портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Режим надзвичайної ситуації на Донеччині: роз’яснення

Опубліковано 21 березня 2020 року, 23:14

З метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, ліквідації та подолання наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру регіонального рівня на території Донецької області вводиться тимчасовий режим надзвичайної ситуації. 

Підставою для його введення послужило рішення, що було прийняте за результатами засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, відповідно до якого ситуація, що склалася в Донецькій області внаслідок виявлення захворювання гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 та пов’язана із загрозою поширення на території області, була попередньо класифікована як медико-біологічна надзвичайна ситуація природного характеру регіонального рівня. 

До уваги громадян! Головна відмінність режиму надзвичайного стану від режиму надзвичайної ситуації полягає в тому, що після запровадження режиму надзвичайного стану функції управління всіма державними органами, всіма підприємствами, установами та організаціями переходять до уповноважених на виконання цієї функції окремо визначених органів.

Відповідно до законодавства України режим надзвичайного стану визначається як: особливий правовий режим, який може тимчасово вводитися в Україні чи в окремих її місцевостях при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру не нижче загальнодержавного рівня, що призвели чи можуть призвести до людських і матеріальних втрат, створюють загрозу життю і здоров’ю громадян, або при спробі захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства і передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування відповідно до цього Закону повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення безпеки і здоров’я громадян, нормального функціонування національної економіки, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, захисту конституційного ладу, а також допускає тимчасове, обумовлене загрозою, обмеження у здійсненні конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Також, при введенні режиму надзвичайного стану є обмеження прав людини.

При режимі надзвичайної ситуації таких обмежень не запроваджується.

Просимо мешканців Донецької області зберігати спокій, дотримуватись умов загальнонаціонального карантину та довіряти тільки офіційним джерелам інформації. 

Рішення, які наразі приймає Президент України, центральна та обласна влада, спрямовані на запобігання та протидію поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 та збереження життів українців. 

Наголошуємо, на Донеччині введено режим надзвичайної ситуації, який не передбачає ніяких обмежень прав та свобод громадян. 

Нагадаємо, відповідно до Законодавства України режим надзвичайної ситуації вводиться за рішенням КМУ, ради міністрів Автономної республіки Крим, обласних, Київської чи Севастопольської державних адміністрацій  для єдиної державної системи цивільного захисту у повному обсязі або частково для окремих її територіальних підсистем тимчасово встановлюється режим надзвичайної  ситуації. 

Надзвичайний стан в Україні, або в окремих її місцевостях вводиться Указом Президента України, який підлягає затвердженню Верховною Радою України протягом 2 днів з моменту звернення.