портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Уряду від 7 листопада 2018 року

Опубліковано 07 листопада 2018 року, 15:25 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Уряд перерозподілив гроші на погашення заборгованостей по зарплатах медиків

Уряд перерозподілив гроші на погашення заборгованостей по зарплатах медиків. Також Кабінет Міністрів України перерозподілив гроші з державного бюджету місцевим бюджетам на програми лікування ниркової недостатності та діабету.

Міністерство охорони здоров’я ініціювало і Уряд підтримав перерозподіл 1,5 млрд грн з резерву держбюджету та інших програм МОЗ України на медичну субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам. Ці кошти мають бути використані за такими пріоритетами:

  • погашення заборгованості заробітних плат медикам;

  • додаткове фінансування бюджетної програми лікування пацієнтів з хронічною нирковою недостатністю методом гемодіалізу;

  • забезпечення потреб пацієнтів, яким необхідні препарати інсуліну.

Відповідне розпорядження «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров’я на 2018 рік, та розподіл медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» ухвалили 7 листопада 2018 року на засіданні Уряду.

Тепер місцеві ради мають ухвалити зміни до своїх бюджетів, щоби кошти за механізмом субвенції отримали всі медичні заклади.

Нагадаємо, що у вересні Уряд ухвалив розподіл коштів на заклади первинної медичної допомоги, що не уклали договори з Національною службою здоров’я, в четвертому кварталі 2018 року за механізмом медичної субвенції.

Новий механізм фінансування медичної системи запрацював в Україні з 1 липня 2018 року. 623 комунальні, приватні медзаклади і лікарі-ФОП, які надають первинну медичну допомогу, підписали договір з Службою і перейшли на нову модель фінансування.

Понад 12 млн українців обрали свого лікаря в цих закладах. І за ними до закладів вже «прийшли» 1,615 млрд грн, які Нацслужба здоров’я вперше спрямувала на оплату медичних послуг конкретним пацієнтам.


Артем Біденко презентував національний бренд Ukraine NOW у Шанхаї

6 листопада 2018 року державний секретар Міністерства інформаційної політики України Артем Біденко презентував єдиний бренд України Ukraine NOW на Китайській міжнародній імпортній виставці (China International Import Expo 2018), що проходить у Шанхаї.

«Ukraine NOW – це не тільки успішний бренд, який завоював престижну нагороду Red Dot Award. Це і максимально відкритий бренд для різноманітного використання підприємцями, стартаперами, громадськими організаціями, державними установами і просто громадянами з метою промоції України», - зазначив держсекретар МІП.

Артем Біденко взяв участь у офіційному відкритті національного стенда України на CIIE 2018, а також модерував сесію з креативних індустрій.

Відзначимо,  що Україна вперше представляє свій торговий, інвестиційний та туристичний потенціал на події такого глобального значення. І саме представниками усіх цих бізнес-індустрій бренд Ukraine NOW вже активно і широко застосовується, а також залюбки використовується громадськістю та в державних комунікаціях.

Всього на виставці представлені 172 країни світу.

«Україну представляє більш як 300 провідних підприємств різних галузей, починаючи від інвестиційної діяльності, харчової та переробної промисловості, індустріалізації, машинобудування, креативних індустрій, IT та інновацій, туризму та освіти, а також інвестори, покупці та відвідувачі. У кожній із представлених галузей китайський інвестор або покупець зможе побачити сучасні, технологічні, креативні розробки, створені українцями», - зазначив на відкритті стенда голова української делегації, Перший віце-прем’єр-міністр - Міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів.

У складі делегації - представники Мінекономрозвитку, Мінагрополітики, Мінінфраструктури, МІП, наглядової ради ДУ “Офіс із залучення та підтримки інвестицій”, Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, Державного космічного агентства, Адміністрації Президента, Верховної Ради, Київської міської державної адміністрації, ТПП, ДП “Антонов”, АБ “Укргазбанк”, ПАТ “Укрзалізниця”, ДП “Адміністрація морських портів України”, АТ “Укрексімбанк” та інших провідних державних підприємств.


Уряд перерозподілив кошти субвенції з держбюджету місцевим бюджетам, призначеної для підтримки дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб, які їх виховують

Прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України „Про перерозподіл обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом „гроші ходять за дитиною”, оплату послуг із здійснення патронату над дитиною та виплату соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя у 2018 році”.

Зазначеним розпорядженням передбачено збільшення на 3 385,5 тис. грн коштів зазначеної субвенції місцевому бюджету Донецької області за рахунок економії відповідних коштів у місцевому бюджеті Київської області.

Це дозволить забезпечити в повному обсязі виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом „гроші ходять за дитиною”, оплату послуг із здійснення патронату над дитиною та виплату соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя.


