портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Уряду від 14 листопада 2018 року

Опубліковано 14 листопада 2018 року, 15:00 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Мінрегіон планує підвищити безпеку руху на українських трасах

«Ми почали роботу над оновленням будівельних норм щодо проектування автомобільних доріг загального користування. Зараз на трасах передбачається єдина ширина смуг руху 3,75 м та зупинкова смуга у 2,5 м, що є небезпечною шириною для зупинки, наприклад, вантажного автомобіля. Тому тепер при будівництві трас плануємо передбачити обов’язкове звуження крайньої лівої смуги для швидкісного руху легкового транспорту та розширення зупинкової смуги. Це унеможливить перевищення дозволеної швидкості на дорогах та сприятиме підвищенню безпеки руху», - повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Таким чином Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України пропонує оптимізувати ширину смуг руху на автомобільних дорогах загального користування.

Відповідно до запропонованих змін, ширину крайньої лівої смуги для швидкісного руху легкового транспорту пропонується звузити з 3,75 м до 3,5 м. Крім того, за рахунок оптимізованої лівої смуги на дорогах 1 і 2 категорій планується робити зупинкову смугу шириною не 2,5 м, а 3 м. «Влаштування більш безпечних зупинкових смуг сприятиме уникненню можливих зіткнень при зупинках на трасах», - додав Лев Парцхаладзе.

Згідно з проектом ДБН, такі норми мають стати обов’язковими при новому будівництві швидкісних трас та робитися за можливістю при проведенні реконструкції доріг.

Лев Парцхаладзе нагадав, що з 1 вересня вступили в дію інші ДБН - щодо вулиць і доріг в населених пунктах, в яких міститься багато значних і якісних змін для створення безпеки пішоходів і водіїв.

Мінрегіон продовжує роботу над вдосконаленням та оновленням норм щодо проектування доріг для підвищення безпеки та комфорту руху і наразі опрацьовуються оновлення в державні будівельні норми щодо проектування та будівництва доріг загального користування. Проект змін до цих ДБН розробляється ДП «ДерждорНДІ».

Довідково

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Петро Цигикал: Співробітництво між Держприкордонслужбою України та Цивільною гвардією Іспанії перебуває на досить високому рівні

Сьогодні в Києві Голова Держприкордонслужби Петро Цигикал зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Іспанії в Україні пані Сільвією Хосефінею Кортес Мартін та представниками Цивільної гвардії Королівства Іспанії.

«Сьогодні співробітництво між Державною прикордонною службою України та Цивільною гвардією Іспанії перебуває на досить високому рівні, тому нам разом є чим пишатись. Але ми не хочемо зупинятись на досягнутому та прагнемо поглиблювати нашу співпрацю», - з вітальним словом виступив очільник прикордонного відомства Петро Цигикал.

На зустрічі обговорювався стан двостороннього співробітництва з протидії транскордонній злочинності та подальші кроки співпраці.

У свою чергу Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Іспанії в Україні пані Сільвія Хосефіна Кортес Мартін зауважила, що співробітництво, яке склалося за останні роки, є плідним і висловила сподівання, що співпраця не зупиниться, а буде тільки поглиблюватися і розвиватися.

«Хоча ми не маємо спільних кордонів – ми маємо прекрасне співробітництво. Для нас корисно обмінюватися досвідом, особливо щодо протидії переміщенню незаконних предметів та речовин. І найголовніше, що є довіра, яка дозволяє плідно співпрацювати, і не лише між органами, а й між нашими людьми», - сказала вона.

Обидві сторони відзначили, що яскравим прикладом успішної співпраці є нещодавня спільна операція з дискредитації каналу виготовлення контрафактної тютюнової продукції.

 Нагадаємо, в грудні 2017 року в Іспанії співробітники Цивільної гвардії разом з прикордонниками України в результаті проведеної спільної операції викрили підпільну тютюнову фабрику, на якій було встановлено устаткування різних європейських країн. Злочинці мали можливість виготовляти близько 2 мільйонів одиниць сигарет на добу марки J5. Тоді було затримано російського організатора злочинної діяльності, його помічника - громадянина Португалії, 11 громадян Іспанії та 7 українців, які працювали на цьому підпільному виробництві.

