портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест «Новини Донеччини» 27 серпня 2018 року

Опубліковано 27 серпня 2018 року, 17:46

На Донбасі провели флешмоб для жителів окупованої частини Донеччини

Жителі кількох населених пунктів прифронтової зони разом з українськими військовими заспівали Гімн України.

Поблизу лінії фронту, в зоні проведення операції Об'єднаних сил, жителі Мар'їнки, Курахового, Селидового, а також прикордонники на контрольному пункті в'їзду-виїзду «Мар'їнка» одночасно створили великі серця і заспівали Гімн України.

Таким чином учасники акції хотіли передати вітання землякам з окупованого Донецька.

«Донецьк - це Україна. Любимо. Чекаємо! », - звернулися до жителів ОРДЛО учасники флешмобу.

За матеріалами сайту «Вчасно»

Обласне свято до Дня Незалежності України

24 серпня у Краматорську відбулось масштабне обласне свято з нагоди Дня Незалежності України.

У парку ім. Пушкіна для мешканців та гостей міста працювали різноманітні майстер-класи, фотозона «Мальовнича Україна» , фестиваль вуличної їжі, майстер класи з виготовлення сувенірної продукції.

Родзинка свята – кулінарний батл, за участю чиновників Донеччини.

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації

Відкриття у художньому музеї  виставки декоративно-прикладного мистецтва з фондів музею

У скарбниці художнього музею зберігається понад 200 творів декоративно-прикладного мистецтва.

Колекція народного та професійного мистецтва багатогранна й насичена. Художня обробка дерева, яскравий рослино-квітковий розпис, традиційні писанки, мальовнича кераміка, вишиті рушники, сорочки, розпис по тканині та ін.

Кераміка – одна з найбільш цікавих і самобутніх галузей українського мистецтва. Колекція музею нараховує більше 60 виробів з глини.

Найпоширенішим видом народної творчості є вишивка. У музеї не дуже велика за кількістю, але цікава за змістом колекція рушників. Частину складають старовинні рушники.

У музеї дбайливо відносяться до культурної спадщини, що створена майстрами декоративно-прикладного мистецтва, а зібрання постійно поповнюються роботами народних та професійних майстрів.

За матеріалами сайту Краматорської міської ради

У Краматорську стартував турнір з міні-футболу на “Кубок Старе місто”

У Краматорську новий робочий тиждень розпочався з приємної події – від самого ранку у місті стартував 11 щорічний турнір з міні-футболу серед дитячо-юнацьких аматорських команд на “Кубок Старе місто”. Це спортивне свято цьогоріч присвячене святкуванню Дня незалежності України та 150-річному ювілею нашого рідного, чарівного Краматорська.

Із початком турніру юних спортсменів привітав секретар міської ради Денис Ошурко. Він побажав учасникам цікавої та захопливої гри, наснаги, рішучості, гарних вражень, гідних суперників та яскравих перемог.

За матеріалами сайту Краматорської міської ради

У Слов'янську пройшли урочисті збори з нагоди відзначення 27-ї річниці незалежності України

24 серпня в адмінбудівлі Слов'янської міської ради пройшли урочисті збори з нагоди відзначення 27-ї річниці незалежності України за участю керівництва міста, працівників місцевого самоврядування, представників правоохоронних органів та Збройних Сил України, громадськості, активістів та просто небайдужих людей.

Урочистості розпочались з хвилини мовчання за загиблими воїнами, які загинули 23 серпня напередодні Дня Незалежності України.

Заступник міського голови Юрій Підлісний привітав всіх присутніх на заході з урочистим святом та нагородив 20 представників громадськості Почесними грамотами Слов'янської міської ради за активну громадянську позицію, значний особистий внесок у справу боротьби за незалежність України, національного відродження Донеччини та з нагоди 27-ї річниці проголошення незалежності України.

Після урочистостей відбулося покладання квітів до пам'ятного знаку загиблим захисникам України ( траса Київ — Довжанський) за участю голови Донецької облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації Олександра Куця, міського голови Вадима Ляха, заступника міського голови Юрія Підлісного, керівників правоохоронних органів СБУ та Національної поліції України. Також поклали квіти до пам'ятного знаку та вшанували хвилиною мовчання загиблого героя України капітана СБУ Геннадія Біліченко.

За матеріалами Слов’янської міської ради

Бахмут відсвяткував День Незалежності України

24 серпня 2018 року  на площі Свободи м. Бахмут пройшов концерт «Мира та щастя єдиній країні».

Творчі колективи центру культури та дозвілля імені Євгена Мартинова підготували яскраву патріотичну програму для гостей святкового концерту — хореографічні постановки, вокальні виступи солістів, дуетів та колективів створили святкову атмосферу на центральній площі міста.

За матеріалами Бахмутської міської ради

Чемпіонат Європи з легкої атлетики

У Берліні (Німеччина) проходив чемпіонат Європи з легкої атлетики серед спортсменів з обмеженими фізичними можливостями.

