портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест «Новини Донеччини» 08 листопада 2018 року

Опубліковано 08 листопада 2018 року, 17:12 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Ранкове зведення станом на 07:00 08 листопада 2018 року

Упродовж минулої доби, 7 листопада, ситуація в районі проведення операції залишалася цілком контрольованою Об'єднаними силами.

Російські окупанти 19 разів відкривали вогонь по позиціях наших військ. При цьому, ворог тричі застосовував озброєння, заборонене Мінськими домовленостями. Два рази противник вів прицільний вогонь з мінометів калібру 82 мм по позиціях наших військ в районах Павлополя та Луганського, а біля останнього - застосував і 120-ти мм міномети. 

Також загарбники продовжують застосування гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Окрім того, поблизу Павлополя, окупанти стріляли з озброєння БМП-1 та зенітної установки ЗУ-23-2. 

Російсько-окупаційні війська здійснювали обстріли підрозділів Об’єднаних сил в районах населених пунктів Станиця Луганська, Вільний, Луганське, Зайцеве, Авдіївка, Піски, Марїнка, Новомихайлівка, Красногорівка, Павлопіль, Гнутове та Лебединське. 

В ході бойових дій три військовослужбовці Об'єднаних сил отримали поранення. 

За даними розвідки, протягом минулої доби, двох окупантів знищено та ще трьох - поранено.

Від початку доби ворог здійснив один обстріл наших позицій – поблизу Кримського. Зафіксовано вогонь з мінометів калібру 82 мм, гранатометів та стрілецької зброї. Втрат серед особового складу Об'єднаних сил не допущено.

Докладніше про події в районі проведення операції буде поінформовано під час щоденного брифінгу представника Об’єднаних сил.

За матеріалами офіційної сторінки прес-служби ООС в соціальній мережі Фейсбук


ВСУ провели на Донбасі вчення систем ППО і ударних літаків


Військовослужбовці ЗСУ, які беруть участь в Операції Об'єднаних сил, в зоні військового конфлікту на Донбасі провели спільні навчання систем протиповітряної оборони і літаків ударної авіації.

Відповідне повідомлення опублікували представники штабу ООС на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook, передає Главред

Згідно з оприлюдненими даними, в рамках виконання наказу командувача ООС генерал-лейтенанта Сергія Наєв провели перевірку готовності чергових сил авіації і протиповітряної оборони до виконання завдань за призначенням.

Крім того, було проведено тренування чергових бойових розрахунків і розрахунків ЗРВ по виявленню, розпізнаванню, супроводу і умовного знищення повітряних цілей.

За матеріалами сайту «Кримінал ТВ»


У Маріуполі триває будівництво військового містечка для морпіхів


На виконання розпорядження Президента України Петра Порошенка триває успішна робота по відновленню інфраструктури українських Збройних Сил і поліпшенню побутових і житлових умов воїнів, які сьогодні захищають свободу і незалежність нашої Батьківщини на Донбасі.

Як повідомляє «Військове телебачення України», на будівництві працюють майже 80 осіб з різних міст України-з самого Маріуполя, Черкас, Києва, Волновахи. Робота триває згідно з графіком. Уже через кілька місяців нові затишні кімнати зможуть прийняти перших мешканців, які своєю мужністю і відданістю Україні заслужили гідне ставлення до них.

«Тут виходять 4 казарми поки, по чотири людини в кубрику. Не так, як раніше - величезна казарма, два кубрика і там по 60 чоловік. Тут по 4 людини. Санвузол окремий, окрема душова на кожні 4 людини на кожну кімнату двоповерхової казарми. Далі в проекті будуть ще два п'ятиповерхових будинки офіцерів. Плюс для бойової техніки - близько 50 одиниць, будуть ангари», - розповідає керівник будівництва військового містечка Віталій Оленський.

Будівельні роботи почалися 10 червня. Здано в експлуатацію казарми будуть вже в січні наступного року. Хід робіт кожні два тижні оцінює спеціальна комісія і на даний момент роботи йдуть за графіком.

За матеріалами сайту «Mariupol.tv»


Завершується ремонт основної транспортної артерії напрямку Слов’янськ — Маріуполь


Завершується поточний середній ремонт автодороги загального користування державного значення Т-05-15 Олександрівка – Покровськ – Костянтинопіль за маршрутом Добропілля – Покровськ. Вже повністю відремонтовано проїзну частину ділянки сполученням Добропілля – Білицьке (10,6 км), і виконано левову частку робіт із укладання верхнього шару покриття за маршрутом Білицьке – Покровськ (11,3 км).

