портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Донецькій ОДА презентували досвід Немеччини у питанні реструктуризації вугільної промисловості

Опубліковано 26 листопада 2019 року, 16:27 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Заступник голови Донецької облдержадміністрації Денис Клюшников провів робочу зустріч з делегацією організації «Центр гуманітарного діалогу», під час якої були обговорені питання реорганізації вугільних шахт Донецької області та впливу шахтних вод на стан екології у регіоні.

Міжнародний експерт з питань реструктуризації вугільної промисловості доктор Рольф Петрі розповів про досвід Німеччини у ліквідації вугільних шахт та подальшого поводження з шахтними водами.

«Промисловий регіон Рур має багато спільного з українським Донбасом. Раніше у регіоні працювало понад 150 вугільних підприємств, у 2005 залишилось сім, на даний момент не працює жодне. У Німеччині працюють системи відливу та очистки води навіть на копальнях, закритих ще у першій половині 20-го сторіччя. Україні також доведеться проваджувати подібні системи, аби у подальшому уникнути екологічної катастрофи», - зазначив Рольф Петрі.

Доктор Петрі також розповів про технологію контрольованого затоплення шахт, яка використовується у країнах Європейського Союзу та деяких інших країнах. Він зазначив, що при правильному стратегічному плануванні затоплення шахт жодним чином не впливає на стан довкілля.

«Воду, яка відкачується з вугільних шахт, можна очищати декількома методами та використовувати у сільському господарстві або ж зливати до водойм. У Німеччині також існує практика використання частково очищених шахтних вод у централізованих системах опалення та виробничих процесах», - зауважив він.

Денис Клюшников розповів присутнім про нагальні проблеми у регіоні, які виники через масове неконтрольоване затоплення шахт на тимчасово окупованих територіях та наголосив, що для Донецької області дуже важливо використовувати провідний досвід європейських партнерів.