистити «Енергоатом». НАЕК кожен місяць отримує збитки в мінус 1 млрд грн, у зв’язку з тим, що продає електроенергію за півціни на балансуючому ринку. Дешевше не торгувати, ніж торгувати у збиток. Тому наше завдання захистити «Енергоатом» та колектив підприємства», – зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Парламент прийняв в цілому законопроект про ядерну безпеку, який дозволить «Енергоатому» залучити 200 млн євро кредиту
«З прийняттям Закону Україна виконала міжнародні зобов'язання щодо дотримання принципу незалежності органу державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки», – підкреслив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Попит на «теплі кредити» зростає: ще 80 млн грн видано банками на енергоефективні цілі за тиждень
Все більше родин долучаються до програми «теплих кредитів», щоб зробити оселі енергоефективними та менше сплачувати за комунальні послуги. Так, минулого тижня банки видали близько 80 млн грн «теплих кредитів», що більше, ніж позаминулого тижня та навіть за увесь квітень.

Закупівля лікарських засобів у 2020-2021 роках під контролем МОЗ
«Документи для закупівлі лікарських засобів, які ми почали оформлювати з квітня, потрібно було зробити ще у першому кварталі. Ми відразу включилися в роботу: розробили нормативну базу і затвердили перелік лікарських засобів на засіданні Кабінету Міністрів. Нам ще потрібно прийняти ряд документів, які зараз закінчують своє проходження. І відразу почнемо закупівлю за кошти 2020 року. Країна буде з лікарськими засобами, які потрібні нашим пацієнтам», – підкреслив Міністр охорони здоров’я України.

З 25 травня буде дозволено відкривати дитячі садочки, – Віктор Ляшко
«Ми прив’язали відкриття дитячих садочків та запуск громадського транспорту для того, щоб можна було працювати та було де залишати дітей. Дошкільні заклади будуть відкриватися за певних умов. Вони опубліковані на сайті МОЗ для громадського обговорення», – зазначив заступник Міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України.

Віктор Ляшко розповів учасникам акції «Батькам – садочки!», як країна виходитиме з карантину
За дорученням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля заступник Міністра охорони здоров'я – головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко зустрівся біля Будинку Уряду з учасниками акції «Батькам – садочки!». Учасниками акції були батьки, які вимагають відновити роботу дитячих садочків, оскільки не мають можливості поєднувати роботу та догляд за дітьми. Віктор Ляшко повідомив, що Уряд запланує відкривати дитячі садки з 25 травня поточного року в рамках другого етапу пом’якшення карантинних заходів.

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19
За даними Центру громадського здоров’я, станом на 9:00 19 травня в Україні 18876 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 548 летальних, 5632 пацієнти одужало. Загалом захворіли 1348 дітей та 3696 медиків. За добу зафіксовано 260 нових випадків.

Мінветеранів зацікавлено у вивченні досвіду США щодо надання допомоги ветеранам війни у напрямку ментального здоров’я
Про це йшлося під час онлайн-зустрічі Міністра у справах ветеранів України Сергія Бессараба та представників організації «Українські Американські Ветерани». Сторони домовилися продовжити розпочату раніше співпрацю щодо надання допомоги людям, які пройшли війну, та відновити програму з надання медичної допомоги важкопораненим українським воїнам у реабілітаційних закладах США.

Дмитро Кулеба запросив Американську торговельну палату та Європейську Бізнес Асоціацію спільно з МЗС розвивати торгівлю та залучати інвестиції
«У США, країнах Азії, державах ЄС захист вітчизняного бізнесу за кордоном, розвиток торгівлі, залучення інвестицій є одними з ключових функцій міністерств закордонних справ. Нині ми будуємо в Україні саме таку ефективну систему економічної дипломатії. Я запрошую провідний український бізнес об’єднати зусилля», – наголосив глава МЗС.

Україна та Болгарія домовилися про активізацію двосторонньої співпраці
Про це йшлося під час телефонної розмови Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби з Віце-прем’єр-міністром з питань судової реформи, міністром закордонних справ Республіки Болгарія Екатериною Захарієвою. Сторони обговорили заходи, яких вживають уряди обох країн з метою протидії поширенню коронавірусу.

100 днів: результати Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%»
462 кредити на загальну суму трохи більше четверть мільярда гривень (283,5 млн грн) і дев’ять банків-партнери - такими є результати реалізації Державної програми "Доступні кредити 5-7-9%" станом на 15 травня 2020 року. Найбільш підготовленими до такої державної програми мікро- та малого бізнесу виявились аграрії. 57% виданих банками-учасниками Програми кредитів були саме для підприємств галузі сільського господарства.

Мінцифри: З’явився перший освітній серіал про відкриті дані для бізнесу
19 травня 2020 року Міністерство цифрової трансформації України спільно з USAID/UK aid проектом «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» презентували освітній серіал «Відкриті дані для бізнесу». Це перший освітній серіал про відкриті дані в Україні, розрахований саме на бізнес-аудиторію.

Верховна Рада підтримала залучення Укрпошти до надання доступних банківських послуг всьому населенню, – Владислав Криклій
«Законопроектом 2788-Д, який сьогодні підтримали депутати в першому читанні, вводиться система поштових рахунків, що фактично прирівнюються до банківських. Це дозволить Укрпошті забезпечувати доступними фінансовими послугами всіх українців, бо навіть у найменших містечках і селах, на відміну від банків, є поштові відділення. А для самої компанії такі зміни значно розширять можливості діяльності та розвитку», – прокоментував схвалення законопроекту очільник Міністерства, подякувавши депутатам за прийняте рішення.

Перший заступник Міністра оборони України провів пряму телефонну лінію Кабінету Міністрів України
19 травня, перший заступник Міністра оборони України Іван Руснак провів пряму телефонну лінію Кабінету Міністрів України. У заході також взяв участь заступник Міністра оборони України Ігор Старобінський. Військовослужбовці, члени їхніх сімей, учасники АТО/ООС, ветерани, представники громадських і доброчинних організацій мали нагоду звернутися до Міноборони для розв’язання наболілих питань.

Від початку року рибоохоронними патрулями зафіксовано понад 15 тис. порушень, – Держрибагентство
Територіальними рибоохоронними патрулями здійснено 4 186 рибоохоронних рейдів. У результаті проведених заходів виявлено 15 776 порушень. Із них 30% є грубими (4 779). Найбільшу кількість порушень виявлено Черкаським, Дніпропетровським, Київським, Херсонським та Полтавським рибпатрулями.