портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

«Вода Донбасу»: що зроблено для забезпечення стабільного водопостачання на Донеччині

Опубліковано 09 липня 2020 року, 11:59

Комунальне підприємство «Компанія «Вода Донбасу» має стратегічне значення як єдиний постачальник води в Донецькій області:  забезпечує послугами водопостачання та водовідведення 289 населених пунктів (близько 3,9 млн населення). 

Незважаючи на дотримання суворої фінансової дисципліни, з ряду об’єктивних причин у підприємства недостатньо коштів на закупівлю реагентів, сплату за  спожиту електроенергію, виконання інвестпрограми та впровадження робіт з ремонтів та реконструкцій основних фондів.

Але частково роботи з відновлення споруд водопостачання та водовідведення для підтримки їх працездатності в межах доступних фінансових можливостей впроваджуються. Так,  з бюджету області за 2016-2019 роки було впроваджено 7 муніципальних об’єктів.  Це три об’ֹєкти з реконструкції водопровідної мережі, напірного каналізаційного колектору та самопливного колектору по вул. Нагорній м. Селідове. Загальна сума виконаних робіт 5617,61 тис.грн. Впровадження цих робіт забезпечило надійне водопостачання близько 1,6 тис. населення та поліпшення якості послуг централізованої каналізації для понад 8 тис. населення м. Селідове. Також виконані три об’єкти з реконструкції водопровідної мережі на загальну суму 2677,19 тис.грн та каналізаційного колектору кварталів 88-89-90 м. Торецька, що забезпечить якість та надійність водопостачання та водовідведення понад 10 тис. населення м. Торецьк.

 В процесі виконання за кошти обласного бюджету  знаходяться 2 об’єкти КП «Компанія «Вода Донбасу» на загальну суму 29555 тис.грн, а саме:

- Реконструкція магістрального водоводу «Великоанадольська фільтрувальна станція — ДХМЗ» ПК0-ПК50, Волноваський район Донецької області (коригування).  Об’єкт фінансується за кошти обласного бюджету. Вартість будівництва 24021 тис.грн. Впровадження проекту має великий соціально-економічний ефект: забезпечення якісним та надійним питним водопостачанням понад 24 тис. населення м. Волноваха.

- Будівництво водоводу від Новогродівського водоводу до ВВ м.Мироград (коригування). Об’єкт фінансується за кошти обласного бюджету. Вартість будівництва 5534 тис.грн. Даний водовід дозволить цілодобово отримувати питну воду близько 14,4 тис.населення м. Мирноград.

У 2019-2020 роках КП “Компанія “Вода Донбасу” були виділені 2,5 млн грн з обласного бюджету  на оформлення правовстановлюючих документів на будівлі, споруди та земельні ділянки в постійне користування, що є обов’язковою ліцензійною умовою. За 2019 рік робіт по оформленню документації було виконано на 940,8 тис.грн. Подальші роботи тривають в поточному році. 

Потягом 2018-2019 років власними силами КП «Компанія «Вода Донбасу» на підконтрольній Україні території виконана заміна аварійних мереж водопостачання 71,502 км, мереж водовідведення - 6,308 км., встановлено 142 насосних агрегати в системах водопостачання, включаючи свердловини. Також замінено фізично застаріле  насосне обладнання на каналізаційних насосних станціях муніципальних систем водовідведення в кількості 58 од. На 3,510 млн грн було проведено закупівлю ультразвукових приладів  обліку води. Всі ці заходи направлені на скорочення невиробничих втрат води, скорочення енергоспоживання та поліпшення якості послуг водопостачання та водовідведення населенню.

Вважаючи на те, що об’єкти КП «Компанія «Вода Донбасу» опинились в центрі озброєного конфлікту, а також на важкий фінансовий стан підприємства, проводиться постійна робота з гуманітарними місіями, які знаходяться в Україні з метою залучення їх до співпраці по забезпеченню необхідними матеріалами для очистки води, автотракторною технікою, обладнанням та іншими матеріалами по заявкам компанії.

Так у 2018 році за кошти UNDP –програма розвитку ООН в Україні,виконані роботи з реконструкції водопровідно-насосної станції «Водопровідний вузол» м.Торецьк з заміною насосних агрегатів на суму 2000,94  тис. грн. Також за допомогою МКЧХ (надання 2 км труби Д=225мм) будо проведене відновлення функціонування водоводу «Забалка» від вул. Онежська до вул. Дорожня у м. Торецьку на суму 3494,77 тис.грн.

