портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Уряду від 15 листопада 2018 року

Опубліковано 15 листопада 2018 року, 15:45 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Глава Уряду з нагоди Дня аграрія: Програми підтримки агросектору будуть посилені і стануть більш адресними

Запроваджені Урядом України програми підтримки агровиробництва доводять свою ефективність, набирають обертів, а отже, будуть посилені і стануть більш адресними – з метою нарощування виробництва та збільшення присутності на світовому ринку продовольства. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, вітаючи працівників сільського господарства з їхнім професійним святом.

Глава Уряду наголосив, що 2018 рік став вельми результативним для агровиробників. Так, врожай зернових сягнув 65 млн тонн проти 61 млн рік тому. Понад 6 тис. підприємств отримали державну підтримку, майже 104 тис. домогосподарств користуються програмами дотацій на худобу. Кількість робочих місць на селі вже перевищує 3 млн, і це лише початок відродження агросектору. Географія міжнародної торгівлі налічує 190 країн, і вже до кінця року нові можливості будуть відкриті на ринку Туреччини та Ізраїлю, з якими завершуються перемовини щодо формування зони вільної торгівлі.

«Завдання Мінагрополітики – вдосконалювати і краще таргетувати підтримку. Наступного року фінансування програм сягне понад 7 млрд грн, – сказав Володимир Гройсман. – Потрібні кращі механізми адресної підтримки, аби агровиробники мали більше можливостей. Ми маємо не тільки бути присутніми на світових ринках, потрібна глибинна переробка всередині країни».

Довідково 

Наразі агросектор входить до переліку галузей, які є точками економічного зростання України. Агросектор – це майже 17% ВВП країни і майже 38% валютної виручки. За підсумками 8 місяців поточного року зростання агровиробництва склало +4,9%. 290 українських підприємств мають право експорту на ринки ЄС. Обсяг капітальних інвестицій в агропідприємства за I півріччя поточного року склав 26,9 млрд грн, що майже на 10% більше відповідного періоду минулого року.

Мінрегіон – лідер у впровадженні антикорупційних заходів, – Геннадій Зубко

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України – лідер серед міністерств у виконанні найбільш складних та амбітних антикорупційних заходів у рамках ініціативи «Разом проти корупції» протягом травня-вересня 2018 року. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко.

«Головні фактори впливу – наша робота з перегляду ДБН, прозорість та відкритість процедур перегляду відхилень від ДБН, розробка Концепції публічного управління в будівництві. Амбітність наших цілей – висока! Але без неї не буває результату! Вітаю команду Мінрегіону з лідерством! Маємо й надалі тримати високу панку! Не зупиняємось!» – наголосив Геннадій Зубко.

 Значний прогрес Мінрегіону у виконанні антикорупційних заходів відзначив і менеджер проектів урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції» Михайло Серебряков. «Мінрегіон пішов назустріч громадськості та істотно відкрив процедуру розгляду відхилень від будівельних норм. Науково-технічна рада Міністерства на своїх засіданнях тепер веде прямі трансляції, фіксується поіменне голосування та всі документи щодо відхилень публікуються заздалегідь. Друге досягнення Міністерства - спільна робота з ГО «Разом проти корупції» над Концепцією публічного управління в сфері будівництва. Цей документ міститиме досить революційні рішення і в майбутньому він стане проектом Містобудівного кодексу», - зазначив Михайло Серебряков.

Нагадаємо, 14 листопада 2018 року в УКМЦ громадська організація «Разом проти корупції» презентувала 7-й звіт за період з 1 травня по 30 вересня 2018 року.

За узгодженою з ЦОВВ методикою оцінювання виконання заходів РПК із залученими незалежними експертами щоквартально проводять моніторинг та презентують прогрес виконання антикорупційних заходів на засіданнях Кабінету Міністрів України.

Звіт про стан виконання 60 активних заходів за період травень-вересень 2018 року відображає наступні дані:

  • прогрес виконання розпорядження № 803 загалом та по кожному міністерству окремо;
  • приріст виконання антикорупційних заходів за згаданий звітний період;
  • прогрес виконання найбільш амбітних заходів.

Дані звіту зібрано та складено в рамках РПК на основі роботи тематичних робочих груп міністерств, робочих засідань галузевих експертів та безпосередньої взаємодії експертів РПК з фахівцями ЦОВВ.

Уряд підтримав 55 проектів регіонального розвитку, що фінансуватимуться ДФРР у 2018 році, на суму понад 186 млн грн, - Геннадій Зубко

Уряд затвердив 55 проектів регіонального розвитку, що фінансуватимуться за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку в 2018 році, на загальну суму понад 186 млн гривень. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Ці кошти ДФРР будуть спрямовані на будівництво в регіонах дитсадків, шкіл, медичних закладів, розвиток спортивної інфраструктури, відновлення мостової та дорожньої інфраструктури, об’єктів водопостачання та водовідведення, проведення термомодернізації тощо. Переважна більшість проектів буде завершена у 2018 році», – наголосив Геннадій Зубко.

За кошти ДФРР в регіонах буде збудовано 14 об’єктів освіти (загальноосвітні школи, дитячі садочки), 4 об’єкти охорони здоров’я та соціального захисту населення, 19 об’єктів спорту, 4 об’єкти дорожньо-транспортної інфраструктури, 3 об’єкти культури та інші.

До розпорядження щодо фінансування за рахунок ДФРР включено проекти, які були надані на розгляд Дніпропетровською, Донецькою, Житомирською, Закарпатською, Запорізькою, Івано-Франківською, Луганською, Львівською, Миколаївською, Одеською, Полтавською, Рівненською, Сумською, Тернопільською, Харківською, Херсонською, Хмельницькою, Черкаською, Чернівецькою, Чернігівською обласними та Київською міською держадміністраціями.

Нагадаємо, що загальний обсяг фінансування ДФРР на 2018 рік становить 6 млрд гривень.

Павло Розенко: Українське кіно має доходити до глядача

 Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко доручив Міністерству культури України та Державному агентству України з питань кіно налагодити діалог з власниками мереж кінотеатрів для забезпечення повноцінного показу кінострічок українського виробництва на широких екранах. Про це він сказав у ході наради щодо забезпечення розвитку кінематографії в Україні.

«Це взагалі окрема історія, коли з’являються дуже непогані роботи, але вони так і не доходять до глядача через проблеми, які виникають із прокатом українських фільмів. Ми вже бачимо тенденцію, коли, на жаль, якісне українське кіно транслюється фактично в порожнечу. Більшість сеансів відбуваються, м’яко кажучи, в незручний час. В будні дні це, наприклад, 10:00 або 14:00. Цілком закономірно виникає питання - яка мотивація таких процесів і хто може собі дозволити піти в кінотеатр в робочий час чи під час навчання?! А потім нам розповідають про порожні зали, і про те, що українські фільми не можуть зібрати нормальну касу», - сказав він.

«Я вважаю, що тут і Міністерство культури і Держкіно мають вийти на діалог з власниками мереж кінотеатрів для забезпечення повноцінного показу українського кіно на широких екранах. Щоб нам потім не довелося говорити ще і про необхідність квотування українських фільмів. Якщо для цього потрібно вносити зміни до чинного законодавства, до відповідної нормативної бази, хоча це і вільний ринок, давайте обговоримо це питання», - наголосив Віце-прем’єр-міністр.

Павло Розенко також звернув увагу урядовців та представників кіноіндустрії на необхідність удосконалення промоції українських фільмів.

Павло Розенко: Сьогодні ми можемо говорити не лише про збільшення кількості українських фільмів, а й про підвищення їх якості

За неповні два останніх роки завдяки збільшенню державної підтримки українська кіногалузь отримала досить позитивний поштовх, і сьогодні ми можемо говорити не лише про збільшення кількості українських фільмів, а й про підвищення їх якості. Про це у ході наради щодо забезпечення розвитку кінематографії в Україні сказав Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

«Всім нам сьогодні приємно спостерігати за відродженням українського кіно. Завдяки збільшенню державного фінансування кіногалузь отримала певний позитивний поштовх. За останні 2 неповних роки у прокат вийшло понад 30 повнометражних ігрових картин і, що дуже важливо, – сьогодні ми можемо говорити не лише про кількість продукції, а й про якість фільмів, які стають переможцями найпрестижніших світових кінофестивалів», - зазначив він.

«Прем’єри останніх місяців – «Позивний Бандерас», «Дике поле», «Коли падають дерева», «Донбас», «Скажене весілля», «Шляхетні волоцюги» (і це ще не повний перелік) – підтверджують, що українському глядачеві є що дивитися. Ми переконані, що бокс-офіс 2018 року встановить новий рекорд», - наголосив Віце-прем’єр-міністр, додавши, що до кінця цього року має вийти ще щонайменше 7 українських стрічок.

У ході наради Віце-прем’єр-міністр акцентував увагу на необхідності прискорити роботу щодо прийняття нормативно-правових актів, передбачених для реалізації Закону України «Про державну підтримку кінематографії», затвердження складу Ради з питань державної підтримки кінематографії та внесення змін до Бюджетного Кодексу України.

Уряд завершує реорганізацію пілотних міністерств, - Олександр Саєнко

Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про завершення реформування структури апарату деяких міністерств», яка продовжує реформу державного управління і передбачає трансформацію пілотних міністерств, розпочату в рамках цієї реформи. Відтепер робота міністерств буде зосереджена на формуванні політики, що дозволить підвищити якість урядових рішень та забезпечити ефективну реалізацію реформ.

Нова структура апарату міністерств, розроблена Урядом, передбачає:

чітке розмежування функцій формування та реалізації політики;

поступове позбавлення міністерств від невластивих функцій, зокрема надання адмінпослуг, здійснення контролю та управління об’єктами державної власності;

оптимізацію структури міністерств та усунення дублювання між підрозділами, зокрема, функції з організаційного забезпечення роботи міністерств будуть тепер уніфіковані та зосереджені в секретаріатах міністерств.

Відповідно до постанови, міністерства мають завершити утворення директоратів в усіх сферах своєї відповідальності, протягом 2-ох місяців підготувати пропозиції щодо позбавлення та передачі надлишкових і невластивих функцій з реалізації державної політики, протягом 3-ох місяців забезпечити оголошення та проведення конкурсів на посади фахівців з питань реформ з метою завершення формування директоратів.

«Фокусування міністерств на формуванні політики, відокремлення та поступове позбавлення від невластивих повноважень дозволять усунути корупцію та уникнути конфлікту інтересів, коли міністерства самі формують правила, впроваджують та контролюють їх виконання», - зазначив Міністр Кабінету Міністрів, голова Офісу реформ КМУ Олександр Саєнко, який виступив ініціатором прийняття цього рішення.

Він підкреслив, що міністерства мають стати сучасними та потужними аналітичними центрами, які формують державну політику, що відповідає потребам громадян, сучасним викликам і забезпечує розвиток держави.

Крім того, Олександр Саєнко зазначив, що реформа полягає не тільки в зміні структур.

«Ми застосовуємо нові підходи до усіх процесів у системі державної служби, залучаємо найкращих професіоналів. У директоратах пілотних міністерств, Секретаріату Кабміну та двох агентств вже розпочали працювати близько 500 нових держслужбовців, до яких застосовуються більші високі вимоги, встановлюються показники ефективності та нова система оплати праці», - сказав Міністр Кабінету Міністрів України.

За його словами, нещодавно була прийнята постанова «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України», що чітко визначила питання виплати премій: введене обмеження місячних премій фахівців з питань реформ у розмірі не більше 30% посадового окладу, квартальних – не більше 90%, що дає можливість прозорого регулювання в питанні оплати праці.

«Нова державна служба – це нові люди та нові механізми роботи, нові процеси та методи роботи. У комплексі все це дозволить вибудувати професійну, сервісоорієнтовану державну службу за кращими світовими зразками», - наголосив Олександр Саєнко.

Завершилося перше засідання спільної Міжурядової комісії з економічного співробітництва Україна-Катар

Сьогодні, 15 листопада, у місті Доха відбулося перше засідання спільної Міжурядової комісії з економічного, торговельного та технічного співробітництва між Урядом України та Урядом Держави Катар, під співголовуванням Степана Кубіва, Першого віце-прем’єр-міністра – Міністра економічного розвитку і торгівлі України, та Ахмад бін Джасім бін Мохаммад Аль Тані, Міністра економіки і торгівлі Держави Катар.

«Україна має великий потенціал у сфері інновацій і цифрової економіки. Це може бути співпраця у сферах електронного врядування та цифрової інфраструктури, створення та підтримки стартапів, інших форм взаємодії наукових установ. Цей напрямок є перспективним та цікавим для українсько-катарського співробітництва», - відзначив Степан Кубів.

Під час засідання комісії Степан Кубів також наголосив на можливостях для інвестицій в Україну, зокрема, шляхом участі в приватизації державних підприємств.

Учасники засідання також зосередили увагу на обговоренні ключових напрямків українсько-катарського двостороннього співробітництва, зокрема торговельно-економічній, інвестиційній сфері, галузі транспорту та зв’язку, морських перевезень, розвитку підприємництва між бізнесами України і Катару, інновацій та інформаційних технологій у містах “smart-city”, туризму, технічного регулювання, стандартизації, метрології та оцінки відповідності, вищої освіти і науки. А також у галузі сільського господарства, енергетики та промисловості, новітніх технологій, сфері охорони здоров’я.

За підсумками проведення першого засідання спільної Міжурядової комісії з економічного, торговельного та технічного співробітництва Україна - Катар домовилися провести наступне засідання в Україні у 2020 році, а також підписали Протокол, що містить ключові домовленості, які були досягнуті під час засідання.