Удосконалено порядки призначення та виплати різних видів державної допомог

7 листопада на засіданні Уряду прийнято постанову Кабінету Міністрів України „Про внесення змін  до деяких постанов Кабінету Міністрів України”, якою:

  • установлено порядок інформування органами державної виконавчої служби органів соціального захисту населення щодо встановлення факту сплати одним з батьків аліментів;

  • передбачено порядок стягнення з одного з батьків, який ухиляється від сплати аліментів, суми сплаченої допомоги, яка підлягає поверненню та зарахуванню її до державного бюджету (у добровільному або судовому порядку);

  • надано можливість органам соціального захисту населення перевіряти отриману від одержувачів тимчасової допомоги інформацію через інформаційні системи Мінʼюсту, у тому числі через Єдиний реєстр боржників, Єдиний державний реєстр судових рішень;

  • визначено підстави для призупинення виплати тимчасової допомоги терміном на дванадцять місяців у разі подання одержувачем такої допомоги недостовірної інформації про доходи та майновий стан, а також у разі неповідомлення (несвоєчасного повідомлення) про виникнення обставин, за яких виплата допомоги припиняється;

  • установлено однаковий строк для отримання органами соціального захисту населення інформації на запити до відповідних органів державної влади при призначенні соціальних допомог;

  • надано право на отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сімʼям без зменшення її розміру сімʼям, до складу яких входять студенти, які не мають доходів або отримують лише стипендію.


Затверджено склад та директиви української делегації для участі в переговорах щодо укладення Угоди про соціальне забезпечення між Україною та Турецькою Республікою

Україна і Турецька Республіка з метою розвитку дружніх взаємовідносин та у зв’язку з необхідністю на законодавчому рівні захистити соціально-трудові права українських громадян, які перебувають/проживають на території Турецької Республіки, та турецьких громадян, які перебувають/проживають на території України, домовилися провести переговори щодо укладення двосторонньої угоди про соціальне забезпечення з подальшим її підписанням.

З метою організації зазначених переговорів і вжиття заходів, необхідних для підготовки та узгодження тексту проекту Угоди про соціальне забезпечення між Україною та Турецькою Республікою, схвалено проект Указу Президента України „Про делегацію України для участі в переговорах із Турецькою Республікою щодо укладення Угоди про соціальне забезпечення між Україною та Турецькою Республікою”.


Заяву на оформлення біометричного паспорта відтепер можна заповнити он-лайн

У пілотну експлуатацію запущена нова електронна послуга, за допомогою якої громадяни можуть внести он-лайн свої персональні дані для оформлення біометричних документів. Це скоротить час їх особистого візиту до підрозділів Державної міграційної служби. 

Онлайн-послугу презентували Голова Державної міграційної служби Максим Соколюк, Голова Державного агентства з питань електронного урядування Олександр Риженко та Президент Фонду Східна Європа Віктор Лях. Фонд є виконавцем швейцарсько-української програми «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP), у межах якої розробляли нововведення.

Електронна послуга доступна на сайті Державної міграційної служби України dmsu.gov.ua а також – на Урядовому порталі kmu.gov.ua у розділі «Електронні послуги».

Що змінилося? 

Донедавна громадяни для оформлення біометричних документів могли дистанційно записатись до електронної черги та сплатити відповідні адміністративні збори. Відтепер функціонал розширено: водночас із записом до е-черги та завчасної онлайн-оплати заявники можуть заповнити інтерактивну форму, вказавши свої персональні дані.

Після оброблення цієї інформації онлайн-сервіс згенерує форму з QR-кодом. QR-код міститиме персональні дані заявника, а сама форма – ще й вичерпний перелік документів, які слід мати під рукою під час особистого візиту до підрозділу ДМС.

На місці співробітник зчитає QR-код сканером – інформація миттєво потрапить до бази даних. Працівникові міграційної служби залишиться тільки звірити її з оригіналами документів.

Варто зазначити, що персональні дані, які вносить заявник, не зберігаються на серверах міграційної служби. Тож електронна послуга, окрім того, що є зручною, – ще й безпечна.

Які перспективи? 

Новація є зручною не лише для заявників, а й для державних службовців. Адже знижується вірогідність допущення помилок через необачливість та поспіх при заповненні форми, скорочується час на обслуговування одного візитера.

Особливої актуальності е-послуга набуває тепер, бо від жовтня 2018 року в Україні набрали чинності зміни до порядку оформлення ID-карток: якщо раніше паспорт громадянина України нового зразка оформлювали при досягненні 14-річного віку або з втратою чи викраденням паспорта-книжечки, то тепер – усі охочі та будь-коли. 

Загалом на першому етапі електронна послуга буде доступною для оформлення закордонного паспорта та ID-картки у будь-якому з підрозділів міграційної служби у місті Києві. Однак найближчим часом нею зможуть скористатися жителі всіх регіонів України.

Електронні послуги – це швидко, зручно і прозоро

Максим Соколюк зазначив, що створення державних електронних сервісів не лише спрощує одержання громадянами адміністративних послуг, а й суттєво знижує корупційні ризики. Тому міграційна служба постійно працює над оновленням чинних е-послуг та впровадженням нових. Так, наразі будь-яка особа може миттєво та безкоштовно записатися до електронної черги, контролювати етап оформлення документа, перевірити документ за базою недійсних, викрадених і втрачених та багато іншого.

