портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Роз’яснення щодо пільгового проїзду для людей пенсійного віку

Опубліковано 09 серпня 2019 року, 15:08 , Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

Постановою Кабінету Міністрів України «Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування» від 17.05.1993 № 354 введено безкоштовний проїзд для пенсіонерів за віком на міському пасажирському транспорті загального користування (крім метрополітену і таксі) та приміських маршрутах.

Встановлено, що право на безкоштовний проїзд пенсіонерам надається за наявності посвідчення встановленого зразка чи довідки, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду - електронного квитка, який зареєстрований у зазначеній системі і видається на безоплатній основі.

Статтею 1 Закону України «Про автомобільний транспорт» визначено, що автобусний маршрут міський - це автобусний маршрут, який не виходить за межі території населеного пункту; автобусний маршрут приміський - маршрут, який з’єднує населені пункти і протяжність якого не перевищує 50 км; автобусний маршрут міжміський - маршрут, який з’єднує населені пункти і протяжність якого перевищує 50 км.

Згідно зі статтею 37 Закону України «Про автомобільний транспорт» пільгові перевезення пасажирів, які відповідно до законодавства користуються такими правами, забезпечують автомобільні перевізники, які здійснюють обслуговування пасажирів на автобусних маршрутах загального користування.

Автомобільному перевізнику, який обслуговує пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, забороняється відмовлятися від пільгового перевезення, крім випадків, передбачених законом.

Безпідставна відмова від пільгового перевезення тягне за собою відповідальність згідно з законом.