портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Краматорську пройшов форум зі державних закупівель

Опубліковано 30 січня 2020 року, 19:10 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

У Краматорську у конференц-залі ювелірного дому SAGA пройшов форум, присвячений нововведенням у законодавстві щодо державних закупівель та роботи системи Prozorro. Захід проводився за підтримки проєкту  USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS», участь у роботі форуму взяли представники Донецької облдержадміністрації, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств, які є користувачами системи Prozorro, а також постачальники товарів та послуг, які беруть або планують брати участь у державних закупівлях.

Спікерами форуму виступили заступник директора ДП «Прозорро» Андрій Кузьменко, експерти юридичної компанії «Правое дело», ГО «Громадський контроль» та інші.

Експерт з Prozorro Надія Бойко розповіла присутнім про зміни у законодавстві щодо публічних закупівель.

«Пріоритетами змін є професіоналізація сфери закупівель, автоматизація процесів та інтеграція з реєстрами. Це найбільш актуальні напрямки, оскільки згідно нового законодавства з 2022 року закупівлями будуть займатись виключно уповноважені особи, які повинні мати відповідний ступінь кваліфікованості та вільно володіти усіма технічними аспектами роботи у системах електронних закупівель», - зазначила вона.

Також Надія Бойко зауважила, що вже 19 квітня 2020 року вступає в дію нова редакція Закону України “Про публічні закупівлі”. Одна з найважливіших змін — нові строки оприлюднення в системі Prozorro. Так, строк розгляду скарги Антимонопольного комітету України зменшився до 10 робочих днів з можливістю аргументовано продовжити розгляд до 20 робочих днів. Загалом це має скоротити строк проведення процедури закупівлі, навіть якщо в закупівлі є оскарження.

«Окрім цього, публікація звіту про укладений договір тепер може відбуватись у період до 3 днів. Так замовникам буде легше уникнути порушень. Також зверніть увагу, що тепер це називається не звіт про укладений договір, а звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. також публікація звіту про виконання договору має проходити протягом 20 робочих днів з дня закінчення строку дії договору, виконання договору або його розірвання», - наголосила вона.

Надія Бойко зауважила, що збільшення цього строку буде особливо актуальним на початку року, адже замовники тепер не матимуть поспішати з оприлюдненням звіту на новорічні свята. Також це дозволяє оцінити необхідність укладення додаткових договорів або закриття старих.

Під час форуму спікери також розповіли про збільшення відповідальності замовників товарів та послуг, формування «чорних списків» ненадійних постачальників та інші зміни у законодавстві.