Олександр Риженко додав, що Державне агентство з питань електронного урядування неабияк зацікавлене у тому, аби кількість отримувачів ID-карток в Україні зростала. Адже ці документи мають спеціальний чіп, який в майбутньому міститиме особистий електронний підпис громадянина. Такий зручний та надійний спосіб електронної ідентифікації надаватиме широкі можливості для користування численними електронними послугами, які Уряд впроваджує для громадян та бізнесу. Тому доволі доречно, що ця електронна послуга з’явилася саме зараз, коли всі бар’єри до отримання ID-карток для всіх охочих скасовані. 

«Наш спільний із Державним агентством з питань електронного урядування та профільними міністерствами досвід доводить, що впровадження е-послуг створює більш комфортні та прості умови одержання послуг для громадян, а також спрощує роботу посадовців. Перш за все йдеться про зменшення корупційних ризиків, ефективніше використання робочого часу державних службовців, створення простих та зручних сервісів для громадян і, звісно, про підвищення рівня довіри до держави», – резюмував Віктор Лях.


Павло Петренко: Закон «Про електронні довірчі послуги» почав діяти

Сьогодні вступив у силу Закон «Про електронні довірчі послуги», який дає можливість запровадити в Україні сучасні електронні методи ідентифікації особи, серед яких MobileID. Про це сьогодні в ході засідання Уряду повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

«Запровадження Закону «Про електронні довірчі послуги» забезпечить українців сучасними інструментами електронної комерції та комунікації з партнерами і державою», – підкреслив очільник Мін’юсту.

Завдяки нормам закону збільшено кількість державних послуг, які може отримати кожен українець, не виходячи з дому. Більше того, забезпечено конфіденційність та повний захист персональних даних, а електронна ідентифікація українських користувачів визнаватиметься в усьому світі.

«Важливою перевагою нового цифрового підходу є фіксація реального часу підписання електронних документів. Це захист бізнесу – достовірності й дійсності контрактів, які укладають он-лайн в режимі реального часу», – додав Міністр юстиції.

За його словами, реальністю для українських громадян та бізнесу стане отримання публічних послуг на території всього Європейського Союзу.

«Фактично це імплементація України в електронний цифровий простір ЄС», - заявив Павло Петренко.

Одним з ключових сервісів, який базуватиметься на новому законодавстві, стане послуга MobileID.

«Відсьогодні українцям доступний сучасний, простий і дуже зручний засіб ідентифікації особи - MobileID, або розпізнавання через мобільний телефон. Завдяки цьому наші громадяни зможуть отримувати державні послуги чи підписувати документи за допомогою мобільного пристрою», - наголосив очільник Мін’юсту.

Він підкреслив, що даний метод ідентифікації набагато надійніший за звичні для нас логін та пароль, його буде майже неможливо підробити чи викрасти злочинцям.

«Для того щоб скористатися послугою MobileID, треба звернутися до вашого мобільного оператора та оформити за допомогою паспорта й ідентифікаційного коду SIM-карту нового покоління. На неї буде записаний індивідуальний цифровий підпис», – підкреслив Міністр юстиції.

За його словами, нова технологія захищає дані за допомогою найсучасніших криптографічних алгоритмів, є доступною на всіх типах мобільних пристроїв, де встановлені операційні системи Android, iOS, Symbian тощо. Окрім цього, SIM-картки дають змогу працювати з декількома кваліфікованими сертифікатами одночасно, що зручно для громадян, які можуть виступати одночасно і фізичними, і юридичними особами.

Павло Петренко нагадав, що до початку дії закону повноцінно в Україні діяла лише електронна ідентифікація громадян через Електронний цифровий ключ, отримання якого вимагало витрати часу на відвідування органів, які займаються генерацією таких ключів.

Міністерство юстиції провело повну підготовку підзаконних нормативних актів, які дадуть можливість ефективно запроваджувати норми закону з перших днів.

«Разом з тим сьогодні Уряд підтримав постанову КМУ «Про затвердження Вимог у сфері електронних довірчих послуг та Порядку перевірки дотримання вимог законодавства у сфері електронних довірчих послуг». Документ забезпечить створення єдиного простору на основі системи електронних довірчих послуг з іншими країнами та гарантує захист персональних даних. Все це дасть можливість підвищити рівень довіри громадян до електронних послуг», - заявив Міністр юстиції.

Він також зауважив, що Мін’юст розробив ще 2 документи, які унормують проведення процедури оцінки відповідності у сфері електронних довірчих послуг, затвердять порядок взаємного визнання українських та іноземних відкритих ключів й електронних підписів.


Володимир Гройсман: Фінансування культури не має відбуватися за залишковим принципом

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман пропонує відійти від застарілої практики фінансування потреб культури за залишковим принципом і активно підтримувати розвиток креативних індустрій, які формують не тільки імідж країни, а й частину ВВП. Про це Глава Уряду сказав під час засідання Уряду.

«Ми знаходимо баланс між фінансуванням культури та іншими важливими потребами держави. І зараз виходимо на фінансування нового пласта – креативної індустрії. Це не просто аспект культури – це величезні напрямки, які формують значну частку ВВП розвинутих країн. У нас має розвиватись театр, дизайн, мистецтво, ремесло, - сказав Володимир Гройсман. - В Україні швидко розвивається кіноіндустрія. Українські фільми стають знаними в нашій країні та світі. В кіноіндустрії працюють десятки тисяч людей. Тому ми формуємо можливості для розвитку українського кіно та останні роки виділяємо на його розвиток близько 1 млрд грн».

