портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

«Перед проведенням виборів потрібно завершити процес об’єднання громад», - Даніель Попеску

Опубліковано 29 листопада 2019 року, 11:30 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Для того, щоб місцеві вибори стали максимально ефективними, в Україні потрібно завершити реформу децентралізації. Про це під час форуму «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави» заявив керівник Департаменту демократичного врядування Генерального директорату – ІІ з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи Даніель Попеску.

«Перед початком виборчого процесу потрібно чітко усвідомлювати правила гри. Для цього треба розуміти за якими умовами будуть проводитись вибори у громадах, районах, містах, але перш за все перед виборами потрібно завершити процес об’єднання громад. Ми розробляємо методичні рекомендації з проведення виборів в ОТГ та електронного врядування, які представимо наступного року. Президент України Володимир Зеленський дуже активний у питаннях впровадження електронних сервісів, і ми готові допомагати йому та Уряду України у впровадженні перспективних механізмів врядування», - зазначив Даніель Попеску.

Народний депутат України, заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко зазначила, що місцеві вибори ставлять перед центральною владою нові ризики та нові перспективи.

«Місцеві вибори – це не тільки зміна керівництва. Це зміна векторів розвитку громади, зміна її ідеології. Звісно, під час виборчого процесу доведеться зіштовхнутись з безліччю труднощів, проте цей шлях необхідно пройти. Наразі є попередні домовленості між усіма гілками влади, що виборчий процес буде координувати Центральна виборча комісія. Що дозволить спростити та прискорити прийняття рішень, важливих для якісної організації виборів», - підкреслила вона.

Також Аліна Загоруйко заявила, що Президент ветував виборчий кодекс через те, що у попередній редакції не враховані права внутрішньо переміщених осіб. Вона наголосила, що Верховна Рада взяла до уваги зауваження, і у новій редакції Кодексу для переселенців відновлять право участі у місцевих виборах.