портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Уряду від 25 жовтня 2018 року

Опубліковано 26 жовтня 2018 року, 16:58 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Володимир Гройсман перевірив готовність залізничного експресу до «Борисполя»

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман перевірив готовність швидкісної лінії залізничного сполучення до найбільшого в Україні міжнародного аеропорту «Бориспіль». Будівельні роботи за проектом стартували навесні поточного року – після їх остаточного погодження Урядом. А вже в жовтні ПАТ «Укрзалізниця» підготувала рухомий склад – рейкові  автобуси Pesa. За планом на лінії їх буде 4, ще 1 – в резерві.

Глава Уряду проїхав по маршруту і перевірив останні приготування до запуску експресу в промислову експлуатацію.

«Це дуже важливий інфраструктурний проект. Ми реалізували його за лічені місяці і за 580 млн грн. А пам’ятаєте сумнозвісний «Повітряний експрес»? Він нам коштував би 11 млрд грн (в нинішніх цінах). Відчуваєте різницю? – сказав Володимир Гройсман. – А зараз ми маємо якісне сполучення аеропорту «Бориспіль» – головних повітряних воріт країни – із залізничним вокзалом».

Глава Уряду подякував будівельникам за якість та швидкість робіт і запросив киян та гостей міста активно користуватися залізничною гілкою. Адже вона – зручний і прогнозований вид транспорту, «без заторів і чітко за розкладом».

«Авіасполучення в Україні зростає. Зростає пасажиропотік в аеропорту «Бориспіль». Україна потроху стає міжнародним хабом, куди прилітають пасажири з різних країн і залишаються тут, або подорожують далі, – зазначив Глава Уряду. – Це новий напрямок, в якому бачимо зростання в понад 24%. Ми маємо його підтримувати».

Довідково

У лютому поточного року Кабінет Міністрів України підтримав розроблений ПАТ «Укрзалізниця» проект будівництва швидкісної лінії залізничного сполучення до «Борисполя». Залізнична лінія проходить від вокзалу «Київ-Пасажирський» до терміналу D аеропорту «Бориспіль». Розрахунковий час у дорозі – 35 хвилин.

За підсумками 9 місяців, пасажиропотік в українських аеропортах склав 15,6 млн людей, що на 23,9% більше проти аналогічного періоду минулого року.

 

12 великих американських компаній їдуть в Україну шукати об’єкти для інвестицій та вивчити можливості великої приватизації

24 жовтня 2018 року Степан Кубів, Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України зустрівся з заступником Міністра міжнародної торгівлі США Гілбертом Капланом.

Під час зустрічі обговорювалися пріоритети торговельно-інвестиційної співпраці між Україною та США, зокрема приватизація як інструмент для залучення інвестицій.

«Зараз в Україні є багато малих підприємств, які ми вже успішно приватизуємо через систему державних аукціонів Прозорро.Продажі. Але я хочу звернути увагу американського бізнесу на великі об’єкти, приватизація яких за новими правилами лише починається. Ми пропонуємо приватним інвесторам підприємства енергетичної сфери, а також великим інфраструктурним та промисловим компаніям», – розповів Степан Кубів.

Заступник Міністра міжнародної торгівлі США Гілберт Каплан підкреслив, що інвестиції в Україну є одним з важливих векторів уваги американського бізнесу. Каплан розповів українській делегації, що наприкінці жовтня з метою пошуку цікавих інвестиційних можливостей до України вирушає Перша офіційна торгова місія, яка включатиме 12 великих американських компаній. Вони ставлять за мету знайти для себе в Україні вигідні можливості для інвестиції, зокрема із застосуванням приватизації як одного з механізмів.

Гілберт Каплан підкреслив, що це – перша сертифікована [офіційна] торгова місія з США до України і закликав українських колег якнайкраще прийняти американські компанії в Україні.

Степан Кубів та Гілберт Каплан також обговорили посилення співпраці американської та української торговельних палат та інші питання торговельно-економічного співробітництва, насамперед, потенціал щодо заміщення імпортних російських товарів на ринку України, зокрема промислових товарів, інноваційної продукції та ін.

 

У Мінкультури обговорили перспективи співпраці щодо включення України в програму компанії Google по цифровізації друкованої спадщини

Міністр культури Євген Нищук провів зустріч з директором по взаємодії з органами державної влади Google Україна Олегом Якимчуком. У зустрічі також взяли участь директор по взаємодії з органами державної влади CFC Consulting  Олексій Сивак та проектні менеджери компанії.

Під час зустрічі були розглянуті перспективи включення України  в програму компанії Google по цифровізації друкованої спадщини у партнерстві з Міністерством культури.