Так само Глава Уряду висловив підтримку проекту «Малі міста – великі враження». «У межах проекту відбуваються прекрасні фестивалі у невеликих містах, які збирають десятки тисяч людей. Такі заходи дуже важливі для розвитку громад та регіонального туризму», - додав Прем’єр-міністр.


Глава Уряду: Я не дам зупинити процеси децентралізації в Україні

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман вважає деструктивними будь-які рішення, які так чи інакше негативно впливають на процеси поглиблення децентралізації в Україні. Про це він сказав під час засідання Уряду, де було схвалено рішення про спроможність 175 нових об’єднаних громад.

«Я не дам зупинити процеси децентралізації в Україні. Боровся і буду боротися за те, аби люди жили в своїх громадах і вони були самодостатніми», - наголосив Глава Уряду.


Прем’єр-міністр: Виділяємо 500 млн грн на забезпечення виплат зарплат шахтарям державних шахт

Кабінет Міністрів України схвалив рішення про виділення додатково 500 млн грн на покриття фінансових збитків на державних шахтах, а отже, забезпечення можливості виплати зарплат шахтарям, а також рішення щодо виділення коштів на забезпечення пацієнтів інсуліном. Рішення представив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

За його словами, рішення щодо фінансування шахт дозволить утримувати ситуацію з виплатами зарплат шахтарям.

«Приймаємо рішення про виділення 500 млн на покриття збитків шахт у державній власності. Там потрібно робити глибоку реформу, яку має запропонувати Міністерство енергетики та вугільної промисловості, - сказав Володимир Гройсман. – Також приймаємо рішення на забезпечення інсуліном. Це теж важка сфера, але ми наводимо в ній порядок».


Прем’єр-міністр пропонує реформувати Службу у справах ветеранів і посилити державну політику у сфері соцзахисту цієї категорії громадян

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман пропонує реформувати Державну службу України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, посилити її і активно ухвалювати рішення, які дозволять організувати потрібний соціальний захист цієї категорії громадян. Про це Глава Уряду сказав під час засідання Уряду, коментуючи результати зустрічі з представниками ветеранських організацій. За словами Володимира Гройсмана, виконання їх пропозиції щодо створення окремого міністерства у справах ветеранів потребуватиме часу, але «ані ветерани, ані проблеми ветеранів не можуть чекати».

«Я запропонував варіант, який є якісним і зможе визначити підходи до вирішення проблем ветеранів і формування політики, - сказав Володимир Гройсман. - В найближчі тижні ми могли б запропонувати реформу (Служби). Я також запропонував внести узгоджену кандидатуру (Глави Служби)».

Він наголосив, що як Глава Уряду братиме активну участь у формуванні потрібних рішень, аби запустити роботу Служби і перетворити її на потужну інституцію.



Уряд схвалив рішення про виділення землі для першої вітрової електростанції у Чорнобильській зоні

Уряд ухвалив рішення виділити земельні ділянки на території зони відчуження під будівництво об’єктів вітрової енергетики. Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак за результатами сьогоднішнього засідання Кабінету Міністрів.

Рішення стосується дозволу на розроблення проекту землеустрою на кількох ділянках в Іванківському районі Київської області загальною площею 7 га для розміщення, будівництва, експлуатації будівель і споруд об’єктів вітрової енергетики.

«Уряд підтримав пропозицію Мінприроди розвивати надалі зону відчуження як територію змін та інновацій. Сьогодні було «зелене світло» від Уряду щодо розвитку вітроенергетики в Чорнобильській зоні. Це не лише хороша новина для потенційних інвесторів, а й продовження взятого нами курсу на збільшення частки альтернативної енергетики у загальному енергобалансі країни. Для Мінприроди важливо, що об’єкти відновлювальної енергетики не потребують постійної присутності людей і є абсолютно безпечними для довкілля», - сказав Остап Семерак.

Він нагадав, що торік Уряд ухвалив ряд важливих рішень, які спростили процедуру для ведення господарської діяльності на цій території.

«Зона відчуження має високий рівень інвестиційної привабливості. Це підтверджують інвестори з різних країн світу. Вони готові вкладати сюди кошти», - пояснив Остап Семерак.

Нагадаємо, що за два роки надійшло понад 60 заявок від інвесторів на відведення земельної ділянки у зоні відчуження з метою реалізації проектів відновлювальної енергетики. Це як вітчизняні компанії, так і компанії з Данії, США, Китаю, Німеччини, Франції, Японії та Білорусі.

Програма «Наука заради миру та безпеки» доводить свою ефективність у діалозі Україна-НАТО, - заступник Генерального секретаря НАТО Антоніо Міссіролі

Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася із заступником Генерального секретаря НАТО з нових викликів безпеці Антоніо Міссіролі.

Йшлося про співпрацю у рамках Програми НАТО «Наука заради миру та безпеки», діалог НАТО-Україна щодо кібербезпеки, економічні та безпекові виклики для України в районі Азовського моря, можливість проведення засідання спільної робочої групи Україна-НАТО з питань науки та довкілля, а також гібридні виклики сучасного світу.