«У ході співпраці з правоохоронними органами Іспанії нами забезпечено доказову базу для слідства щодо організаторів злочинної діяльності», - зазначив Голова Держприкордонслужби.

На завершення зустрічі, враховуючи досягнуті результати та проявлений при цьому високий рівень професіоналізму, Петро Цигикал нагородив відзнаками Державної прикордонної служби України співробітників Цивільної гвардії Іспанії.

Арсен Аваков: До кінця року 4 тисячі сімей рятувальників та поліцейських вже зможуть отримати власне житло

Міністерство внутрішніх справ внесло проект постанови про перерозподіл коштів, передбачених для Міністерства на 2018 рік, аби вже цього року 2 мільярди гривень були направлені на реалізацію лізингового проекту на придбання житла.

Арсен Аваков заявив, що МВС пропонує нову програму фінансового лізингу, аби рятувальники та поліцейські мали змогу придбати власне житло на вигідних умовах.

«Розподіл платежу виглядатиме наступним чином: за рахунок держави будуть компенсовані витрати по обслуговуванню договору-лізингу (100%) та частина лізингових платежів (до 40 %). Сума компенсації буде залежати від стажу роботи та складу родини» , - наголосив Міністр.

Він уточнив, що в разі вислуги від 5 до 10 років щомісячний платіж зменшується на 10%; від 10 до 15 років – на 20%; від 15 років – на 30%. Окрім цього, за наявності дітей платіж зменшується ще на 5% за кожну дитину».

Арсен Аваков зазначив, що для участі у програмі необхідно декілька умов: вислуга не менше 2 років, окрім учасників бойових дій; не менше 5 років до виходу на пенсію; співробітник має перебувати на квартирному обліку; строк лізингу не більше 20 років. Також є опція дострокового погашення.

 Окремо Міністр наголосив, що сума щомісячної виплати не буде перевищувати 25 відсотків від грошового забезпечення.

Практично новий план від МВС виглядатиме наступним чином, молода родина з 3 осіб. 27-річний чоловік-поліцейський з вислугою 7 років, його дружина та 3-річна дитина беруть 2-кімнатну квартиру в одному із обласних центрів. Поліцейському вже компенсовано 10% платежу за стаж служби + 5% за дитину. Таким чином, орієнтовний щомісячний платіж за житло буде у рамках близько 2000 гривень.

Арсен Аваков наголосив, що якщо поліцейський чи рятувальник отримає поранення під час виконання завдань, МВС візьме виплати за квартиру на себе.

Якщо людина звільниться до того моменту, як виплатить суму лізингу, вона повинна буде компенсувати гроші, які залишилося доплатити.

Своєю чергою Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що держава повинна захищати тих, хто захищає і рятує її.

"Ми повинні піклуватися і захищати соціально тих, хто захищає закон. Це абсолютно правильна ініціатива, яка створює додаткову мотивацію служити і захищати державу. Такі програми повинні бути обов’язковими", - наголосив Прем’єр-міністр.

Нагадаємо, Міністр внутрішніх справ провів мотиваційні зустрічі з фахівцями ДСНС та поліцейськими, де і обговорили мотиваційні програми від МВС.

Уряд схвалив програму надання житла працівникам системи МВС на умовах фінлізингу

Кабінет Міністрів України схвалив програму надання житла працівникам системи Міністерства внутрішніх справ – поліцейським та рятувальникам – на умовах фінансового лізингу. Рішення ухвалене на засідання Уряду. Програма передбачає суттєву участь держави в фінансовій допомозі працівникам МВС у питанні забезпечення житлом.

 За даними МВС, у ДСНС наразі працюють понад 54 тис. осіб, в поліції – 140 тис. осіб. Причому черга на квартири – виключно серед тих, хто має право стояти в таких чергах – становить 80 осіб на 1 квартиру по ДСНС і 40 осіб у поліції. Відтак кожен, хто зараз стоїть у  квартирній черзі, може розраховувати на отримання житла в горизонті 50-80 років.

