портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Краматорську обговорили розвиток громадянського суспільства, комунікацію між владою та людьми та відкритість влади

Опубліковано 29 листопада 2019 року, 14:11 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

В рамках форуму «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави» пройшло обговорення розвитку громадянського суспільства, відкритості влади та розвитку інформаційного простору і побудови комунікації між владою та населенням. 

Участь у дискусії взяли керівник Департаменту демократичного врядування Генерального директорату – ІІ з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи Даніель Попеску, Народний депутат України, голова підкомітету з питань місцевого самоврядування та органів самоорганізації населення Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, директор департаменту інформаційної та внутрішньої політики Донецької ОДА Наталія Чукова, експерт проєкту Ради Європи «Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні», керівник програми розвитку громадянського суспільства Українського національного центру перспективних досліджень Максим Лациба, медіаексперт Діана Дуцик та співзасновник ГО «StopFake» Ольга Юркова.

Дмитро Гурін розповів присутнім про основні зміни у підходах до комунікації, які відбулись протягом 2014-2019 років та можливі шляхи подальшої комунікації між владою та суспільством.

«У 2014 році в Україні відбулась умовна комунікативна «революція» - влада почала спілкуватись з суспільством, розповідати про власні дії. Зараз ми готові до другої «революції» - влада має комунікувати з суспільством до початку прийняття рішень, залучати активну частку населення до формування стратегій розвитку та опрацювання рішень. Для цього не потрібно залучати тисячі людей. Досвід демонструє, що на будь-якому рівні достатньо залучити до розробки проєкту декілька десятків активістів, які допоможуть знайти вірне рішення та прокомунікувати його з сотнями незалучених до цього процесу людей», - заявив він.

Наталія Чукова зазначила, що частиною ефективної комунікації є відкритість влади. Під час свого виступу вона презентувала результати досліджень прозорості міст та ОТГ області.

«Наразі понад 80 балів у рейтингу прозорості міст в Україні набрали лише чотири міста, і два з них – це Маріуполь і Бахмут. Варто пам’ятати, що оцінки рейтингу складаються не для того, щоб посісти призові місця. Дослідження показують, що один бал рейтингу дорівнює 200 тисяч гривень інвестицій, тому я закликаю міста долучатись до роботи з підвищення власної прозорості», - заявила вона.

Директор департаменту інформаційної та внутрішньої політики також розповіла про особливості інформаційного простору Донеччини та зміни, які чекають на комунікацію місцевої влади з населенням у процесі об’єднання громад.      

Також під час дискусії обговорили участь медіа у виборчому процесі, залучення ЗМІ як інструмент ефективної комунікації між владою та суспільством, а також розвиток та трансформацію незалежних ЗМІ у контексті інформаційного простору та економічних реалій.