портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Уряду від 4 травня 2020 року

Опубліковано 05 травня 2020 року, 17:06 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Денис Шмигаль: З 11 травня ми починаємо зняття перших карантинних обмежень
«Уряд в першу чергу зацікавлений, аби якомога швидше запустити всі сфери економіки, які призупинилися через епідемію. У своїх рішеннях ми керуємося виключно даними наших профільних спеціалістів. За їх розрахунками, передчасне зняття карантину – означає тисячі нових хворих. Не можна цього допустити», – наголосив очільник Уряду.

Карантин продовжено до 22 травня, але з 11 травня буде скасовано частину обмежень
«Пом’якшення, які ми закладаємо з 11 травня, будуть впроваджуватися на умовах адаптивного карантину. У нас є області, в яких досить високий рівень захворюваності на коронавірус. Тому ми не можемо дозволити собі послабити карантин скрізь однаково», – наголосив Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Максим Степанов: Ми відновлюємо планові операції в Україні
«Як ви знаєте, на час карантину в нашій країні були скасовані планові операції, в тому числі, госпіталізація пацієнтів. Зараз у нас уже є необхідність проведення планових операцій. Це будуть операції за життєвими показниками, які знизять ризик загрози життю пацієнтів», – наголосив Максим Степанов.

МОЗ: Ми підтримаємо українських виробників засобів індивідуального захисту щодо проходження міжнародної сертифікації
Для цього МОЗ проведе консультації з вітчизняними виробниками щодо можливого переоснащення підприємств – щоб українська продукція відповідала всім вимогам та світовим нормам сертифікації. Про це повідомив Міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19
За даними Центру громадського здоров’я, станом на 9:00 4 травня в Україні 12331 лабораторно підтверджений випадок COVID-19, з них 303 летальні, 1619 пацієнтів одужало. Хворобу підтверджено у 855 дітей та 2 387 медиків.

Прем’єр-міністр: Вітчизняна промисловість матиме нормальні умови для зростання
«Економіка України знаходиться під тиском світової кризи. Але ми не зупиняли жодного виробничого підприємства на час карантину. Промисловість працювала. Проте зниження експорту, зниження загального споживання в світі, зупинка багатьох підприємств в наших країнах-партнерах дійсно призвела до складнощів в окремих галузях економіки», – заявив очільник Уряду.

Ігор Петрашко та профільні асоціації обговорили кроки з відновлення та розвитку промисловості
«Сьогодні українська промисловість виробляє майже 16% ВВП, проте потенціал цієї галузі набагато більший. Для відновлення і посилення перспективних напрямків цієї галузі наше головне завдання полягає у створенні чітких і зрозумілих правил гри для всіх учасників», – зауважив Ігор Петрашко.

Міністр фінансів озвучив свої очікування від роботи митниці
«Митниця має перетворитись на сучасну сервісну службу – з модернізованою інфраструктурою, прозорими процесами і довірою з боку бізнесу і громадян», – сказав Сергій Марченко.

Уряд пом’якшує карантинні обмеження з 11 травня для малого та середнього бізнесу
Кабінет міністрів України підтримав пропозиції Мінекономіки та ухвалив зміни до постанови від 11 березня 2020 р. № 211. Зокрема, розширено перелік дозволених під час карантину видів господарської діяльності та дозволено роботу торговельного та побутового обслуговування громадян. Рішення прийняте з метою пом’якшення впливу на економіку обмежувальних заходів, запроваджених з метою протидії розповсюдженню коронавірусної інфекції COVID-19.  

Представлені механізми підтримки мікро- і малого підприємства
На засіданні Координаційної ради з питань розвитку мікро- та малого підприємництва Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко озвучив програмні дії Уряду і Мінекономіки, спрямовані на підтримку мікро- і малого бізнесу в умовах обмежувальних заходів у зв'язку з COVID-19.

Центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді допомагають особам, які постраждали від домашнього насильства
Особи, які потерпіли від домашнього насильства або стали його свідком, можуть звертатися до установ соціальної сфери для отримання психологічної допомоги. В умовах пандемії коронавірусної інфекції COVID-19 центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді продовжують працювати та допомагати особам, які постраждали від домашнього насильства.

На 15 тисяч українських сезонних працівників розраховують фінські фермери цього року, – Вадим Пристайко
«Фінляндія відчуває гостру нестачу робочої сили для сезонних робіт. Українські працівники зарекомендували себе дуже добре. Вони відповідальні, порядні, працьовиті і ми будемо раді можливості цього року знову залучити їх до роботи у сільському та лісовому господарстві та інших сферах», – підкреслила пані Посол Фінляндії.

Дмитро Кулеба та Гайко Маас позитивно оцінили активізацію Нормандського формату на рівні міністрів
Глави МЗС України та ФРН висловили задоволення фактом відновлення консультацій Нормандського формату на рівні міністрів закордонних справ. Дмитро Кулеба та Гайко Маас обговорили подальші кроки, які необхідно здійснити задля втілення рішень саміту лідерів у Парижі та підготовки до саміту у Берліні.

