портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Після проведення місцевих виборів можна буде змінювати склад громад

Опубліковано 02 червня 2020 року, 15:56 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Громади, сформовані за перспективним планом, зможуть змінювати свої межі після проведення місцевих виборів восени 2020 року. Про це повідомив перший заступник голови Донецької облдержадміністрації Ігор Мороз під час зустрічі з представниками органів місцевого самоврядування Покровського району.

«Після об’єднання громад процес децентралізації залишиться динамічним. Коли відбудуться місцеві вибори і усі населені пункти отримають нових голів, вони зможуть розглядати питання доцільності чи недоцільності перебування у тій чи іншій громаді, і, у разі бажання громади та відповідних показників, можна буде виступати з ініціативами щодо приєднання до іншої громади. Наразі головною метою є завершення формування об’єднаних територіальних громад і початок нормальної роботи реформи, у тому числі і у фінансовому плані», - наголосив Ігор Мороз.

Голова Гродівської селищної ради Людмила Руденко зазначила, що створення у Покровському районі сільських громад може стати стимулом для розвитку усього субрегіону, адже це дозволить розвивати інфраструктуру у сільській місцевості та спільно з міськими громадами розвивати транспортні комунікації та бізнес.

Під час обговорення перспективного плану формування громад на території Покровського району присутні ставили запитання щодо подальшого розвитку мономіст та так званих «міст-матрьошок». Директор департаменту інформаційної та внутрішньої політики ДонОДА Наталія Чукова повідомила, що план враховує більшість можливих ризиків, які можуть виникнути у функціонування громад у майбутньому. 

«Усі громади району мають високі та середні показники спроможності. Це результат великої кропіткої роботи експертів та економістів. Перспективний план Покровського району – це також великий результат великого компромісу. І виник він тому, що кожна адміністративна одиниця відстоювала свої інтереси, а ми, як обласна влада, мали бути неупереджені та розробляти план формування громад таким чином, щоб вони відповідали економічним та соціальним показникам, прийнятним для подальшого розвитку. Проблема «міст-матрьошок» не унікальна для цієї місцевості, а притаманна для всієї області. Проте стара система підпорядкованості міст, запроваджена ще у 1963 році, не має стати на заваді формуванню спроможних ОТГ», - підкреслила вона.

Також під час зустрічі заступник начальника управління - начальник відділу стратегічного планування та макроекономічних прогнозів управління зведеного аналізу та стратегічного розвитку департаменту економіки ДонОДА Наталія Гришина розповіла присутнім про Стратегію розвитку Донецької області до 2027 року та наголосила, що усі заходи стратегії покликані покращити економічні, соціальні та екологічні умови проживання громадян на території області, а для реалізації цілей Стратегії необхідно об’єднати зусилля усіх громад Донеччини.