портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Краматорську обговорили можливі смарт-пріоритети економічного розвитку Донеччини

Опубліковано 12 червня 2019 року, 10:08 , Департамент економіки облдержадміністрації

Вчора конференц-зал «Авангард» зібрав понад 30 представників науки, бізнесу, громадськості та влади, які цікавляться питаннями економічного розвитку Донеччини. Приводом для зустрічі став круглий стіл «Смарт спеціалізація: результат співпраці влади, бізнесу і науки», організований Українським інститутом міжнародної політики у взаємодії з департаментом економіки облдержадміністрації.
Захід став продовженням серії зустрічей, спрямованих на побудову ефективної комунікації між усіма заінтересованими сторонами щодо визначення можливих пріоритетів розумної спеціалізації українських регіонів.
У центрі обговорення учасників опинилися питання пошуку кращих рішень для конкурентного регіонального розвитку з точки зору практики смарт спеціалізації та досвіду її застосування у країнах Європейського Союзу. Зокрема, зупинилися на ключових принципах цього процесу, як то: активна роль інновацій та науки, а також плідна співпраця «наука-бізнес-влада-громадськість». Адже саме за цими принципами працює процес підприємницького відкриття, що складає основу підходу смарт-спеціалізації.
Особливо зацікавив досвід регіонів Чеської Республіки, Швеції, Франції та Фінляндії щодо вибору розумних пріоритетів їх розвитку. Зокрема помітили цікаві спільні риси у характеристиці економічних систем Моравсько-Сілезького краю (Чехія) та нашої області. Серед них висока питома вага регіону у ВВП країни, висока концентрація металургійних виробництв, здійснення видобутку кам’яного вугілля, розвиток енергетики. Як виявилося, маємо також спільні слабкі сторони та виклики: відтік кваліфікованих кадрів, негативний імідж, слабка інтенсивність формування стратапів. Тож досвід цього регіону є цікавим для додаткового вивчення.
На завершення поговорили про економіку Донеччини, її поточну спеціалізацію та можливі напрями розвитку.
Зокрема, з урахуванням результатів опитування населення щодо проблем та пріоритетів Донецької області, спробували визначити стейкхолдерів для робочої групи підприємницького відкриття у сфері альтернативної енергетики (адже ця галузь увійшла до п’ятірки видів діяльності, які підтримали мешканці регіону).

Нагадуємо, що відповідно до діючого законодавства, під час розробки стратегії регіонального розвитку не менше ніж одну стратегічну ціль необхідно сформувати на засадах смарт-спеціалізації, передбачивши інноваційний розвиток пріоритетних видів економічної діяльності регіону.