Віце-прем’єр-міністр зазначила, що Програма НАТО «Наука заради миру та безпеки» дає нашим науковим установам можливість співпрацювати та обмінюватися досвідом із найпотужнішими інститутами союзників, вивчати та використовувати найкращі наукові практики задля зміцнення обороноздатності України. «З 2014 року Україна займає передові позиції в Програмі НАТО «Наука заради миру та безпеки» серед країн-партнерів. На сьогодні у нас є 44 наукові проекти, які успішно працюють над вирішенням складних безпекових викликів», – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Своєю чергою, Антоніо Міссіролі наголосив, що Програма «Наука заради миру та безпеки» доводить свою високу ефективність у рамках співпраці Україна-НАТО, і таку позитивну динаміку потрібно продовжувати і надалі, додав він.

Також сторони обговорили безпекову ситуацію в районі Азовського моря. За словами Віце-прем’єр-міністра, Азовське море стало ще одним серйозним викликом для України. Росія створює всі можливі перешкоди для вітчизняних морських портів, що спричиняє значні економічні втрати, а також створює підґрунтя для нових військових загроз. «Україна цінує солідарність європейських держав та швидку реакцію – у формі санкцій проти Росії, однак, переконана, що в ситуації з Азовським морем цього недостатньо», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.


Найближчим часом створимо новий сервіс – «електронний кабінет забудовника», – Геннадій Зубко

Система держархбудконтролю і нагляду має працювати як якісний прозорий сервіс для будівельного бізнесу. На цьому під час круглого столу з представниками будівельної галузі та профільними асоціаціями наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Дозвільні процедури у будівництві мають бути максимально прозорими і простими. А ДАБІ має стати відкритою та ефективною структурою. Тож сьогодні першочергове завдання для ДАБІ – відпрацювати разом з бізнесом нову концепцію роботи через запровадження електронного кабінету забудовника з підключенням всіх необхідних реєстрів. Створення нового сервісу максимально усуне чиновника з дозвільних процедур. Наступне нововведення, яке буде запроваджене найближчим часом – підключення органів місцевого самоврядування до системи «Прозора ДАБІ» та залучення громадських інспекторів на місцях до роботи в системі ДАБІ», – наголосив Геннадій Зубко.

За його словами, якісне реформування будівельної галузі потребує прийняття необхідної законодавчої бази. Наразі у Парламенті знаходяться 3 дуже важливі законопроекти, які необхідно прийняти якнайшвидше. Це 7266-1, яким вносяться зміни до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо передачі, припинення або тимчасового зупинення повноважень органів державного архітектурно-будівельного контролю; №7085 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері містобудування»; №6403, який забезпечить ОТГ єдиною документацію із просторового планування.

Геннадій Зубко зазначив, що, попри те, що Мінрегіон формує політику і приймаються рішення, які спрощують дозвільні процедури, наводиться лад у містобудуванні, децентралізуються повноваження ДАБІ, усе ж залишається проблема – корупція спускається на місця. «Ми вже почали спільну роботу з прокуратурою та Генеральним прокурором щодо зловживань на місцях! Вже є значні результати в кадрових питаннях. І ми будемо продовжувати цю роботу», – зазначив урядовець.

Він нагадав, що з реформою децентралізації вже 100 громад отримали повноваження держархбудконтролю. Але в той же час міста обласного значення, такі як Полтава, Хмельницький і Запоріжжя, досі саботують ці функції. «Це свідчить, що ці міста не просто не хочуть брати на себе повноваження, а про їх небажання брати на себе відповідальність. У черговий раз наголошую: система держархбудконтролю і нагляду в Україні має працювати прозоро і відкрито як для бізнесу, так і простих громадян!» – наголосив Геннадій Зубко.

Нагадаємо, у щорічному рейтингу Світового банку Doing Business-2019 Україна посіла 71-шу сходинку. За показником «Отримання дозволів на будівництво» – 30-те місце.


За останні чотири роки майже не залишилося західної демократії, яка б не відчула на собі впливу гібридних атак, - Іванна Климпуш-Цинцадзе

За останні чотири роки майже не залишилося західної демократії, яка б не відчула на собі впливу гібридних атак Росії. Навіть ті, хто ігнорував загрозу або ставив під сумнів їх серйозність, змушені були вживати заходів для протидії іноземному втручанню. Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе на вступній дискусії «На передньому краї гібридної війни: від Балтики до Чорного моря» під час конференції «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для руху вперед», що розпочала свою роботу в Києві.

«Тим часом інші авторитарні держави з готовністю переймають російські методи та стратегії. Подальше ігнорування цієї загрози робить Росію та її послідовників лише сильнішими та ефективнішими у їхніх діях. Полем битви стали вибори та референдуми, а атаки ведуться через соціальні мережі, медіа-простір, кіберпростір. Ціллю атаки ворожих держав є не завоювання, а підпорядкування слабших та деморалізація, дезорієнтація сильних», - зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

На її переконання, для організації ефективної протидії гібридним загрозам необхідне тісне міжнародне співробітництво у цій сфері. Основним майданчиком такої кооперації є НАТО. «Хочу підкреслити, НАТО є наразі єдиною міжнародною структурою, здатною сформувати дієву та адекватну відповідь російській гібридній війні», - наголосила Віце-прем’єр-міністр.