Зрозуміло, що така перспектива суттєво демотивує службовців, які щодня ризикують життям і зберігають спокій в Україні. Саме тому в МВС напрацювали програму фінансового лізингу, строк якого становитиме від 2 до 20 років. Процент компенсації лізингових платежів – 30-40%, при цьому винагорода лізингодавцю сплачується МВС повністю.

Коментуючи ухвалене рішення, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зазначив: «Це правильна ініціатива, вона насправді мотивуюча». Він також нагадав, що з наступного року зростуть зарплати службовців.

Українці мають бути захищені від безвідповідальності місцевих чиновників, – Геннадій Зубко

Люди не будуть заручниками місцевої влади, не спроможної забезпечити теплопостачання в їхні оселі. Ми захистили українців від такої безвідповідальності. Ми встановили пряму заборону на відключення та обмеження енергопостачання теплопостачальних підприємств від газу в опалювальний період. Це дозволить забезпечити всіх українців взимку теплом. Про це на засіданні Уряду повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, коментуючи прийняття двох урядових постанов.

«Ми впроваджуємо гарантії безперервної діяльності теплопостачальних підприємств та найголовніше - забезпечуємо всі умови для надання якісних послуг громадянам в опалювальний період. Також ми підтримали теплопостачальні підприємства в умовах підвищення тарифу на газ. Врегулювали питання розрахунків підприємств ТКЕ і ТЕЦ з НАК «Нафтогаз» за природний газ. Для підприємств ТКЕ у період з 1 грудня 2018 р. до 1 квітня 2019 р. рівень розрахунків з НАК за постачання газу складе 78%, а для ТЕЦ - 60% (на сьогодні він становив 90%). Наша мета - забезпечити безперебійне постачання природного газу теплопостачальникам під час опалювального сезону 2018/19 року», - повідомив Геннадій Зубко.

 Також він наголосив, що стабільне проходження опалювального періоду – зона відповідальності місцевої влади. Муніципалітети, маючи всі можливості – фінансові і технічні, відповідальні за вчасне підключення соціальних і житлових об’єктів до тепла. Початок і проходження опалювального сезону – абсолютно планова робота, яка здійснюється не за один день чи тиждень. І вона має бути системною та скоординованою.

Прем’єр-міністр: Просив би парламентарів ухвалити проект бюджету-2019 вже наступного пленарного тижня

Прем’єр-міністр України звернувся до народних депутатів з проханням провести друге читання проекту Державного бюджету на 2019 рік і ухвалити його вже наступного пленарного тижня – задля ефективного і планового входження в наступний рік, збереження позитивних тенденцій в економіці та продовження співпраці з фінансовими партнерами України. Про це Глава Уряду сказав під час засідання Уряду, де було затверджено проект кошторису до другого читання.

«Важливо, аби бюджет був ухвалений до 1 грудня, – сказав Володимир Гройсман. – Так ми отримаємо доступ до ресурсів МВФ, ЄС, Світового банку – аби забезпечити стабільність та обслуговування боргу. Всі пріоритети збережено. Так, близько 210 млрд виділяється на фінансування армії, підвищення зарплат безпековому блоку. Мінімальна зарплата тут сягне 10 тис. грн. Зберігаємо фінансування програм по медицині, освіті. Підвищимо зарплати науково-педагогічним працівникам. Продовжимо програми дорожнього будівництва. Виділяємо 55 млрд грн. Зберігаємо децентралізацію, місцеві бюджети отримають плюс 41 млрд грн».

Глава Уряду нагадав, що з 1 січня відбудеться перерахунок пенсій військовим пенсіонерам, з 1 березня - перерахунок 12 млн пенсіонерів інших категорій. З січня починається програма монетизації субсидій.

Прем’єр-міністр наголосив, що підготовлений проект бюджету – збалансований документ, бюджет зростання України.

«Саме тому просив би парламентарів розглянути і ухвалити проект бюджету-2019», - сказав Володимир Гройсман.