Також у 2018 році за кошти МКЧХ виконані аварійно-відновлювальні роботи на Карлівській насосній станції 1 підйому на суму 26 млн.грн., що дозволить використовувати Карлівське водосховище, як резервне джерело водопостачання для понад  350 тис.населення Покровського та Добропільського районів Донецької області.

За  кошти UNICEF  виконані будівельні роботи по заміні 530 м аварійної ділянки Другого Донецького водопроводу діаметром 1400 мм загальною вартістю 30078,93 тис.грн. Це підвищило надійність роботи магістрального водоводу, який забезпечує питною водою близько 0,6 млн населення Донецької області.  

В стадії виконання за  кошти UNICEF  на теперішній час об’єкт  «Реконструкція  водопровідних мереж від вул. Чернишова, кв-л 40 б.8 до м- ну Молодіжний, б.49 м. Мирноград». Кошторисна вартість 4256,67 тис. грн.

Також за кошти UNICEF протягом 2019 року виконані роботи з капітальних ремонтів обладнання енергогосподарства об’єктів каналу «Сіверський Донець-Донбас». Станом на 01.01.2020 змонтовано два відремонтованих електродвигуна ВДСО-325/69-16 насосних агрегатів №8 та №9 насосної станції 1А каналу та аналогичний електродвигун насосного агрегату №8 насосної станції 2А на загальну суму 6285,25 тис.грн. Виконані роботи з ремонту трансформаторів.

У співпраці із Дитячим фондом ООН (UNICEF) та за фінансової підтримки Німецького Уряду, Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) та Німецького банку розвитку (KFW) та МКЧХ (ICRC) по закупівлі обладнання та матеріалів  КП «Компанія «Вода Донбасу» було виконано модернізацію  насосних станцій ІІ-го та ІІІ-го підйому Південно-Донбаського водопроводу  на суму 24,8 млн.грн.  Виконані роботи по заміні електрообладнання ВРП-35кВ та встановлені 5 насосних агрегатів з перетворювачами частоти обертів  на    н.ст 2- го та 3-го підйомів Південно-Донбаського водопроводу. Роботи з ремонту енергообладнання каналу Сіверський Донець-Донбас та Південно-Донбаський водопровід направлені на підвищення надійності роботи всієї системи централізованого водопостачання Донецької області.

За проектом «Капітальний ремонт ділянки водоводу Д=400 мм "Сартанка", м. Маріуполь» кошторисною вартістю 5912,819 тис.грн організацією UNICEF надана труба в необхідній кількості. Зараз  КП «Компанія «Вода Донбасу» отримує дозвіл на виконання будівельних робіт, які буде виконувати власними силами.

За проектом «Реконструкція аварійної ділянки другої нитки магістрального водоводу Д=1000мм «Н. ст. другого підйому Старо-Кримської ділянки – н. ст. третього підйому «Мирний», м.Маріуполь» кошторисною вартістю 28782,672 тис.грн. організацією UNICEF передана труба в необхідній кількості та інші матеріали. Роботи виконуються силами компанії КП «Компанія «Вода Донбасу». На даний час виконано 90% будівельних робіт на 21512,2 тис.грн.

Безкоштовна адресна допомога гуманітарних місій, що знаходяться в Україні значно покращують технічний та економічний стан підприємства.

Протягом 2016-2019 років від міжнародних гуманітарних місій отримано допомоги на  суму 111 486,105 тис.грн.  на підконтрольній Україні території:

Від ЮНІСЕФ отримано допомоги на суму 77 224,951тис.грн.на підконтрольній Україні території. Придбані матеріали для очистки води, автотракторна техніка, обладнання та матеріали по заявкам компанії.

Від МКЧХ отримано допомоги на суму 14 627,791тис.грн. на підконтрольній Україні території. Придбані матеріали для очистки води, автотракторна техніка, обладнання та матеріали по заявкам компанії.

Від уряду Швейцарії отримано допомоги на підконтрольній Україні території на суму 15 786,068 тис.грн. Придбані матеріали для очистки води, лабораторне обладнання та хімреактиви для проведення аналізів, обладнання та матеріали.

Також від уряду Швейцарії отримано  та змонтовано на об’єктах компанії 8 гідролізних установок KEU. Отримано та змонтовано на об’єктах компанії 93 гідролізні установки Maxi-Wata, 17 установок Midi-Wata, що дало змогу забезпечувати знезараження води (забезпечити нормативну якість) без використання рідкого хлору та використовувати установки на малих об’єктах, де використання рідкого хлору не можливо.  (Рідкий хлор у відмінності від гіпохлориту натрію є сильнодіючою отруйною речовиною та потребує спеціальних заходів безпеки при транспортуванні та використанні).

 Від організації «Людина в біді»   отримано матеріалів на 3847,295 тис.грн.