портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Захист працівників під час карантину

Опубліковано 17 квітня 2020 року, 12:36

В умовах обмежувальних заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), що запроваджено, в першу чергу, з метою захисту населення, Податкова Донеччини акцентує увагу громадян щодо захисту їх соціальних прав та забезпечення соціальних гарантій.

Так, за результатами аналізу інформації та скарг, які надходять до ГУ ДПС у Донецькій області за допомогою мобільного додатку «Legal ZrPlat», є підстави вважати, що під прикриттям карантину недобросовісні роботодавці можуть вдаватись до наступних порушень трудового законодавства:

  • ухилення від офіційного укладення трудового договору з працівниками;
  • примусове відправлення працівників у відпустку без збереження заробітної плати;
  • встановлення неповного робочого дня при фактичному залученні до роботи працівників повний робочий день;
  • часткова виплата нарахованої заробітної плати неофіційно без сплати податків та єдиного внеску (так званий «конверт»);
  • експлуатація працівників в понадурочні години роботи без їх оплати.

Крім того, Положення Кодексу законів про працю України не дають права роботодавцю звільняти працівників через введення карантину або обмежувальні заходи.

Ще раз нагадуємо, що дотримання роботодавцями норм чинного законодавства є обов’язковою вимогою. За порушення трудового законодавства їм загрожують не лише чималі фінансові санкції та адмінштрафи, але й кримінальна відповідальність.

Якщо ви стали жертвою недобросовісного роботодавця, або стали свідком порушення трудового законодавства, ви можете повідомити про цей випадок за допомогою мобільного додатку «Legal ZrPlat». Цей додаток можна завантажити на телефон засобами Play Market (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.solidpack.legalzrplat) або App Store (https://apps.apple.com/us/app/legal-zrplat/id1490703512?ls=1).