За її словами, сьогодні Україна опинилась у епіцентрі гібридної війни – на її передньому краї: від Балтики до Чорного моря. «Важливо усвідомлювати, що ми маємо справу із системною загрозою, а не з окремими конфліктами. Нарощення військової присутності Росії в Арктиці, демонстрація сили та провокації поблизу країн Балтії, мілітаризація Калінінградської області, відкрита військова агресія на Сході України та провокації в Азовському морі, мілітаризація Чорного моря та перетворення українського Криму на закриту військову базу, масштабні кібератаки, застосування хімічної зброї на вулицях британських містечок Солсбері та Еймсбері – всі ці епізоди є складовими однієї політики. Отже, і відповідь демократичної спільноти має бути єдиною та системною. Україна є центральним елементом цієї відповіді», - зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона підкреслила, що, попри значні успіхи України в організації безпеки інформаційного та кіберпростору, потрібно продовжувати роботу щодо з’ясування конкретних засобів та методів операцій впливу ворожих держав, зокрема, це успішно відбувається в рамках Платформи Україна-НАТО з вивчення досвіду протидії гібридній війни, яка створена у 2016 році на засіданні Комісії Україна-НАТО в рамках Варшавського саміту. «Поглиблення співпраці у цій сфері між Україною та НАТО зміцнить обидві сторони і стане важливим елементом процесу євроатлантичної інтеграції України», - наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

«Навіть для найбільших скептиків очевидно, що мета гібридної агресії Путіна - скомпрометувати демократичні процедури, засмітити публічний дискурс та підірвати взаємну довіру всередині ЄС та НАТО, а отже – і співробітництво у сфері безпеки. Тому наше спільне завдання - зробити демократію сильною. Сутність гібридної атаки полягає у виявленні та використанні розколів, суперечок, які існують у наших суспільствах, проти нас самих. Через це підтримку Росії отримують  популістичні, націоналістичні та євроскептичні політичні сили», - підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Довідково 

Конференція «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для руху вперед» проходить у Києві 7-8 листопада. Метою конференції є підбиття підсумків першого десятиліття гібридної війни та розробка рекомендацій для ефективної спільної протидії. Участь в обговоренні візьмуть українські й іноземні урядовці, а також експерти світового рівня. Вони обговорять всебічні та спільні підходи до питань безпеки, зокрема, що стосуються співпраці України та її європейських і євроатлантичних партнерів. Тематика панелей охопить політичний, військовий, інформаційний виміри гібридної війни, кіберзагрози, діяльність спецслужб тощо.


Уряд утворив територіальні органи Державної служби якості освіти: у 6 регіонах вони запрацюють у кінці січня, а в решті – впродовж 2019 року

Державна служба якості освіти (ДСЯО), що централізовано відповідає за дотримання якості освіти та освітніх стандартів, матиме власне представництво в кожній області України та м. Києві. Відповідне рішення про утворення територіальних органів Державної служби якості освіти ухвалено Кабінетом Міністрів 7 листопада 2018 року.

«Держслужба якості – ідеологічно нова структура. Її основне завдання – не покарання винних, а допомога закладу, керівництву, вчителям у підвищенні якості їхньої діяльності та якості результатів навчання учнів. ДСЯО та її територіальні органи, насамперед, надаватимуть рекомендації щодо організації внутрішньої системи забезпечення якості освіти, проводитимуть інституційний аудит, затверджуватимуть за результатами експертизи освітні програми шкіл та братимуть активну участь у сертифікації педагогічних працівників», – пояснила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Перші територіальні органи планується утворити в 6 регіонах: Вінницькій, Дніпропетровській, Львівській, Одеській, Харківській областях та м. Києві. Уже до кінця січня 2019 року Держслужба проведе конкурси на заміщення вакантних посад керівників та заступників керівників цих органів.

Очікується, що впродовж 2019 року такі структурні підрозділи Державної служби якості освіти запрацюють в усіх областях України. Наразі формується також штат центрального апарату ДСЯО.

Усі працівники Держслужби та її територіальних органів матимуть статус держслужбовців. Як результат, відбір на роботу відбуватиметься на конкурсних засадах та за низкою жорстких вимог Закону «Про державну службу».

«Оголошення та умови проведення конкурсів, спеціальні вимоги до професійної компетентності претендентів на ці посади будуть відкрито оприлюднені на офіційних сайтах Державної служби якості освіти та Національного агентства з питань державної служби. Зараз набір на ці місця фахових та розумних людей, які зможуть достойно виконувати свою роботу, – наш найперший пріоритет», – наголосив очільник Держслужби якості освіти Руслан Гурак.

Нагадуємо, що Державну службу якості освіти України було створено рішенням Уряду 6 грудня 2017 року.


У Києві відкрилася міжнародна конференція «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для руху вперед»

У Києві розпочала роботу міжнародна конференція «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для руху вперед». Захід високого рівня організований в рамках діяльності Платформи Україна-НАТО з вивчення досвіду протидії гібридній війні та став можливим завдяки співпраці  України та Альянсу.

