портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Уряду від 5 травня 2020 року

Опубліковано 06 травня 2020 року, 15:58 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Денис Шмигаль розповів про карантин, місцеве самоврядування та заробітчан
Карантин в Україні буде проходити з поетапними послабленнями. Перші послаблення заплановані на 11 травня. Подальше пом’якшення обмежувальних заходів відбудеться, як тільки це дозволить ситуація з захворюваністю і одужанням людей в країні. Про це, зокрема, сказав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв’ю «Українському радіо» у вівторок, 5 травня.

МОЗ ініціюватиме збільшення зарплат медикам до 50% вже у цьому році
«Медична реформа у зміненому вигляді передбачатиме поліпшення якості та доступності медичних послуг. Українці, зателефонувавши у 103, обов'язково отримають якісну допомогу протягом 10-20 хвилин. При цьому ми вважаємо, що наші медичні працівники вже в цьому році повинні отримувати суттєве збільшення заробітної плати. Не менше, ніж до 50%», – заявив Міністр охорони здоров’я України.

Максим Степанов: Ми суттєво змінимо медичну реформу в Україні, враховуючи наші реалії та виправивши допущені при її плануванні помилки
«Вже цьогоріч усі медичні заклади мають отримати фінансування не менше, ніж торік. Потрібне підвищення зарплат лікарям та середньому медичному персоналу другої та третьої ланки – це понад 400 тисяч медиків», – наголосив Міністр охорони здоров’я.

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19
За даними Центру громадського здоров’я, станом на 9:00 5 травня в Україні 12697 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 316 летальних, 1875 пацієнтів одужало. Хворобу підтверджено у 881 дитина та 2 479 медиків.

Марина Лазебна закликала громадські та благодійні організації об’єднати зусилля щодо захисту прав дітей в умовах карантину
Міністр соціальної політикизазначила, що карантин виявив та загострив ряд зовсім нових проблем у сфері захисту дітей, і тому наше спільне головне завдання – своєчасно виявити сім’ї з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, визначити їх потреби та прийти на допомогу.

Завдяки підписаній кредитній угоді Україна отримає додаткових 150 млн дол. для підтримки вразливих верств населення
5 травня 2020 року відбулася церемонія підписання кредитної угоди між Україною та Світовим банком для отримання додаткового фінансування у розмірі 150 мільйонів доларів США в рамках проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» для розширення та вдосконалення соціальної допомоги сім’ям з низьким рівнем доходу.

Допомогу на дітей ФОПи можуть оформити онлайн
Допомогу на дітей фізичні особи-підприємці можуть оформити онлайн, заповнивши електронну форму на офіційному веб-сайті Міністерства соціальної політики в розділі "е-сервіси" або за посиланням, а також скориставшись Єдиним порталом державних послуг «Дія».

Мінсоцполітики об’єднує зусилля всіх органів влади, щоб запобігти та протидіяти домашньому насильству
Для швидкого, доступного та оперативного реагування на випадки вчинення насильства Міністерство внутрішніх справ розробило Чат-бот @police_helpbot, який діє в месенджері Telegram та акумулює всю необхідну інформацію про домашнє насильство.

Держслужба зайнятості: на період карантину спрощено процедуру реєстрації та отримання допомоги по безробіттю
Завдяки спрощенню умов реєстрації та отримання допомоги по безробіттю в період карантину збільшилась кількість українців, які бажають скористатися послугами державної служби зайнятості. Протягом карантину запроваджено низку законодавчих змін, які регулюють умови реєстрації та отримання допомоги по безробіттю на цей період.

Індія офіційно передала Україні 30 тисяч таблеток противірусного препарату
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба офіційно отримав від Посла Республіки Індія Партха Сатпатхі партію препарату з гідроксихлорохіном, яку Уряд Індії передав Україні в якості гуманітарної допомоги для боротьби з пандемією коронавірусу.

Дмитро Кулеба: Високо цінуємо внесок Ліхтенштейну в роботу Червоного Хреста в Україні
Міністр закордонних справ України провів телефонну розмову з Міністром закордонних справ, юстиції та культури Князівства Ліхтенштейн Кетрін Еггенбергер. Очільниця зовнішньополітичного відомства Ліхтенштейну запевнила в незмінності підтримки Князівством територіальної цілісності та суверенітету України та підкреслила тверду позицію своєї держави щодо збереження міжнародних санкцій проти РФ.

Ігор Петрашко: Українська система має видавати підприємцям кредитів на 400 млрд грн в рік
«Ні одна країна не придумала жити без банків і без кредитування. Тому масовий доступ до фінансування є одним із дієвих механізмів розвитку економіки. Але кредитування не під 20% і не якимось окремим секторам, а кожен український підприємець повинен мати доступ до цього фінансування. Українська система має видавати підприємцям кредитів у рік хоча б на 400 млрд грн для того, щоб ми мали ріст економіки у 8%», – зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України.

Мінекономіки підтримує продовження мораторію на перевірки бізнесу
«Мінекономіки важливо спілкування з підприємцями, щоб бути ефективними у виконанні своєї роботи – допомогти бізнесу відновитися. Ми розпочинаємо адаптивний підхід до встановлення карантинних обмежень. Їхнє пом’якшення, а разом з цим і початок відновлення підприємництва, розпочинається 11 травня. У відповідь на запит бізнесу ми підтримуємо продовження мораторію на перевірки. Зараз головне для всіх – це відновлення», – сказав Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Оприлюднено перелік банків, через які здійснюватиметься виплата пенсій, грошової допомоги та зарплати працівникам бюджетних установ
Відповідно до вимог пункту 4 Порядку відбору банків, через які здійснюється виплата пенсій, грошової допомоги та заробітної плати працівникам бюджетних установ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 № 1231 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2019 № 1151), Міністерство фінансів України публікує перелік уповноважених банків.

