портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині провели унікальну операцію з ендопротезування грудного відділу аорти

Опубліковано 03 липня 2020 року, 09:02

Унікальну операцію для Донецької та Луганської  областей - ендопротезування грудного відділу аорти - провели  у Краматорську хірурги Дмитро Узун та Антон Орлов.   

Обоє після окупації рідного Донецька оселилися у Краматорську. За операцією молодих колег, яка тривала чотири години, стежив запрошений гість із Києва, професор, провідний фахівець Національного Інституту хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова Сергій Фуркало.  

Пацієнт Віталій Гутнік після операції почувається добре. У лікарню мешканець Краматорська потрапив через тривалу недугу. У Віталія Гутніка через високий тиск розвилась патологія судин. Його ушпиталили в Краматорський кардіоцентр міської лікарні № 3, де чоловікові провели малоінвазивну операцію. Це коли через двосантиметрові розрізи встановлюють оптичні та  інструментальні порти  та проводять оперативне втручання.  

"Стентування - це коли через маленький прокол в руці або ж в нозі заводиться спеціальній протез аорти. Ці операції вважаються найбільш складними, найбільш рідкісними.  І для того, щоби їх здійснити, в першу чергу, це має бути оснащеність центру, в другу чергу - кваліфікованій персонал, і, по-третє,  - це має бути досвід", - розповів завідувач Краматорського кардіо-хірургічного центру Дмитро Узун. 

 Хірург Антон Орлов каже, що операція пройшла вдало,  пацієнт вже на другий день встав з ліжка. Попереду у чоловіка тривале медикаментозне лікування.  

Завідувач відділу Національного Інституту хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова Сергій Фуркало констатував, що навіть для  Києва операція такого типу  є досить знаковою, бо їх робиться взагалі не так вже й багато. 

"Ми обговорювали багаторазово цього пацієнта, мі пропонували різні  варіанти його лікування, і я думаю,  що і кваліфікація, і підхід колег з Краматорська повністю відповідають поставленому завданню", -  розповів він.  

Вперше таку операцію в Україні провели майже десять років тому. У Краматорську ендоваскулярне хірургічне втручання можуть проводити двічі на день. За умови забезпечення державою судинних протезів, які коштують не один десяток тисяч доларів.