Конференцію відкрив Президент України Петро Порошенко. Він наголосив, що, знаходячись на вістрі гібридної війни, Україна має великий досвід, яким може поділитися з іншими країнами. «Я дуже добре розумію, чому міжнародна конференція, присвячена урокам гібридного десятиліття, проходить саме тут, у Києві. Тому що Україна має великий досвід у боротьбі з гібридними атаками Російської Федерації, яким українці готові ділитися зі світом. Інформаційні атаки, ембарго і повне закриття ринку, енергетична блокада, дестабілізація в країні, вплив через релігійні організації – це той неповний список, який і є гібридною війною Росії проти України. Та, попри все, ми навчилися цьому протидіяти, де-факто Україна є східним флангом НАТО», – зазначив Президент.

Як заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе на вступній дискусії «На передньому краї гібридної війни: від Балтики до Чорного моря», зусиль для протидії гібридним загрозам на рівні суспільств недостатньо, необхідна консолідована відповідь на міжнародному рівні. «Той рівень взаємопов’язаності, який зараз існує у світі, вимагає побудови міжнародної коаліції з протидії гібридним загрозам демократії. Йдеться про обмін досвідом, інформацією та підтримку один одного, наприклад, у випадку кібератак. Також маємо спільно знайти інструменти, як захистити наших громадян в інтернет-просторі; разом відповісти на питання, як боротися з дезінформацією, не порушуючи основоположного принципу демократії – свободи слова; як зберегти приватність та свободу спілкування в інтернеті і водночас протидіяти ворожим маніпуляціям. Необхідно адаптувати міжнародні стандарти регулювання у медіа-сфері та кіберпросторі до нових викликів», - наголосила Віце-прем’єр-міністр.

Вона підкреслила, що конфлікти XXI століття суттєво відрізняються від тих, які були раніше. «Ми живемо у час, коли загроза може виникнути з невинного повідомлення у соціальній мережі, коли очевидний військовий напад однієї суверенної держави на іншу і не вважається таким очевидним, адже «нас там немає», коли раптом розумієш, що громадянами твоєї країни вміло маніпулюють ззовні. Це ті загрози, які ми називаємо гібридними», - зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, сьогодні найбільшим викликом для демократичного світу є усвідомлення цих загроз та формулювання дієвої спільної відповіді. Для цього потрібна мужність, адже комфортніше мати справу зі знайомим та зрозумілим. Усвідомлення загрози також неодмінно веде до визнання її джерела – держави, яка вже десятиліття активно застосовує та шліфує нові інструменти впливу, - Росії. Відповідно наші стратегії національної безпеки потребують кардинального перегляду. «Не можна захиститися від майбутньої агресії, базуючись суто на досвіді попередньої війни. Колишні сильні сторони можуть стати нашим вразливим місцем сьогодні», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона зазначила, що гібридні атаки є не менш небезпечними для демократій, ніж міжнародний тероризм чи військова агресія, а держави, які вдаються до гібридних атак, мають ставати  об’єктом міжнародних санкцій. Москва, як і її послідовники, повинні знати, що їхні дії матимуть наслідки.

Як наголосив Помічник Генерального секретаря НАТО з питань нових викликів безпеці Антоніо Міссіролі, «сьогодні ми живемо в новому віці, коли кінетична зброя не єдине, звідки виникає загроза. Гібридні атаки є менш вивченими, тому їм важче протистояти, однак ми можемо застосовувати три основні кроки для протидії. По-перше, маємо аналізувати – ситуаційна обізнаність покращилася, адже важливо знати, що насправді відбувається. По-друге – відповідати, і вже є приклади успішного запобігання та протистояння гібридним атакам. Третє – це провести процедури:  ми повинні звести до мінімуму шкоду гібридних атак, у довгостроковій перспективі – розробити національний план рекомендацій щодо запобігання гібридних нападів. Гібридна війна є головною проблемою для всіх нас, але ми є сильнішими, коли боремося разом», – зазначив Помічник Генерального секретаря НАТО з питань нових викликів безпеці Антоніо Міссіролі.

Довідково

Конференція  «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для руху вперед» проходить у Києві 7-8 листопада. Метою конференції є підбиття підсумків першого десятиліття гібридної війни та розробка рекомендацій для ефективної спільної протидії. Участь в обговоренні візьмуть українські й іноземні урядовці, а також експерти світового рівня. Вони обговорять всебічні та спільні підходи до питань безпеки, зокрема, що стосуються співпраці України та її європейських і євроатлантичних партнерів. Тематика панелей охопить політичний, військовий, інформаційний виміри гібридної війни, кіберзагрози, діяльність спецслужб тощо.

Серед спікерів конференції – Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Міністр України з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш, радник Президента України Володимир Горбулін,  заступник Голови Служби безпеки України Олег Фролов, колишній Прем’єр-міністр України Євген Марчук, Помічник Генерального секретаря НАТО з питань нових викликів безпеці Антоніо Міссіролі, колишній Президент Латвії Валдіс Затлерс, Посол з питань гібридних загроз МЗС Фінляндії Мікко Кіннунен,  директор Центру стратегічних комунікацій НАТО (StratCom) у Ризі Яніс Сартс та інші.