Малий бізнес підтримав шляхи пом’якшення карантину, ініційовані Мінекономіки та МОЗ
«Мінекономіки всебічно підтримує пом’якшення карантину, особливо з метою розблокування діяльності мікро- та малого підприємництва. Вчора Уряд вже прийняв перші рішення, аби з 11 травня ми всі почали повертатись до звичного життя, а бізнес розпочав відновлення – почав заробляти, платити зарплати, аби все більше людей повертались до роботи», – сказав заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Дмитро Романович.

Для відновлення вантажопотоку ми відкриємо пункт пропуску в порту Скадовська, – Владислав Криклій
«Наразі підприємство перебуває у стадії передачі фонду держмайна. І ми хочемо оптимального використання цього майна та потужностей порту. Для цього потрібно відкрити окремий пункту пропуску через кордон для морського сполучення. Відповідне розпорядження Міністерства, яке це пропонує, вже погоджене з усіма профільними відомствами та передане в Уряд», – наголосив Міністр інфраструктури України.

Підписано Меморандум щодо організації комфортного перетину українцями адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом
«Сьогодні разом з колегами ми підписали Меморандум про співробітництво. На КПВВ «Чонгар» буде забезпечено можливості зручного та швидкого отримання необхідних послуг українцями. Росія як країна-агресор захоплює силою, а ми повертаємо людей турботою. Бо ми держава для людей», – зазначив Міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

Велике будівництво: на місці стадіону на Рівненщині зводять сучасний спорткомплекс
П’ять легкоатлетичних доріжок, змішане поле для баскетболу та волейболу, власна твердопаливна котельня – у Дубровиці на Рівненщині триває будівництво спортивного комплексу. Його зводять «з нуля» на місці діючого стадіону «Горинь» в рамках президентської програми «Велике будівництво».

Ігор Петрашко: Україна готова приєднатися до дискусій G20 щодо світової продовольчої безпеки
«У питанні агропродукції має зберігатися баланс – це продовольча безпека, відсутність дефіциту в магазинах, нормалізація цін, підтримка виробників. На даний момент ми досягли усіх цих цілей. В той же час, в Україні є достатнє виробництво і буде збережено цивілізований підхід до експорту. Це дозволить нам приєднатися до дискусій так званого клубу Великої двадцятки в рамках світової продовольчої безпеки, і, зрозуміло, з гарантуванням наших українських позицій», – зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України.

Олексій Чернишов назвав головні пріоритети роботи Мінрегіону на 2020 рік та звірив курс з профільним Комітетом ВРУ
5 травня відбулося онлайн-засідання Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, в якому взяли участь Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов та його заступники.

Для учнів 6-10-х класів розроблено спеціальні уроки про COVID-19
«Знати про коронавірус якомога більше – означає захистити від захворювання і себе, і своїх близьких. В умовах пандемії COVID-19, яка охопила світ і Україну зокрема, ці знання є надзвичайно важливими. Ми вдячні нашим партнерам та експертам за розробку уроку, методичних і навчальних матеріалів, які допоможуть учням шкіл і педагогам знати максимум про коронавірус та боротьбу із ним», – зазначила т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

МОН розробило новий Професійний стандарт вчителя – документ на громадському обговоренні
«Проект нового стандарту включає вимоги для вчителів початкової школи та вчителів-предметників, що забезпечують здобуття базової та профільної середньої освіти і створений на основі компетентнісного підходу. У його створенні брали участь вчителі та керівники шкіл, науково-педагогічні працівники, науковці, громадські організації та міжнародні експерти», – зазначила т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

Андрій Таран: На сьогодні нам вдалося не допустити потрапляння коронавірусу до району проведення ООС – і це найголовніше
«Станом на сьогодні ситуація у Збройних Силах України покращилася. У восьми військовослужбовців з Харкова попередні позитивні тести на коронавірусну інфекцію виявилися помилковими. Тому на теперішній час загальна кількість хворих навіть знизилася», – підкреслив Міністр оборони.

Республіка Індія передала Збройним Силам України медпрепарати та медикаменти для вакцинації особового складу національних контингентів
У заході взяли участь Міністр оборони України Андрій Таран та Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Індія в Україні Партха Сатпатхі.

Мінекоенерго: До процедури оцінки впливу на довкілля пропонуються зміни на період карантину
Міністерство енергетики та захисту довкілля разом з Комітетом Верховної Ради України з екологічної політики та природокористування завершило підготовку змін до законодавства, які забезпечать можливість проведення процедури оцінки впливу на довкілля під час карантину.

Держлісагентство: На Житомирщині уже відновлюють ліси, пошкоджені весняними пожежами
«По всій країні відбувається відновлення лісів, попри карантин працівники лісової галузі продовжують свою основну роботу – оберігати та відновлювати ліси. Особливо це важливо для тих регіонів, які постраждали від лісових пожеж», – зазначив Голова Держлісагентства Андрій Заблоцький.