Основна транспортна артерія, що з’єднує Добропільський та Покровський райони, є частиною маршруту з високою інтенсивністю руху автотранспорту сполученням Слов’янськ – Маріуполь. У відновленні пріоритетного напрямку задіяні дві підрядні організації: ТОВ «ДАНКОМ» та ТОВ «Автомагістраль-Південь». Застосування технології холодного ресайклінгу дозволило забезпечити необхідний модуль пружності дорожнього одягу з коефіцієнтом запасу міцності для автодороги II технічної категорії. Окрім посилення дорожнього одягу, ремонт передбачає: влаштування з’їздів, укріплення узбіч, влаштування однобічного металевого бар’єрного огородження, встановлення дорожніх знаків та нанесення ліній горизонтальної дорожньої розмітки.

Роботи виконуються на замовлення Служби автомобільних доріг у Донецькій області. Джерела фінансування: Державний дорожній фонд та обласний бюджет (кошти від митного експерименту).

За матеріалами сайту «Наші дороги»


ADRA Ukraine запустила соціальний автобус з прифронтового села до Маріуполя


Свій перший рейс здійснив соціальний автобус з прифронтового села Черненко в Маріуполь 8 листопада, - повідомляє благодійна організація ADRA Ukraine.

Тепер 30 жителів села Черненко Павлопольської сільради зможуть двічі на місяць безкоштовно їздити в Маріуполь і через 4 години повертатися додому. Таким чином у місцевих жителів з'являється доступ до магазинів, лікарень і так далі.

Крім того, вже тривалий час ADRA Ukraine поставляє в с. Черненко питну воду. У населеному пункті колодязі з початком бойових дій пересохли.

Безкоштовні перевезення стали можливі в рамках проекту "Відновлення житла і надання необхідної допомоги людям, постраждалим в результаті конфлікту на сході України", який реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

За матеріалами сайту «Остров»


На Донбас прибули литовські правозахисники


У четвер, 8 листопада, голова дипломатичного представництва Литви в Україні Марюс Януконіс і головний парламентський омбудсмен Литви Аугустінас Норматас прибули з візитом в Донецьку область. Їх супроводжує український омбудсмен Людмила Денисова.

Про це вона повідомила на своїй сторінці в Facebook.

Денисова зазначила, що головною метою поїздки стане моніторинг дотримання прав українців на контрольних пунктах в'їзду і виїзду і людей, які на них працюють. Першим в їхньому списку став КПВВ "майорських", куди вони приїхали о 9 годині ранку. До слова, на територію Донбасу також їде делегація депутатів Європарламенту. Парламентарії мають намір з'ясувати ситуацію з безпекою та умовами роботи місії ОБСЄ в регіоні. Крім того, депутати хочуть оцінити, як працюють соціальні та гуманітарні проекти. Зокрема, це стосується дитячих лікарень, притулків для біженців і проектів по соціально-психологічної допомоги постраждалим від війни.

За матеріалами сайту «УРА-информ»


У Маріуполі за 15 млн грн з вигнанням підрядника оновили будівлю з обсерваторією


У Маріуполі змінився зовнішній вигляд вежі з обсерваторією Центру естетичного виховання. На оновленому фасаді з'явився хештег # ЗдесьСтоіт творити.

Директор міського Центру художньо-естетичної творчості учнівської молоді Геннадій Вікатто розповів кореспонденту MRPL.CITY, що капітальний ремонт фасаду та даху колишнього будинку піонерів почався в минулому році. Вартість ремонтних робіт по проекту склала 15 млн грн. З них 5 млн виділені з міського бюджету, а 10 млн з державної скарбниці. Геннадій Вікатто підкреслив, що з першим підрядником, які пройшли тендер в реалізації проекту, були проблеми через несумлінність.

«В минулому році підрядною організацією були затягнуті роботи до осені і коли пішли дощі, вода потрапляла на незакритий утеплювач стін і в підвал через розкритий цоколь. Довелося розривати договір і організовувати новий тендер. Черговий підрядник організував роботу так, що бригади працювали без перерв на вихідні і святкові дні. Сьогодні на нараді за участю заступника міського голови Михайла Когута визначено, що весь обсяг робіт з капітального ремонту фасаду, даху та благоустрою прилеглої території повинні бути завершені 20 листопада », - повідомив директор Центру.

Він додав, що вся будівля тепер утеплено. Дах була відремонтована з повною заміною стяжки і покриття покрівлі. Також в будівлі замінені 20 вікон, які не були в проект раніше проведених ремонтів. Вироблено мощення ФЕМ плиткою прилеглої території навколо будівлі. Біля центрального входу побудували пандус для людей з інвалідністю. Ще один пандус встановлений на ступенях прилеглої пішохідної зони перед Центром. Впорядковуються клумби.

З приводу відновлення обсерваторії Центру Геннадій Вікатто сказав, що в даний час повністю відремонтована оглядовий майданчик і стіни башти, а внутрішні роботи з відновленням механізмів повороту і розкриття стулок залишаються в планах.