Україна, Молдова і Грузія домовилися про створення спільної платформи для протидії гібридним методам впливу РФ

13 листопада у Молдові відбулася тристороння зустріч за участі Віце-прем’єр-міністра з питань реінтеграції Молдови Христини Лєсник, Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадима Черниша та Державного міністра з питань примирення та громадянської рівності Грузії Кетеван Цихелашвілі.

Це перша в історії тристороння зустріч, в якій взяли участь представники урядів, які безпосередньо задіяні у вирішенні питань мирного врегулювання конфліктів, а також реінтеграції непідконтрольних та окупованих Російською Федерацією територій у Молдові, Україні та Грузії. Така зустріч стала передумовою для створення Тристоронньої платформи, що дозволить напрацьовувати спільні підходи для протидії гібридним методам впливу Російської Федерації.

Під час зустрічі сторони обговорили пріоритетні напрями роботи, що потребують спільних міждержавних підходів, вивчення та аналізу методів впливу РФ на населення непідконтрольних та окупованих територій України, Грузії та Молдови.

Зокрема, сторони домовилися про наступне: створення міждержавної платформи; обмін досвідом реінтеграційної політики трьох держав; обмін досвідом у сфері дотримання прав людини на непідконтрольних та окупованих територіях України, Грузії та Молдови; створення механізму оцінки ризиків та аналізу ситуації на непідконтрольних та окупованих територіях України, Грузії та Молдови.

Міністр Вадим Черниш підкреслив важливість створення такої платформи, а також ініціював підписання відповідного меморандуму: «Створення спільної платформи між нашими трьома державами, що постраждали від агресії Російської Федерації, стане майданчиком з обміну досвідом, напрацювання нових ідей, щоб у подальшому уникнути повторення помилок і використати кращий досвід. Україна, Грузія і Молдова мають спільну проблему, а отже, і шляхи протистояння маємо напрацьовувати спільні. У Меморандумі про співпрацю ми передбачаємо ключові напрямки роботи, про які вже домовилися і, можливо, запропонуємо нові. Однак наша співпраця стосується виключно мирних шляхів врегулювання конфліктів. Сучасні конфлікти вимагають сучасних рішень, а рішення будуються на основі не тільки власного досвіду, але й на основі аналізу досвіду інших держав».

В рамках роботи платформи передбачається участь керівників профільних підрозділів трьох держав на постійній основі та періодичні зустрічі на рівні міністрів.

 «Наступним кроком стане підписання Меморандуму між профільними урядовими установами Молдови, України та Грузії. За попередньою домовленістю ми маємо підписати  документ у грудні. Основними елементами цієї співпраці стане захист прав людини, питання безпеки, а також обмін досвідом», – зазначила Віце-прем’єр-міністр з питань реінтеграції Молдови Христина Лєсник.

Міністр з питань примирення та громадянської рівності Грузії Кетеван Цихелашвілі підтримала ініціативи, а також зазначила важливість напрацювання спільних комунікаційних повідомлень: «Не менш важливим питанням залишається напрацювання комунікаційного напрямку, адже пропагандистська машина Російської Федерації вводить в оману наші народи, які вимушені жити в умовах окупації та контролю держави-агресора. Ми маємо інформувати і нагадувати усьому світові, що права людей, які вимушені жити в окупації, щодня порушуються. У грудні в Грузії ми будемо проводити конференцію щодо захисту прав людини на окупованих територіях, куди запрошуємо наших колег з України та Молдови. На мою думку, обговорення на конференції стане чудовим продовженням роботи платформи».

«Ми розглядаємо роботу цієї платформи не лише на рівні чиновників, а перш за все на рівні друзів, які обмінюються досвідом. І ми повинні підтримувати цей тренд не тому, що це важливо з політичної точки зору, а тому, що цього потребують наші люди, наші народи», – підкреслив Вадим Черниш.

Глава Уряду про початок опалювального сезону: Заручниками недолугих дій деяких мерів є прості люди

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман назвав безвідповідальними і неприпустимими дії окремих мерів українських міст, де до цього часу є проблеми з постачанням тепла в домівки громадян. Про це він сказав, відкриваючи засідання Уряду.