Дмитро Кулеба: Ми налаштовані на ефективну взаємодію під час естонського головування в РБ ООН у травні 2020 р.
У ході телефонної розмови з главою МЗС Естонської Республіки Урмасом Рейнсалу Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував за тверду підтримку Естонією позицій та інтересів України в рамках непостійного членства Естонії у РБ ООН у 2020-2021 рр. Міністр висловив сподівання на ефективну взаємодію під час естонського головування в РБ ООН у травні 2020 р.

Дмитро Кулеба: Україна та Латвія мають розвивати економічну співпрацю і торгівлю
«Нам потрібно подвоїти зусилля задля підтримки бізнесів та експортерів, розвитку торгівлі між нашими країнами. Це допоможе подолати негативні наслідки пандемії для економік України та Латвії», – заявив глава МЗС України.

Учасники політичного діалогу Україна-ЄС окреслили пріоритети реформи державного управління на 2020 рік
У межах виконання Угоди між Україною та ЄС про фінансування програми з реформування державного управління Україна досягла прогресу у сферах координації політики, запровадженні цифрових технологій у державному управлінні та реформуванні міністерств, – зазначила Тетяна Ковтун, заступник Державного секретаря Кабінету Міністрів України під час політичного діалогу Україна-ЄС.

Мінінфраструктури: Укрпошта збільшила чистий дохід у першому кварталі 2020-го
«Ефективний менеджмент у держкомпаніях можливий. Лише за перший квартал цього року Укрпошті вдалося збільшити чистий дохід на 12,3%. Загальні доходи компанії склали майже 2,25 млрд грн. При цьому, національний поштовий оператор отримав 89,5 млн грн чистого прибутку», – зазначив Владислав Криклій.

Мінекоенерго отримує експертну допомогу в удосконаленні механізму ПСО та умов підтримки виробництва електричної енергії з відновлюваних джерел
У Міністерстві енергетики та захисту довкілля відбулась нарада за участі представників Мінекоенерго і USAID (проект «Енергетична безпека»). В.о. Міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець проінформувала партнерів про першочергові заходи, які запропонувало Міністерство в рамках Антикризового енергетичного штабу для подолання нагальних викликів в енергетичній галузі України.

Понад 24 тис. українських родин використовують сонячні панелі та заощаджують на рахунках за електроенергію
Загальна потужність СЕС у домогосподарствах сягає вже 618 МВт, а сумарний обсяг вкладених нимикоштів складає близько 495 млн євро.

Арсен Аваков: Нацполіція склала понад 10,3 тис. адмінпротоколів за порушення карантину
«Перевірка встановила, що в кожній області були порушення. Лідером порушень в галузі об’єктів громадського харчування стала Рівненська - 26 випадків, коли з порушеннями працювали кафе та ресторани. Харківська -14, Донецька – 17, Запорізька область – 12. В тому числі і ресторани у місті Київ. Їм вже виписали адміністративні протоколи. Сподіваємось, суди нас підтримають», – розповів Міністр внутрішніх справ.

МОН: Навчальний рік у школах по всій країні завершиться дистанційно
«Рішення Уряду передбачає послаблення деяких карантинних обмежень з 11 травня. Для закладів освіти все залишиться незмінним – вони проводять дистанційне навчання та готуються до завершення навчального року», – пояснила т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

 Учасники, які проживають в іншій області або на відстані понад 150 кілометрів від закладу освіти, зможуть змінити місце складання ЗНО
«Учні шкіл-інтернатів, закладів професійно-технічної, фахової передвищої та вищої освіти, які на час карантину поїхали додому в іншу область або на велику відстань від свого закладу освіти, можуть мати незручності з доїздом до населеного пункту, вказаного ними раніше під час реєстрації. Тому ми даємо їм можливість скласти тестування в найближчому до них пункті проведення ЗНО», – зазначила в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

З 1 травня вся документація із землеустрою погоджується територіальними органами Держгеокадастру за принципом екстериторіальності
Суть реформи полягає в тому, що на відміну від погодження за місцем розташування земельної ділянки, принцип екстериторіальності за визначенням дозволяє дотриматися об’єктивності та неупередженості під час розгляду документації, вчасності її опрацювання, усунення контактів між розробниками та експертами.

Уже відновлено 22,3 тис. га лісу, на яких висаджено 122 млн дерев, – Андрій Заблоцький
Майже 122 мільйона сіянців і саджанців дерев на сьогодні висадили лісівники під час лісокультурної кампанії. Про це повідомив Голова Державного агентства лісових ресурсів України. За його словами, лісогосподарські підприємства, установи і організації, що належать до сфери управління Держлісагентства, забезпечили виконання завдань із відтворення лісів.

Держводагентство: презентуємо оновлену сучасну Лабораторію моніторингу вод Східного регіону у Слов’янську
За короткий час у Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів лабораторію із застарілим обладнанням докорінно трансформовано у сучасну Лабораторію моніторингу вод Східного регіону.