портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Слово генерала. Командувач ООС Сергій Наєв розповів, як Росія готує ймовірний наступ

Опубліковано 28 січня 2019 року, 09:15

Сергій Наєв, командувач Об'єднаними силами на Донбасі, попереджає про підготовку наступу Росії і одразу ж заспокоює: українська армія завдяки підтримці США та освоєнню високих технологій готова відбити атаку супротивника.

Про це в матеріалі, опублікованому в журналі Новое Время, пише британський військовий журналіст Аскольд Крушельницький, який супроводжував Наєва в одній з поїздок уздовж лінії фронту в січні.

Мрія дитинства

Наєв, уродженець міста Могилів-Подільський Вінницької області, все своє доросле життя провів в армії. "Завжди хотів бути військовим, навіть дитиною, - каже він. - Мені подобалася романтика пригод. Мій батько був військовим, так що для мене армія стала природним вибором".

Він навчався в Московській військовій академії в останні дні Радянського Союзу. Коли СРСР почав розпадатися, Наєв був направлений до НДР, де брав участь у виведенні звідти радянських військ. А коли Україна оголосила незалежність, вступив до її збройних сил. Потім пройшов курс навчання в Національному університеті оборони.

Наєв поступово рухався вгору по кар'єрних сходах. Він познайомився із західними військовими технологіями під час тренінгів у США та Великій Британії. Як і багато інших патріотично налаштованих офіцерів, він був розчарований матеріальним забезпеченням армії та з сумом спостерігав за розпродажем військового майна, що нерідко відбувалося нелегально.

"Деякі здалися і пішли з армії, - каже генерал. - Але я подумав, що це занадто легкий вихід із ситуації. Для себе я вирішив залишитися".

Отримуючи все більш високі звання, командуючи батальйонами, а потім і бригадами, Наєв докладав усіх зусиль для того, щоб його підопічні отримували якісну підготовку на навчаннях, максимально наближених до реальності.

З чого починається війна

Після анексії Криму та окупації значної частини Донбасу в 2014 році Наєв отримав посаду командувача українськими збройними силами в секторі Б. Цей сектор розмістився поблизу від Донецька, і саме тут проходили одні з найважчих боїв всієї кампанії, включаючи битви за Донецький аеропорт. 

Війна принесла Наєву нові посади та ролі. У березні минулого року Віктор Муженко, голова Генерального штабу Збройних сил України, призначив Наєва на його нинішню посаду, підвищивши до свого заступника.

Наєва призначили керувати ООС в березні 2018 року

Наєва призначили керувати ООС в березні 2018 року / Фото: Міноборони України

Тим часом конвой Наєва під'їжджає до кількох бригадних баз, які він у цей день має намір відвідати в зоні конфлікту на північному заході від Донецька.

На кожній базі офіцери оточують Наєва і, вказуючи на великі карти, які або висять на стінах, або розкладені на столах, пояснюють йому, що відбувалося в зоні їхньої відповідальності напередодні.

"Я намагаюся стежити за всім, наскільки це можливо, - каже Наєв. - Думаю, дуже важливо підтримувати тісний контакт з людьми - не тільки офіцерами, а й рядовими солдатами на лінії фронту".

Ключ до успіху

Українські збройні сили програють Росії кількісно, але, підкреслює Наєв, якісна підготовка допомагає збалансувати цю нерівність. "Як командувач об'єднаними силами я вважаю, що наша головна перевага - готовність до оборони", - говорить він.

"Головною на війні є бойова готовність рядового солдата - людини, яка при необхідності зобов'язана дати відсіч ворогу, почати стріляти і знищити його. Навчання - ключ до того, щоб кожен солдат міг якісно виконувати свої обов'язки. У кінцевому підсумку все залежить від цих людей, які щодня ризикують своїм життям, захищаючи країну", - підкреслює генерал.

Наєв розповідає, що намагається навідуватися на позиції, обстрілювані противником, або ті, де є жертви, зустрічається з військовослужбовцями або відвідує поранених в госпіталі. "Велику частину часу я проводжу в моїй зоні відповідальності, - каже він. - Коли я не зайнятий зустрічами, участю в конференціях, прийомом делегацій з Києва, то намагаюся відвідати якомога більше військових локацій".

