портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Проект «Виклики часу, або яким має бути Маріупольський краєзнавчий музей?»

Опубліковано 11 лютого 2019 року, 10:15

У середу, 20 лютого об 12:00 у Маріупольському краєзнавчому музеї  (вул. Георгіївська, 20) відбудеться засідання круглого столу в рамках проекту «Виклики часу, або яким має бути Маріупольський краєзнавчий музей?», який реалізується у рамках проекту «Музей відкрито на ремонт ІІІ», який організовує Мистецький напрямок Українського кризового медіа-центру за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)

У 2020 р. музей відзначатиме 100-річний ювілей. Для нього – це перша пройдена вікова дистанція. Зі свого заснування музей розвивався за радянські часи, в іншій державі, з іншою ідеологією. На сьогоднішній день краєзнавчі музеї України за інерцією продовжують працювати на ресурсі закладеному ще кілька десятиліть тому. Але він вже відпрацьований і не має ніякої перспективи. Як рухатися далі? Сьогодення підказує декілька напрямків розвитку – стати музею або розважальним центром, або суто науковим, майже академічним закладом, або обрати самий складний напрямок – стати культурним «muzeo-центром» з пріоритетною краєзнавчою тематикою, де відображені всі ланки життя краю. При цьому музей має стати  центром інтелектуального всебічного розвитку, де однаково цікаво і дітям, і молоді, і дорослим. Сучасний музей має мати комфортне середовище, де враховані інклюзивні потреби суспільства.

Яким бачать Маріупольський краєзнавчий музей мешканці міста? Результати соціологічного опитування, проведеного у рамках проекту, нададуть можливість музейникам почути зауваження та побажання маріупольців.

Саме подальші кроки з розвитку музею  стануть темою обговорення  круглого столу  з представниками маріупольської громади, представниками органів місцевого самоврядування та відомими музейними експертами України.

Результатом всебічного обговорення очікується поява нових ідей, рекомендацій, зауважень, доповнень до концепції розвитку музею, нових підходів в організації роботи музею, тобто складання «дорожньої карти» подальшого розвитку музею, його місця в суспільстві та в загальній міській структурі. 

 

Маріупольський краєзнавчий музей – найстаріший в Донецькій області, заснований 6 лютого 1920 р. у колишній будівлі притулку для інвалідів І світової війни. Його перша назва - Маріупольський повітовий центральний музей. Фонди музею сьогодні налічують 58 000 музейних предметів. «Золотим фондом» музею є археологічна колекція та матеріали Маріупольського неолітичного могильника, зібрання середньовічних статуй, Жалувана грамота Катерини ІІ і Олександра І християнам-грекам, виведеним з Кримського ханства, архів Маріупольського грецького суду, колекція гербарію, геологічних зразків, опудал риб, птахів, тварин тощо. У ході роботи круглого столу буде презентована виставка «Столітня історія музею» - відображення багаторічного складного шляху, який пройшов Маріупольський краєзнавчий музей.

Куратор проекту Маріупольського краєзнавчого музею «Виклики часу, або яким має бути Маріупольський краєзнавчий музей?» - Марія Задорожна, керівник Українського інституту.

 

Ініціативна група співробітників Маріупольського краєзнавчого музею: Наталія Капустнікова, директорка музею; Раїса Божко, заступниця директора з наукової роботи; Олександр Горе, завідувач відділом; Оксана Павлюк, завідувачка сектором реклами; Надія Гашененко, завідувачка відділом історії.

Спікери круглого столу: Наталя Капустнікова, директорка музею; Раїса Божко, заступниця директора з наукової роботи.

Запрошені гості:  Олександр Кочурін, заступник міського голови; Діана Трима, директорка департаменту культурно-громадського розвитку Маріупольської міської ради; Шейченко Галина, керівник Управління капітального будівництва Маріуполя, Марія Сльота, начальник відділу туризму та промоцій Маріупольської міської ради, представники громади Маріуполя. 

Контактна особа для ЗМІ від музею: Олександр Горе, завідувач відділом музею +38 0963700162 та Ольга Гончар, PR-консультантка “Музей відкрито на ремонт” +38 093 339 76 46

Маріупольський краєзнавчий музей у мережі Facebook:

https://www.facebook.com/muzmar95

 

Стежте за новинами та анонсами проекту у соціальних мережах за хештегами:

#музейвідкритонаремонт #UCMC #USAID #UCBI

 

 

Музей відкрито на ремонт. Донеччина: https://www.facebook.com/Donmuzey/

Культурна дипломатія між регіонами України:

https://www.facebook.com/CulturaldiplomacybetweentheregionsofUkraine/