«Заручниками таких дій є люди. І я 24 години на добу вимушений займатися питанням постачання тепла, розблоковувати його вольовим рішенням і особистим втручанням – по Кривому Розі, Павлограду, Херсону, - сказав Володимир Гройсман. - Скільки раз я говорю: чи так важко підготувати з квітня систему ТКЕ? Вже повноваження дали, закачали 17 млрд кубів газу, схвалили закон про реструктуризацію боргів, ухвалили рішення про початок сезону ще в жовтні. Але дотягнули до останнього… Навіщо такі люди обираються в мери, якщо не можуть зробити елементарні речі?».

 Глава Уряду сказав, що готовий застосувати механізм звернення до Парламенту щодо відсторонення від роботи мерів, які не розпочали опалювальний сезон у своїх містах.

«Мені набридла безвідповідальність, яку люди відчувають щодня», - сказав Глава Уряду.

Степан Кубів зустрівся з Прем’єр-міністром Держави Катар Абдуллою Аль Тані

14 листопада 2018 року в рамках робочого візиту до Держави Катар Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів зустрівся з Прем’єр-міністром, Міністром внутрішніх справ Держави Катар Абдуллою Аль Тані.

Під час зустрічі Степан Кубів підкреслив стратегічну важливість розвитку торговельно-економічної співпраці Україна-Катар, а також розвиток взаємовигідних контактів у сфері енергетики та інвестиційну кооперацію між країнами.

“Україна підтверджує готовність до взаємовигідної співпраці з Державою Катар в інвестиційній сфері у продовження домовленостей, досягнутих під час візиту Президента Петра Порошенка у березні 2018 року. Ми також пропонуємо катарським компаніям долучатися до українських інвестиційних проектів у галузях енергетики, сільського господарства, інфраструктури та інших, зокрема із застосуванням приватизації як одного з механізмів”, - наголосив Степан Кубів під час зустрічі.

Перший віце-прем’єр-міністр України окреслив нові можливості розвитку експорту продукції українського аграрного комплексу на ринок Катару та наголосив, що аграрна індустрія в Україні відкрита для значних інвестицій, зокрема, у глибоку переробку екологічно чистої аграрної сировини.

“Україна є одним зі світових лідерів з вирощування зернових та соняшнику, і ми готові до предметного діалогу щодо збільшення експорту продукції АПК до Катару та інших країн регіону на взаємовигідних умовах та довгостроковій основі”, - зауважив Степан Кубів.

Він підкреслив, що торговельно-економічна сфера є одним з найбільш перспективних напрямів двостороннього співробітництва між Україною та Катаром.

 “За результатами 8 місяців 2018 року українсько-катарський товарообіг зріс на 16,1%, але ці  обсяги торгівлі не відповідають наявному у обох сторін потенціалу. Нам слід разом напрацювати дієві механізми та можливості для посилення торгівлі між нашими країнами та розвитку інших перспективних сфер двостороннього співробітництва Україна-Катар”, - підкреслив Степан Кубів.

Під час зустрічі були розглянуті питання розвитку двостороннього співробітництва, зміцнення торговельно-економічних відносин, взаємодії між діловими колами України і Держави Катар, обмін досвідом у різних сферах та співпраці тощо.

Сергій Савчук: Із експертами Європейської економічної комісії ООН розглянули дієві шляхи стимулювання промислових підприємств до енергоефективності

Політику та конкретні шляхи підвищення енергоефективності у промисловості обговорили учасники IX Міжнародного форуму з енергетики для сталого розвитку, організованого під егідою Європейської економічної комісії ООН.

За прогнозами експертів ЄБРР, виробництво електроенергії у світі зросте удвічі до 2060 року. При цьому буде спостерігатися тенденція до зменшення використання викопного палива у структурі виробництва електроенергії.

Тому енергоефективність у промисловості для багатьох країн, у тому числі України, – невід’ємна складова розвитку економіки.

На сьогодні в Україні промисловість – один з найбільш енергоємних секторів. На нього припадає близько 30% всього енергоспоживання; 36% викидів СО2.

«Для зменшення енергоємності промисловості Держенергоефективності спільно з Українсько-данським енергетичним центром розробило механізм державної підтримки підприємств у реалізації заходів із підвищення енергоефективності та скорочення викидів парникових газів», - повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук під час виступу.