Росія готує наступ

Генерал стверджує: є кілька індикаторів того, що Росія готує масштабний наступ на Україну.

"По-перше, вони збільшили кількість військ у зоні конфлікту. Наприклад, там, де було вісім тактичних батальйонів біля українсько-російського кордону, їх стало дванадцять. І це тільки в моїй зоні відповідальності", - говорить він.

"Вони також істотно збільшили кількість авіації, готової до дій з повітряних баз по інший бік лінії фронту, біля Донецька", - додає генерал.

Ключовий доказ підступних планів противника - це те, що, за словами Наєва, у Донецькій і Луганській областях з'явилися російські диверсійно-розвідувальні групи (ДРГ). Це вдалося встановити завдяки перехопленню їхніх розмов.

Українські військові виявили особливий тип супутникового зв'язку, використовуваної старшим офіцерським складом російської армії. Присутність російських генералів доводить, що відбувається перегрупування військ, а це, швидше за все, підготовка до наступу.

"Їхні розвідувальні потужності збільшилися втричі: більше ДРГ, більше груп перехоплення радіопереговорів, більше шпигунів. Так відбувається, як правило, напередодні наступу", - продовжує генерал.

Сергій Наєв (крайній праворуч)

Сергій Наєв (крайній праворуч) / Фото: Міноборони України

Він вважає, що ймовірність наступу російських військ почала наростати після інциденту в Керченській протоці в листопаді, коли російські військово-морські сили атакували три українських кораблі, які йшли з Чорного моря в Азовське. Росіяни захопили українські судна, поранили трьох українських моряків і забрали всіх 24-х в полон.

На думку генерала, керченський інцидент - частина російського плану щодо взяття під контроль усього узбережжя Азовського моря і розширення зони присутності Росії в західному напрямку, через Маріуполь і до Криму.

Висновки з важких уроків

Наєв розповідає, що важкий бойовий досвід 2014-2015 років, коли російська регулярна армія завдала великої шкоди погано підготовленим українським військовим, показав: потрібно збільшити бойову ефективність танкових з'єднань і артилерійських військ.

Тепер це зроблено. Надання Україні Америкою сучасних ракет - Джавелін - разом із постачанням українських ракет Стугна і Корсар допомогло армії істотно наростити свою бойову потужність, каже Наєв.

Наєв (ліворуч) у розташуванні 28-ї ОМБ в січні 2019 року

Наєв (ліворуч) у розташуванні 28-ї ОМБ в січні 2019 року / Фото: 28 ОМБ via Facebook

За словами генерала, вся територія в зоні його відповідальності картографована сучасними супутниковими і електронними технологіями, частково наданими США. І тепер артилерійський і ракетний вогонь можна вести набагато прицільніше, щоб знищити позиції ворога в найшвидші терміни.

"Якщо раніше на підготовку артилерійської відповіді витрачалися десятки хвилин, то зараз - всього пара хвилин", - розповідає Наєв.

За його словами, Україна також наростила протиповітряні потужності в зоні конфлікту. "Якщо Російська Федерація вирішить використовувати проти нас авіацію, то понесе такі втрати, що російські пілоти просто відмовляться виконувати команди", - стверджує генерал.

Українські війська готові вести бойові дії в міських умовах, якщо росіяни увійдуть, наприклад, у Маріуполь. Але завдання перед ними стоїть інше - не допустити цього.

"Наше завдання - не допустити боїв в межах міста, - каже Наєв. - Ви бачили, що наші сили розташовані на відстані від Маріуполя. Але якщо буде атака, ми будемо захищати кожен міліметр нашої землі з максимальним кровопролиттям для ворога".

Читайте повну версію цього матеріалу в свіжому номері журналу Новое Время - №2 від 24 січня 2019 року.

Оригінал статті надруковано в газеті Kyiv Post 18 січня, під назвою General Nayev: Ukraine is prepared for a Russia attack.