портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Триває робота щодо формування SWOT-аналізу Донеччини

Опубліковано 12 червня 2019 року, 10:02 , Департамент економіки облдержадміністрації

В рамках роботи над Стратегією розвитку Донецької області до 2027 року минулого тижня проведені чергові засідання робочих груп за напрямами «Економічний розвиток і зайнятість населення», «Підвищення спроможності громад надавати якісні послуги населенню», «Людський розвиток» та «Безпечне суспільство».

Учасниками робочих груп обговорювались  декілька питань , пов’язаних із соціально-економічним аналізом ситуації в регіоні.
Перше - результати опитування населення щодо проблем та пріоритетів розвитку Донецької області.
Опитування проводилося в он-лайн форматі та шляхом заповнення паперових анкет протягом місяця, а після розгляду перших результатів учасниками робочих груп – продовжено для охоплення більшої кількості населення різних категорій та вікових груп.
Всього в анкетуванні взяли участь 3,8 тисяч жителів нашої області, які висловили свою думку щодо ключових проблем Донеччини, якості надання найважливіших послуг, пріоритетних напрямів діяльності регіональної влади, а також видів діяльності, важливих для подальшого розвитку економіки.
Отже, у трійку ключових проблем увійшли бойові дії, відсутність гідної роботи та незадовільний стан доріг. Відповідно, найбільш пріоритетними сферами для зосередження зусиль влади населення вбачає розвиток інженерної та соціальної інфраструктури, залучення нових інвестицій, покращення екологічної ситуації та створення умов для самореалізації молоді.
Доступність якісних послуг респонденти оцінили переважно на 3 бали з 5. Найгірші показники у послуг з охорони здоров’я (37% опитуваних людей поставили їм «1») та газопостачання (30% населення оцінили їх на «1»). Найвищу оцінку отримали пожежно-рятувальні послуги – тверда «4» від 36% людей, що взяли участь в опитуванні.
Щодо пріоритетів економічного розвитку – результати продемонстрували традиційність поглядів населення та підтримку існуючої структури економіки. До п’ятірки лідерів увійшли вугільна галузь, металургія та машинобудування. Друге місце посіло сільське господарство, п’яте – альтернативна енергетика.
Отримані результати будуть враховані при визначенні пріоритетних проблем, на вирішення яких спрямовуватимуться завдання майбутньої Стратегії.
Будуть враховані і складові SWOT-аналізу, матриці порівняльних переваг, викликів і ризиків, які також були предметом дискусії учасників робочих груп.
Зокрема, за участі першого заступника голови облдержадміністрації Євгена Вілінського жваво обговорили сильні та слабкі сторони, можливості та загрози для економіки Донеччини. Особливий акцент був зроблений на дефіциті кваліфікованих кадрів. Адже відтік людського капіталу за межі регіону залишається однією з найнесприятливіших тенденцій та ризиків.

Також у центрі уваги опинилися незадовільний стан об’єктів соціальної інфраструктури (лікарні, садочки, школи тощо), питання захисту населення від надзвичайних ситуацій, екологічна безпека.

Проекти SWOT-аналізу та матриці порівняльних переваг, викликів та ризиків Донеччини, доопрацьовані за результатами проведених зустрічей, будуть розглянуті на наступних засіданнях робочих груп, а в подальшому –  опубліковані для обговорення з громадськістю.