«Механізм схожий на вже популярну програму «теплих кредитів». За нашою концепцією підприємство зможе взяти у банку кредит на реалізацію енергоефективних заходів та «зелених» проектів. Після їх впровадження передбачається надання підприємству компенсації частини суми кредиту від держави», - додав Сергій Савчук.

Впровадження цього механізму дозволить:

стимулювати підприємства до оптимізації енергоспоживання та використання відновлюваних джерел енергії;

зменшити викиди CO2;

створити додаткові високотехнологічні робочі місця;

підвищити конкурентоздатність вітчизняної продукції на внутрішньому та зовнішньому ринку.

Політика Міненерговугілля спрямована на досягнення амбітних показників розвитку відновлюваних джерел енергії

У Києві триває IX Міжнародний форум з енергетики для сталого розвитку, який є ефективним майданчиком для обміну досвідом, встановлення партнерських відносин, визначення ключових пріоритетів галузі. Серед головних тем другого дня форуму також були питання розвитку відновлювальної енергетики як на загальнодержавному, так і на місцевому рівнях. Участь у роботі цих секцій взяли представники Директорату енергетичних ринків Міненерговугілля – Генеральний директор Ольга Буславець та керівник експертної групи розвитку відновлюваних джерел енергії Олександр Мартинюк.

Відкривши тематичні секції, Ольга Буславець озвучила основні цілі та завдання державної політики щодо розвитку відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), передбачені Енергетичною стратегією до 2035 року. Водночас вона наголосила, що технічна політика Міненерговугілля насамперед спрямована на досягнення амбітних показників розвитку ВДЕ у спосіб, який дозволить знизити вартість виробництва електроенергії з відновлюваних джерел та забезпечить операційну безпеку і економічність режимів об’єднаної електроенергетичної системи України.

 Оскільки за своєю природою відновлювана енергетика є розосередженою, то логічними є ініціативи місцевих громад щодо переходу на альтернативну енергетику. Особливо це стосується теплової генерації, що передбачає заміщення старих неефективних ТЕЦ, які використовують дорогий природній газ, на БіоТЕЦ на місцевій органічній біосировині. Перспективними напрямками також є використання для енергетичних потреб місцевих громад побутових та промислових відходів. А в частині електроенергетики – розподіленої генерації з ВДЕ. Міністерство підтримує такі ініціативи і сприяє їх реалізації.

Під час панельної дискусії Ольга Буславець проінформувала присутніх і про спричинені розвитком ВДЕ техніко-економічні проблеми галузі, що пов’язані з високою вартістю «зеленої» електроенергії та обмеженими можливостями об’єднаної електроенергетичної системи України до інтеграції об’єктів відновлювальної енергетики. А також назвала заходи, які здійснює Міністерство для усунення цих ризиків. Це, зокрема:

- розроблення спільно з народними депутатами, іншими ЦОВВ на базі Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки нової моделі стимулювання відновлювальної енергетики, що передбачає проведення аукціонів на квоти державної підтримки. Така модель дозволить забезпечити розвиток ВДЕ у контрольований та більш ефективний спосіб;

- розроблення Порядку проведення конкурсу на будівництво генеруючої потужності та на виконання заходів з управління попитом для забезпечення балансової надійності енергосистеми в умовах суттєвого зростання частки ВДЕ. Такий конкурс дозволить стимулювати будівництво нової генерації, у тому числі – високоманевреної, а також розвивати новітні засоби керування попитом і системи акумулювання електроенергії;

- підготовка Концепції та Плану заходів з впровадження технологій «розумних мереж» в Україні, що серед іншого спростить інтеграцію розосередженої генерації з ВДЕ у розподільчі мережі.

Підсумовуючи, Ольга Буславець висловила переконання, що реалізація цих заходів забезпечить сталий розвиток енергетики України відповідно до Енергетичної стратегії України. І побажала учасникам форуму цікавих дискусій, нових ідей та успішного спільного пошуку ефективних відповідей на виклики, що стоять сьогодні перед енергетичною галуззю.