Україна та Федеративна Республіка Німеччина розвиватимуть співпрацю у сфері соціального забезпечення

7 листопада 2018 року у приміщенні Міністерства соціальної політики України відбулася церемонія укладання Угоди між Україною та Федеративною Республікою Німеччина про соціальне забезпечення та Домовленості  щодо реалізації Угоди між Україною та Федеративною Республікою Німеччина про соціальне забезпечення.

Від імені України Угоду про соціальне забезпечення між Україною та Федеративною Республікою Німеччина  та  від імені Кабінету Міністрів України Домовленість щодо реалізації Угоди між Україною та Федеративною Республікою Німеччина про соціальне забезпечення підписав Міністр соціальної політики України Андрій Рева.

Від імені Федеративної Республіки Німеччина Угоду про соціальне забезпечення та Домовленість від імені Уряду Федеративної Республіки Німеччина підписав Надзвичайний і  Повноважний Посол ФРН  в Україні  Ернст Райхель.

Предметом правового регулювання Угоди для України є загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, для виплати пенсій та іншої грошової допомоги; загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Предметом правового регулювання Угоди для Федеративної Республіки Німеччина  є страхування у разі нещасного випадку для виплати пенсій та іншої грошової допомоги; пенсійне страхування; додаткове страхування працівників гірничо-металургійних підприємств; забезпечення за віком для фермерів.

Метою укладення Угоди між Україною та Федеративною Республікою Німеччина про соціальне забезпечення є розвиток взаємного співробітництва у сфері соціального захисту і врегулювання питань соціального забезпечення громадян України та Федеративної Республіки Німеччина.

Укладання Угоди є першим кроком на шляху до  її імплементації.

Наступним кроком є здійснення внутрішньодержавних процедур для набуття нею чинності. В Україні Угода підлягає ратифікації Верховною Радою України.

Уряд визнав спроможними ще 175 тергромад, - Геннадій Зубко

Уряд визнав спроможними 175 об’єднаних територіальних громад, у яких перші місцеві вибори відбулися у 2017-2018 роках, а також громади, де перші місцеві вибори призначено на 23 грудня 2018 року новим складом ЦВК. Про це на засіданні Уряду повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Відтепер ці громади можуть повноцінно здійснювати свої самоврядні повноваження! А також це можливість добровільного приєднання до цих ОТГ. Сьогоднішнє рішення – чергове свідчення незмінної позиції Уряду на підтримку об’єднаних територіальних громад, які повірили в реформу. Вперед!» – наголосив Геннадій Зубко.

Нагадаємо, вчора Віце-прем’єр-міністр виступив із заявою щодо поданого позову з вимогою скасувати призначені на 23 грудня 2018 року перші вибори у 34 ОТГ. За його словами, противники найуспішнішої реформи – децентралізації – судовим позовом поставили під загрозу не лише проведення перших виборів в ОТГ, а й прагнення людей до розвитку громад, можливість отримати зміни на краще. «Наша позиція: заходи забезпечення позову не можуть жодним чином зупинити процес призначення, підготовки та проведення виборів! Найуспішніша реформа децентралізації – незворотня!» – підкреслив Геннадій Зубко.


Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко обговорив з Міністром вищої освіти Кувейту Хамедом Аль-Азмі питання розвитку співробітництва у сфері освіти та науки

7 листопада у Кувейті відбулася зустріч Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка з Міністром вищої освіти Кувейту Хамедом Аль-Азмі, у ході якої сторони обговорили низку важливих питань двосторонніх відносин у сфері освіти та науки.

«Україна зацікавлена у розвитку співробітництва з Кувейтом у сфері вищої освіти», - сказав Павло Розенко.

Він наголосив на необхідності всебічного обговорення та пошуку взаємовигідного рішення щодо відновлення направлення на навчання в українські ВНЗ абітурієнтів з Кувейту. «Українські провідні вищі навчальні заклади користуються заслуженим авторитетом у світі, і ми запрошуємо абітурієнтів з Кувейту для опанування широким спектром професій. Як засвідчує досвід попередніх років, взаємний обмін студентами позитивно впливає на розвиток дружніх відносин між нашими державами в цілому», - зазначив Віце-прем’єр-міністр.

Павло Розенко запросив Міністра вищої освіти Кувейту Хамеда Аль-Азмі на чолі делегації експертів відвідати Україну для ознайомлення з системою вищої освіти та функціонуванням провідних університетів Києва, Харкова, Львова, Одеси з метою подальшого проведення їхньої акредитації Міністерством вищої освіти Кувейту.

Віце-прем’єр-міністр України також акцентував увагу на важливості розширення договірно-правової бази двосторонніх відносин у сфері освіти та науки та ініціював підписання найближчим часом низки документів. «Ми вважаємо пріоритетним укладення Меморандуму між Міністерством освіти і науки України і Міністерством вищої освіти Кувейту про співробітництво в галузі освіти і наукових досліджень та пропонуємо повернутися до опрацювання проекту Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Кувейт про співробітництво у сфері науки і технологій», - сказав він.

«Українська сторона зацікавлена у виконанні спільних наукових проектів, а унормування такого співробітництва значною мірою сприятиме його активізації», - підсумував Павло Розенко.