портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Краматорську стартував чемпіонат України з шахів серед юніорів до 20 років

Опубліковано 18 лютого 2019 року, 10:55 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання

15 лютого в Краматорську на базі Донецького обласного шахового клубу ім. О.В.Момота розпочався чемпіонат України з шахів серед юніорів та юніорок до 20 років.

Змагання зібрали 55 спортсменів (41 хлопця та 14 дівчат) з 11 регіонів України: Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Харківської, Чернігівської областей та міста Київ. Потужне представництво має команда Донеччини – 22 шахісти.

На відкриття чемпіонату завітали заступник голови Донецької облдержадміністрації Ігор Стокоз, керівник департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Володимир Мицик, голова профспілкового комітету ПАТ «Енергомашспецсталь» Віктор Сербін.

«Насправді, Краматорськ є шаховою столицею Донецької області. Клуб імені Олександра Момота, якого я мав честь особисто знати, виховав цілу плеяду спортсменів-переможців, які уславили українські шахи на міжнародній арені. Сподіваюсь, представники Донеччини і на цих змаганнях покажуть свій високий рівень, завдяки чому отримають право представляти нашу державу на юніорському чемпіонаті світу, що проходитиме в жовтні поточного року в Нью-Делі», - зазначив Ігор Стокоз у вітальному слові.

Уже традиційно змагання в Донецькому обласному шаховому клубі ім. О.В.Момота розпочались з яскравих творчих номерів. Цього разу гостей порадували танцювальним виступом багаторазовий чемпіон України з шахів серед юнаків Семен Мітусов та хореографічний ансамбль «Вітерець», а старший брат Семена Денис виконав пісню групи «Linkin Park».

Змагання проходитимуть за швейцарською системою в 9 турів окремо в трьох шахових дисциплінах: у «класичних шахах» кращих визначатимуть 15-23 лютого, у «швидких шахах» – 24 лютого, у «блискавичній грі» (бліц) – 25 лютого.

Для довідки

Краматорськ має багаторічні шахові традиції. Руслан Пономарьов, вихованець краматорської шахової школи, став гросмейстером у 14-річному віці, а у 18 років завоював звання наймолодшого чемпіона світу за версією ФІДЕ. Сергій Карякін, граючи в Краматорську, перевищив досягнення Пономарьова, ставши гросмейстером у 12 років.

Усього за період 1999-2018 років Донецький обласний шаховий клуб імені Олександра Момота підготував вісім міжнародних гросмейстерів, чотирнадцять чемпіонів і призерів чемпіонатів Європи та світу серед юнаків та дівчат.

У травні 2017 року та вересні-жовтні 2018 року Краматорськ приймав всеукраїнські шахові змагання серед жінок: півфінал чемпіонату України з класичних шахів, чемпіонат України зі швидких шахів, чемпіонат України з бліцу. У 2007 та 2010 роках у місті проходили фінали чемпіонатів України серед юнаків та дівчат до 12 років, у 2009, 2013, 2014 роках – всеукраїнські шахові змагання серед юнаків та дівчат до 14 років, у 2018 році – чемпіонат України серед юнаків та дівчат до 18 років і фінальні змагання першої Всеукраїнської Гімназіади з шахів.