портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Бахмуті відзначили День Соборності України

Опубліковано 22 січня 2020 року, 15:20 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

101  рік тому, 22 січня 1919 року, сталася важлива подія в житті українського народу – проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. Вперше за багато століть об’єдналися  дві частини єдиної Української держави. Саме тоді український народ об’єднався, щоб разом у вільній країні відродити власну  історію, рідну мову, багату духовну культуру та разом збудувати політично та економічно сильну державу.

Цього року Донеччина відзначила цю визначну дату обласною акцією «В єдності сила», яка традиційно пройшла у Бахмуті. У акції взяли участь голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко, представники структурних підрозділів ДонОДА, Бахмутської міської ради, учнівська та студентська молодь, військовослужбовці, представники установ, громадських і політичних організацій, жителі та гості міста.

«Наша сила в єдності. І сто років тому, і зараз велике значення має єдність, варто побороти усі суперечки і разом рухатись далі. Тут, на Сході України, є значна проблема – відокремленість людей, що проживають на вільних і на окупованих територіях. Зараз ми маємо досягти миру, повного припинення вогню та жертв серед наших захисників. Тільки після досягнення повного миру ми зможемо вільно говорити про об’єднання людей, об’єднання Донецької області та всієї України», - зазначив очільник області.

Більш ніж 1300 учасників акції взяли участь в урочистому розгортанні державного прапору розміром 20х60 метрів на площі Свободи, творчі колективи Бахмуту підготували для учасників акції та перехожих концертну програму.  Бахмут став традиційним місцем відзначення Дня Соборності в першу чергу через те, що саме у Бахмуті вперше на Донеччині у 1917 році було піднято український державний прапор над земською управою. 

Також сьогодні під час акції «В єдності сила» учасники відзначили річницю ще однієї знаменної для України події - 22 січня 1918 року  був підписаний Четвертий Універсал Центральної Ради. Цим документом проголошувалася повна незалежність УНР.

Нагадаємо, вперше День Соборності відзначили у 1939 році в Хусті, який тоді був столицею Карпатської України – чехословацької автономії. Офіційно ж святкувати День соборності в Україні почали з 1999 року після указу президента Леоніда Кучми.