портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Зміни в порядку надання житлової субсидії з травня поточного року

Опубліковано 13 травня 2019 року, 17:47 , Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

З травня поточного року постановою Кабінету Міністрів України від 17квітня 2019 року № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі» внесено зміни до порядку надання житлових субсидій.

Відповідно до внесених змін, з травня поточного року з новими заявою та декларацією до управлінь соціального захисту населення для призначення житлової субсидії на новий термін необхідно звернутися таким категоріям громадян:

орендарям житла;

внутрішньо переміщеним особам;

домогосподарствам, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих осіб;

домогосподарствам, у складі яких є особи, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства;

домогосподарствам, де є непрацюючі особи працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші мінімальної заробітної плати;

домогосподарствам у складі яких, або у складі сім’ї члена домогосподарства відбулися зміни протягом останнього року.

Всім іншим домогосподарствам, які одержували субсидію у попередньому періоді і у яких відсутня заборгованість по сплаті за житлово-комунальні послуги, призначення житлової субсидії з травня поточного року, на наступний строк, здійснюватиметься управліннями соціального захисту населення в автоматичному режимі, без подання нових заяви і декларації.

Громадяни, які одержували житлову субсидію в опалювальному сезоні у грошовій формі (безготівковій чи готівковій), і у них відсутня заборгованість за житлово-комунальні послуги, житлова субсидія на наступний строк призначається у готівковій формі.

Особам, які вперше звертаються за субсидією, вона призначається у грошовій безготівковій формі на підставі декларації і заяви, в якій має бути зазначено номер мобільного телефону.

Громадянам, які одержували житлову субсидію в опалювальному сезоні і у них наявна заборгованість з оплати послуг, субсидія на наступний період призначається у грошовій безготівковій формі після вирішення питання з наявною заборгованістю. В окремих випадках, з урахуванням обставин, що склалися, комісія може прийняти рішення щодо призначення субсидії на наступний період (у грошовій безготівковій формі) за наявності заборгованості.

Якщо за результатами розрахунку розмір субсидії становить більше 5 тис. грн, така субсидія надається у грошовій безготівковій формі.

Також змінами передбачено, що за заявою одержувача субсидії, якому вона надається у грошовій готівковій формі, виплата субсидії з наступного місяця може здійснюватися у грошовій безготівковій формі на підставі відповідної заяви, в якій обов’язково зазначається номер мобільного телефону заявника.

Крім того, врегульовано питання виплати житлової субсидії у готівковій формі АТ «Ощадбанк» представнику одержувача за довіреністю, яка оформлена відповідно до частини четвертої статті 245 Цивільного кодексу України.

Така довіреність може бути видана на працівника територіального центру соціального обслуговування, зразок підпису якого посвідчує керівник структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, та оформлена на офіційному бланку організації, в якій довіритель працює, навчається, перебуває на стаціонарному лікуванні, або за місцем його проживання. Підписується довіреність керівником (начальник, директор, голова, головний лікар тощо) цієї організації (навчальний або лікувальний заклад, житлово-експлуатаційна організація, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, житлово-будівельний кооператив тощо) та скріплюється печаткою організації (за наявності).

Таким чином, одержувачу житлової субсидії, який не може особисто отримати кошти в АТ «Ощадбанк», потрібно звернутися до органу соціального захисту населення з проханням оформити довіреність на отримання коштів на працівника територіального центру соціального обслуговування.

Громадяни, яким призначено житлову субсидію, зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми житлової субсидії, перерахованої управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг або виплаченої їм готівкою.