Донецьку область у складі збірної України на змаганнях  представив бахмутчанин Дмитро Ібрагімов - Заслужений майстер спорту України з легкої атлетики. З результатом 14.63 метра у штовханні ядра - він посів 2 місце поступившись лише німцю Матіасу Шульцу (14.94 м).

За матеріалами Бахмутської міської ради

Презентація книги «(Не)дитячий погляд на війну» у м. Бахмуті

Протягом 2016-2018 років учні Бахмутського НВК №11 разом зі своїм наставником Володимиром Сутковим стали учасниками проекту «Інтеграція через діалог», який проводився з ініціативи Всеукраїнської асоціації викладачів історії та суспільних дисциплін «Нова Доба» за підтримки Європейського Союзу. Підсумком цього проекту стало видання книги «(Не)дитячий погляд на війну», мета якої – надати слово новочасним «дітям війни» та розповісти про події останніх років вустами їхніх наймолодших очевидців.

На базі Бахмутської школи №7, за підтримки міського методичного кабінету Управління освіти, було проведено презентацію цієї книги для школярів та педагогів закладів загальної середньої освіти міста, а також студентів та викладачів училищ, технікумів, закладів вищої освіти.

За матеріалами Бахмутської міської ради

Фестиваль «The most fest» зібрав у промзоні на Донеччині понад 700 людей

У Костянтинівці Донецької області відбувся молодіжний фестиваль, на який приїхали гості зі Львова, Харкова, Краматорська, Бахмута.

На березі річки Кривий Торець серед напіврозвалених заводів (місцеві називають це місце промзона) зібрали художників, скульпторів і молодіжні гурти.

Фестиваль «The most fest» проводять вдруге. Закинутий ангар промислового підприємства перетворили на центр молодіжного спілкування.

Організаторами заходу є ГО «Гараж генг», «Код міста» та вільний простір «ДРУЗІ».

За матеріалами сайту «Вчасно»

У Маріуполі відзначили 27-річчя країни урочистим мітингом

Маріуполь почав відзначати 27-річчя країни урочистим мітингом біля пам'ятника Тарасу Шевченку. Представники влади, силових структур, військові, депутати і містяни прийшли з квітами і синьо-жовтою символікою.

Першим привітав жителів з 27 річницею незалежності України міський голова Вадим Бойченко.

До його слів приєдналися народний депутат України Олексій Білий та радник голови Донецької обласної державної адміністрації Микола Трофименко.

На завершення всі присутні поклали квіти до підніжжя пам'ятника.

За матеріалами Маріупольської міської ради

У День Незалежності Маріуполь показав свою багатонаціональність

У Маріуполі відсвяткували найголовніше свято країни. Так, у Міському саду відбувся фестиваль «Україна багатонаціональна». Сотні маріупольців взяли участь у цікавих розважальних локаціях.

Представники маріупольських національних спільнот приготували для жителів і гостей міста страви своєї країни. Кожен бажаючий ласував страви української, грецької, німецької, болгарської, російської, вірменської, азербайджанської кухонь та кухні ромів.

Крім того, маріупольцям свої вироби показували народні майстри. На сцені Міського саду виступали найкращі творчі колективи міста. Також працювали і спортивні локації.

За матеріалами Маріупольської міської ради

У Маріуполі центр зайнятості проводить заходи з прискорення працевлаштування населення

Фахівці сектору рекрутингу Маріупольського міського центру організували низку заходів для задоволення потреб  роботодавців в кадрах. Так, проведено два міні-ярмарка вакансій та дві презентації роботодавця.

Шукачам роботи запропонували більше 35-ти вакансій, серед яких: підсобний робітник, тракторист, механік (судновий), довбальник, токар, електрозварник ручного зварювання, кухар, касир торговельного залу, комірник тощо. Розмір запропонованих заробітних плат варіювався від 5000 до 10000 грн. У заходах взяли участь більше 20 безробітних.

За матеріалами Маріупольської міської ради

У Маріуполі відбувся профорієнтаційний захід «Моя Україна – професійна та незалежна»

  Фахівці відділу профорієнтації Маріупольського міського центру зайнятості провели профорієнтаційний захід приурочений до Дня Незалежності України «Моя Україна – професійна та незалежна».  У ньому взяли участь вихованці Міського центру позашкільної роботи за місцем мешкання.

В рамках Молодіжного центру та клубу «Свідомого батьківства» фахівці міського центру зайнятості розробили п’ять цікавих незвичайних профорієнтаційних локацій, в яких кожен учасник мав змогу взяти участь.

Діти поділялись на команди та  шляхом квесту відвідали локацію «Розмалюй професію», грали в інтерактивні ігри, відгадували тематичні загадки, ребуси. Також були заходи і для батьків. Вони могли взяти участь у  бесіді-консультації в межах клубу «Свідомого батьківства», в якій розкрили основні аспекти успішного майбутнього їх дітей, як професіоналів своєї справи.

За матеріалами Маріупольської міської ради

Андрій Федай не залишає без уваги ветеранів - довгожителів

Представник міської влади Андрій Федай спільно з головою КСН "Староміський" Яною Головко привітали з 95-річчям ветерана війни Марію Олексіївну Раудіну.

