портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На колегії розглянуто проблемні питання реалізації інфраструктурних проектів

Опубліковано 27 серпня 2019 року, 14:15 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Сьогодні у Донецькій облдержадміністрації відбулось засідання колегії, на якому розглянули проблемні питання реалізації інфраструктурних проектів за рахунок бюджетних та небюджетних коштів. Доповідачем виступив директор департаменту інвестиційно-інноваційного розвитку і зовнішніх відносин Оксана Головко.

Як зазначила керівник департаменту, за результатами аналізу виявлено основні проблеми, які виникають під час реалізації проектів за рахунок бюджетних та небюджетних коштів і гальмують їх завершення: низький рівень якості розробки проектно-кошторисної документації, у зв’язку з чим виникають додаткові роботи, зміна технічних рішень і необхідність її постійного коригування, що у свою чергу призводить до збільшення потреби у фінансуванні та порушення запланованих строків виконання робіт підрядними організаціями; тривалі терміни проведення процедур закупівлі; довготривалий механізм конкурсного відбору проектів затримує реалізацію проектів за рахунок коштів, що надходять з державного бюджету, зокрема у вигляді субвенцій тривалість процедур оформлення в органах Державної архітектурно-будівельної інспекції для отримання сертифікату про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів.

Вищенаведені фактори за умови обмеженості джерел фінансування, зокрема, зниження надходжень залишків коштів місцевих бюджетів населених пунктів Донецької області, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, призводять до нестачі коштів для завершення робіт та виникнення незавершених будівництвом об’єктів по багатьох інфраструктурних проектах.

«Період від розробки проектно-кошторисної документації до реалізації проекту складає до трьох років. В умовах росту інфляції, на момент початку реалізації проекту проектна документація втрачає актуальність і потребує коригування у бік збільшення її вартості. Передбачені на реалізацію проектів кошти повинні бути використані протягом бюджетного року, а фінансування, як правило, розпочинається у другому півріччі поточного року, через що розпорядники коштів не мають часу для якісного та повного їх освоєння. Невикористані кошти повертаються до державного бюджету. Обсяг повернених коштів ДФРР за результатами реалізації інвестиційних проектів регіонального розвитку у 2018 році по Донецькій області становить 152 753,077 тис. грн», - підкреслила Оксана Головко.

Також під час доповіді вона наголосила, що за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку в обсязі 853,6 млн. грн. у 2019 році по області реалізуються 49 перехідних та незавершених з 2018 року проектів та здійснено погашення кредиторської заборгованості за 1 проектом.