портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Соціальний працівник Добропільського терцентру Любов Москаленко допомагає підопічним долати самотність

Опубліковано 05 серпня 2020 року, 13:32

#ДякуємоСоцпрацівникам

Усі підопічні – її добрі та чуйні друзі. Скоро виповниться майже 20 років, як соціальний працівник терцентру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) міста Добропілля Любов Костянтинівна Москаленко допомагає людям долати самотність. Виходить з дому рано вранці, а повертається пізнім вечором, незважаючи на непогоду чи опади, бо знає, що кожному потрібна їжа, ліки, її допомога.

На допомогу соціальній працівниці видали велосипед, з яким вона вдало порається. Любов Костянтинівна каже, що майже живе на ньому, тому дуже звикла до двоколесого транспорту.

Серед її підопічних є жінка, яка 46 років паралізована та прикована до ліжка. Її соціальна працівниця відвідує три рази на тиждень. А коли брала відпустку, то жіночка телефонувала та жалілась: «То без тебе я й не живу». Варто було тільки повернутись з відпустки, то ця жінка раділа Любові Костянтинівні, майже як родичці.

Не менш щирою є і любов 100-річної підопічної. Вона добре пам’ятає події її молодості, зрілого віку, а от те, що відбувається зараз – забуває. Іноді забуває і саму соціальну працівницю, знає, що вона приходить, щось робить, але не пам’ятає, хто це саме. Як розповідає Любов Костянтинівна, прийде до неї, поприбирає, їсти приготує, накормить, ніжки їй допоможе помити, а бабуся все плаче та каже: «Я така щаслива, що ти мене доглядаєш, така щаслива». Разом вони можуть і пошуткувати, і пісень заспівати, і поговорити про життя.

Найскладнішим для соціального працівника є пошук контакту з людиною, яку побачила вперше. Необхідно, аби вона зрозуміла, що їй бажають добра, відкриті для неї та готові допомагати. Для Любові Костянтинівни це не стало перепоною у побудові товариських стосунків з дідусями та бабусями, бо вона приходила знайомитись з відкритим серцем, а вони відповідали їй взаємністю. І досі вони дарують своє тепло та доброту один одному. І кожен з них з нетерпінням чекає на Любов.

Нагадаємо, Департамент соцзахисту населення Донецької облдержадміністрації запустив серію медійних матеріалів на підтримку проєкту Міністерства соціальної політики України #ДякуємоСоцпрацівникам.