Війна застала Марію Олексіївну, коли вона закінчувала школу №36, й так вже склалося, що в цій школі їй довелося працювати у шпиталі. У 1942 році фашисти її викрали у Німеччину, а коли у 1945 році вона повернулася до Маріуполя, відразу почала брати участь у відновленні міста.

За матеріалами Маріупольської міської ради

Селидове відзначило День Шахтаря

26 серпня вся Україна вітає людей мужньої професії, чия праця пов’язана з ризиком для життя, людей міцної породи, які добувають «чорне золото». Для міста Селидове День шахтаря давно став одним з головних свят.

На центральній площі міста відбувся святковий концерт до професійного свята гірників.

Найкращі працівники вугільної галузі були відзначені подяками та цінними подарунками.

Жителі та гості міста мали змогу насолодитися чудовими вокальними, танцювальними та інструментальними номерами.

Працівники Центру дозвілля та українських традицій подарували присутнім заряд позитивних емоцій та піднесений настрій.

За матеріалами Селидівської міської ради

День міста та День шахтаря у м. Гірник

Щорічно, в останню неділю серпня, відзначають своє професійне свято шахтарі - мужні люди, чия нелегка праця - зразок трудової доблесті і героїзму. Цього року свято шахтарів співпало з 80-ю річницею міста Гірник.

Урочистості та святковий концерт відбулися на міському стадіоні.

Всіх працівників вугільної промисловості міста з професійним святом привітали Селидівський міський голова Віктор Ремізов, Гірницький міський голова Сергій Коваленко і директор ш. «Курахівська» Сергій Курченко.

За вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної вугільної промисловості, баготорічну сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди Дня шахтаря гірників було відзначено почесними грамотами і подяками Донецької ОДА, нагрудними знаками «Шахтарська честь» та «Шахтарська слава III ступеню», грамотами Гірницького міського голови та керівництва ш. «Курахівська» .

Святкову програму продовжили працівники Будинку культури м. Гірник та артисти Селидівського Центру дозвілля та українських традицій.

За матеріалами Селидівської міської ради

Святкування 27-ї рiчницi Дня Незалежностi України

24 серпня з нагоди святкування 27-ї річниці Дня Незалежності України в Торецьку відбулась низка заходів. Гостей і мешканців міста вітала учнівська молодь - Рада старшокласників презентувала свою діяльність та спільно з вихованцями Центру дитячої та юнацької творчості підготувала для тореччан святковий концерт.

В локації майстер-класів тореччани мали нагоду ознайомитись з витворами українського мистецтва та спробувати зробити тематичні сувеніри власноруч. На центральній міській площі діяла арт-зона, та тематичні селфі-зони ТОВ «НВО «Інкор і Кº», музичної школи ім. Івана Карабиця м. Торецька. Завдяки Центральній міській лікарні мешканці міста могли зробити безкоштовний анонімний тест на ВІЛ. Перепочити та поласувати смаколиками містяни могли в зоні фудкорту, що затишно розташувалась в центральному міському парку. Ромська ГО «Сумнокуно петало» безкоштовно пригощала гостей чаєм із самовару.

Ініціативною групою «Культурних хуліганів» підтриманий флешмоб фестивалю «З країни в Україну» по створенню витинанок - різьблених журавликів.

За матеріалами сайту Торецької ВЦА

Маленьких тореччан привiтали з Днем Незалежностi України

Напередодні Дня Незалежності України у Торецьку народилось п’ять малюків. 24.08.2018 з ранку заступник керівника ВЦА м. Торецьк Олена Кульбачна привітала дівчат з народженням діточок, та передала подарунки від керівника військово-цивільної адміністрації м. Торецьк Ярослава Руденко. На згадку про цей день, малюки отримали пам’ятну медаль «Народжений у Торецьку».

За матеріалами сайту Торецької ВЦА

Пам'ятник автору "Щедрика" Леонтовичу відкрили в Покровську на Донеччині

У місті Покровськ Донецької області урочисто відкрили пам'ятник композитору, автору "Щедрика" Миколі Леонтовичу.

Він встановлений на вході в парк "Ювілейний" в мікрорайоні Південний. Річ у тому, що Микола Леонтович чотири роки мешкав у Покровську, працював у музичній школі, яку заснував. Композитор тут написав і свого легендарного "Щедрика".

На відкритті скульптурної композиції співав дитячий хор "Щедрик" (м. Київ), лауреат міжнародних конкурсів у США, Канаді, Польщі та Італії.

За матеріалами сайту «Цензор.нет»

У Мирнограді відкрили шахтарський мурал

У неділю, 26 серпня, в Мирнограді, який святкував День міста і День шахтаря, презентували новий мурал, присвячений гірникам.

За словами автора композиції, на стіні з'явився фрагмент з його роботи, придуманої близько п'яти років тому. Вона називається «Рятувальники». Мова про гірничорятувальників, які приходять на допомогу гірникам, які потрапили в біду.

За матеріалами сайту «Донецкие новости»

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації