портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Заклади культури у Донецькій області проводять заходи в умовах карантинних обмежень

Опубліковано 16 вересня 2020 року, 12:25 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Заклади культури Донецької області не припиняють своєї роботи, культурно-дозвіллєві заходи проходять в умовах обмежувальних заходів, яких вимагає карантин. 

Наразі на території Донецької області встановлено «зелений» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19. 

Одинадцятого вересня  у відділі Донецького обласного художнього музею "Музей народної архітектури, побуту та дитячої творчості в с. Прелесне" для вихованців інклюзивно-ресурсного центру Дружківської міської ради проведено обласний захід «Музейні арт-студії: Без обмежень». Захід проводився за підтримки управління культури і туризму облдержадміністрації в межах розробки проєкту співробітництва з інклюзивно-ресурсними центрами Донеччини. На заході були присутні 23 відвідувача (14 дітей та 9 дорослих). У приміщенні музею було проведено наскрізне провітрювання та вологе прибирання із використанням дезінфекційних засобів. Співробітники музею та відвідувачі перебували в захисних масках, також було проведено дезінфекцію рук спиртовмісним антисептиком. При проведенні заходу (екскурсія, майстер-клас та малювання на свіжому повітрі) було вжито заходи з недопущення скупчення відвідувачів (відстань між столами, стільцями та мольбертами не менше 1,5 м, за одним столом чи мольбертом знаходилася одна дитина з одним дорослим). Співробітниками музею була проконтрольована кількість відвідувачів із розрахунку не більше однієї особи на 5 кв.м. загальної площі приміщення музею.

З метою популяризації «туристичних магнітів» Донеччини 10-11 вересня представники управління культури і туризму облдержадміністрації спільно з Донецьким обласним навчально-методичним центром культури взяли участь у щорічному Культурно-мистецькому фестивалі «ZT-EXPO 2020» у м. Житомир, засновниками та організаторами якого є Департамент культури, молоді та спорту облдержадміністрації та КУ «Житомирський обласний туристичний інформаційний центр». Захід проведено з метою презентації туристичного потенціалу регіонів та міст України, налагодження співпраці між областями, районними державними адміністраціями, ОТГ та міськими радами, обміну досвідом в активізації розвитку внутрішнього туризму.

Дванадцятого вересня у селі Сонячне Волноваського району представники управління культури і туризму облдержадміністрації долучилися до організації та проведення культурно-інформаційної акції «День пам’яті депортованих українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках». В межах заходу відбувся телеміст Польща-Україна а також для всіх присутніх народний пошуково - дослідницький фольклорний гурт «Заграйярочка» показав українське вбрання Донеччини, зібране з бабусиних скринь, якому  вже понад 100 років, та заспівав українські народні пісні. По завершенню офіційної частини відбувся показ інформаційного ролику «Нематеріальна спадщина лемків» та документально-художнього  фільму «Евакуйовані назавжди».

Донецькою обласною бібліотекою на сторінках соціальних мереж Faceboоk, Telegramm та сайті закладу викладено в електронному вигляді три наочні ілюстровані пам’ятки для дітей та батьків згідно з рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я за такими темами: «Подбай про безпечне відвідування дитсадка, захисти свою дитину від COVID-19», «Правила поведінки у школі у період карантину», Пам’ятка для батьків «Щодо безпечного перебування дітей у школі».

У закладах культури області проведено майстер – класи з виготовлення захисних масок у домашніх умовах (бібліотечні заклади Великоновосілківського району, Ближненський сільський будинок культури Волноваського району), підготовлено та розміщено на інтернет-ресурсах відеоролик «Залишайся вдома» (музична школа імені Івана Карабиця м.Торецьк), відеопрезентацію щодо протидії поширення COVID - 19 «Збережи рідних» (Музей історії селища Благодатне Волноваського району), постійно діють інформаційні перегляди-мотиватори «Захисти себе», проводяться просвітницькі бесіди за темою «COVID-19. Що треба знати» (бібліотечні та клубні заклади області).

Культурно-дозвіллєві заходи, які проводяться управлінням культури і туризму Донецької облдержадміністрації та обласними закладами культури під час карантину можна подивитися онлайн за посиланням: сайт kultura.dn.gov.ua; сторінка у Фейсбуці; група у Фейсбуці; youtube-канал Культура Донеччини.