«Відновлення обсерваторії можливо при наявність відповідних коштів. І ми сподіваємося, що це питання можна буде вирішити за сприяння міської влади з можливою участю меткомбінатів міста. Потрібно відзначити, що свого часу телескоп був переданий на відповідальне зберігання однієї з маріупольських шкіл, але ми повернули його і зараз він зберігається у нас», - підкреслив директор міського Центру художньо-естетичної творчості учнівської молоді.

За матеріалами сайту mrpl.city


На Донеччині змінили правила перевезення товару через КПВВ

Жителі Донецької області, згідно з новими правилами, зможуть перетнути лінію зіткнення через КПВВ з товаром обмежену кількість разів. Про це повідомляє БФ «Право на захист».

Відповідне розпорядження командувача Об'єднаних сил №Р-3634 від 30.10.2018 року було презентовано 2 листопада на брифінгу в Краматорську.

«Розпорядження передбачає заборону на «переміщення через контрольні пункти в'їзду / виїзду товарів (вантажів), ручної поклажі та супровідного багажу в межах певної кількості (вартості) більше одного разу на добу», - йдеться в повідомленні.

Як пояснили в ООС, таке нововведення було прийнято для реалізації заходів, спрямованих на боротьбу з контрабандою і незаконним переміщенням товарів через КПВВ.

Згідно розпорядження, з 1 листопада перетнути лінію зіткнення з товаром можна тільки раз на добу. Крім того, представники командування ООС запевнили, що обмеження не стосуються осіб, які перетинають КПВВ з особистими речами.

Однак, 5 листопада, монітори БФ «Право на захист» зафіксували випадок, коли особі, яка намагалася перетнути КПВВ «Майорське» вдруге протягом дня і жодного разу не мало при собі товару або навіть багажу, співробітники Держприкордонслужби відмовили у повторному пропуску, посилаючись на розпорядження.

У прикордонній службі пояснили, що для виконання розпорядження, співробітники фіскальної служби при перевірці багажу будуть ставити спеціальну позначку в контрольному талоні особи, яке переміщається з товарами. Якщо за даними прикордонної служби, така особа буде перетинати КПВВ двічі, у неї запитають контрольний талон для встановлення того, чи не перевозить вона товари вдруге.

За матеріалами сайту mrpl.city


Стало відомо, коли на Донбас зайдуть миротворці ООН


Міжнародна робоча група скоординувала поетапне введення миротворчої місії ООН на Донбас.

Про це стало відомо завдяки заяві представника України у підгрупі з питань безпеки ТКГ Євгена Марчука.

Зі слів Марчука відомо, що компромісу досягнуто приблизно на 30%. Сторони зійшлися на думці, що операцію необхідно вводити в кілька етапів.

Дипломати продовжують докладати зусиль до того, щоб місія зайшла на Донбас в 2018 році.

"Я уявляю Україну ще в двох групах по Донбасу. Одна з них стосується мандата миротворчої місії ООН, який був би компромісним. Там не беруть участь ОРДЛО. Крім України і Росії туди входять США, Великобританія, Німеччина, фахівці ООН з миротворчих місій, Нідерланди. Остання зустріч відбулася в Братиславі. Ми там прийшли приблизно до 30% консенсусу, але це робочий рівень. Можливість просування з'явилася, коли сторони погодилися миротворчий процес розділити на 4-5 етапів", - уточнив Марчук.

За матеріалами сайту «Znaj.ua»


Жителів громад Донеччини запрошують поговорити про медреформу


У Шаховській громаді відбудеться публічна консультація по медичній реформі.

З листопада 2018 і по січень 2019 громадська організація «Центр UA» в партнерстві з Міністерством охорони здоров'я проведе 23 публічні консультації в громадах за механізмами реалізації реформи охорони здоров'я в первинній ланці надання медичної допомоги. Публічні консультації пройдуть завдяки фінансовій підтримці Програми «U-LEAD з Європою».

Під час консультацій усі присутні медики і жителі ОТГ розглянуть ряд питань: як реорганізувати структуру надання медичної допомоги на первинну ланку для максимальної ефективності роботи мережі, як забезпечити відповідність табеля оснащення вимогам Національної служби здоров'я України, а найголовніше - дізнаються, як організувати фінансове планування установи охорони здоров'я.

У Донецькій області, згідно з графіком поїздок, публічна консультація відбудеться в Шаховської ОТГ 5 грудня 2018.

«В результаті реформування медичні закладів первинного рівня будуть самі розпоряджатися своїм прибутком за надані медичні послуги пацієнтам. Від якісно сформованої моделі обслуговування пацієнтів і співпрацею з місцевими радами залежати фінансове благополуччя лікарні», – відзначають експерти Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування. 

За матеріалами сайту «Знамя индустрии»