портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Міжнародний день рідної мови

Опубліковано 21 лютого 2020 року, 09:33 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято було започатковано у листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі та спрямоване на те, щоб підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Це важливий крок до визнання необхідності захистити різноманіття культур. 

В Україні живе понад 130 національних меншин – носіїв 79 мов. Згідно зі статтею 10 Конституції державною мовою в Україні є українська. Але в нашій державі є також і мови, які перебувають на межі зникнення, зокрема два діалекти ромської, галицький діалект караїмської, а також кримчацька й урумська.

Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Мова - це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. 

Наше завдання – побудова гармонійного суспільства, в якому шануються та мають необхідні умови для розвитку усі національності, усі культури та мови. Саме з пошани до рідної мови починається розвиток будь-якої країни, бо мова – один з головних символів народу, його об’єднуюча сила, яка робить нас згуртованими та сильними. Це – наша найсильніша зброя, і водночас – наш найдорожчий скарб.