Наразі компанія Google приділяє значну увагу використанню цифрових можливостей для збереження унікальних культурних та історичних пам’яток. Однією із наймасштабніших в цьому напрямку є кампанія з безкоштовного оцифрування книжок, яка вже охопила десятки мільйонів найкращих літературних творів та унікальних старовинних видань, що зберігаються в провідних бібліотеках  Європи та США. У ході кампанії такі книги проходять  процедуру сканування та переведення в електронний формат з подальшим розміщенням в Інтернеті.

«Проект з цифровізації книжок існує доволі давно і має чимало позитивних відгуків, ми хочемо запропонувати Україні долучитися до цієї програми. Компанія Google дуже зацікавлена у співпраці з Україною і Міністерством культури, зокрема. Адже саме у партнерстві з Мінкультури у нас народжуються такі чудові соціально-культурні проекти, як «Автентична Україна», що включає віртуалізацію дерев’яних церков ЮНЕСКО та музеїв під відкритим небом, та віртуальний 3D-тур українськими оперними театрами», – зазначив директор  по взаємодії з органами державної влади Google Україна Олег Якимчук.

За словами представників CFC Consulting, реалізацію цього проекту планують здійснити впродовж  півтора-двох років, що дозволить відкрити багату українську літературу світові.

«Ми як державний орган, що забезпечує формування державної політики у сфері книговидавництва та бібліотечної справи, надзвичайно зацікавлені у  реалізації подібних проектів. Звичайно, він ще потребує певних технічних доопрацювань, зокрема, узгодження з вже діючою програмою Українського інституту книги «Цифрова бібліотека», проте, це надзвичайна нагода для України – показати світові величне культурне надбання нашого народу за допомогою сучасних технологій», –  наголосив Міністр культури України Євген Нищук.

Учасники зустрічі також розповіли про інші проекти компанії Google Україна, серед іншого, це серія освітніх проектів з основ цифрової грамотності та безпеки в Інтернеті. А також висловили зацікавленість у розширенні співпраці в напрямку інклюзії та інтеграції людей з особливими потребами у культурно-мистецьке середовище – створення мапи доступності культурних закладів, 3D-тури бібліотеками тощо.


Уряд прийняв постанову для забезпечення реалізації механізму «єдиного вікна» на митниці

Уряд підтримав розроблений Міністерством фінансів України проект постанови «Деякі питання проведення заходів офіційного контролю товарів, що ввозяться на митну територію України (у тому числі з метою транзиту)».

Даний проект розроблено для забезпечення реалізації Закону України від 6 вересня 2018 р. № 2530-VIII «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо запровадження механізму «єдиного вікна» та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України».

Зокрема, Кабінетом Міністрів України затверджено:

  • перелік товарів, які в разі ввезення на митну територію України (в тому числі з метою транзиту) підлягають заходам офіційного контролю;
  • перелік документів і відомостей, що підлягають перевірці під час попереднього документального контролю.

Також з метою приведення у відповідність до положень закону про «єдине вікно» на митниці 27 постанов Уряду визнано такими, що втратили чинність.

 

Міністри оборони України та Австралії відзначили можливість розширення співпраці

Сьогодні, 25 жовтня, Міністр оборони України Степан Полторак зустрівся з Міністром оборони Австралії Крістофером Пайном.

«Вдячний народові та Уряду Австралії, за те, що з перших днів російської агресії проти України Австралія повністю підтримує нас на усіх політичних майданчиках, – зазначив Міністр оборони України. –  Навіть, незважаючи на величезну відстань, я пам’ятаю, як у 2014 році Австралія надавала допомогу українській армії, поставляючи до України формений одяг, спорядження. Тоді це було просто життєво необхідно. Я дякую за підтримку санкцій проти Росії, тому що тільки спільними зусиллями ми можемо зупинити агресора».

 Під час зустрічі з Крістофером Пайном Степан Полторак наголосив, що за останні чотири роки Україні багато чого вдалося: створити армію, чітко визначитися із стратегією, пріоритетами.  

Сторони відзначили можливість розширення співпраці між оборонними відомствами. «Міністерство оборони України готове співпрацювати з Міністерством оборони Австралії за усіма напрямками, починаючи від обміну інформацією і завершуючи питаннями, пов’язаними з навчанням особового складу, щодо питань кібербезпеки, в питаннях, пов’язаних із обміном досвідом щодо розвитку військової інфраструктури. Вірю, що така співпраця буде лише корисною для оборонних відомств двох країн-партнерів, а також, що керівництво оборонного відомства країни-партнера відвідає Україну» – підкреслив Міністр оборони України Степан Полторак.

Крім того, було досягнуто важливих домовленостей про виділення Україні Австралією 250 тисяч доларів для розвитку медичної та спортивної реабілітації поранених військовослужбовців. Це дозволить покращити професійні навички фахівців медичної служби ЗС України, удосконалити обладнання вітчизняних медичних установ для проведення реабілітації військовослужбовців поранених під час бойових дій на сході України.