портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Звернення Павла Кириленка у зв'язку з роковинами загибелі борту гелікоптера МІ-8 Національної Гвардії України

Опубліковано 29 травня 2020 року, 09:09

Шановні військовослужбовці, шановні мешканці Донецької області!

29 травня 2014 року бойовики збили вертоліт Мі-8 Національної гвардії України під  Слов’янськом. Вертоліт доставив на гору Карачун продукти, воду та бронежилети українським військовим. Тоді загинуло 12 осіб – шість військовослужбовців Нацгвардії України, включаючи екіпаж гелікоптеру: генерал-майор Сергій Кульчицький, полковник Сергій Бульдович, майор Віталій Курилович, капітан Сергій Кравченко, прапорщики Валентин Білошкурський і Віктор Ліпський, та шість працівників спецпідрозділу міліції. Дивом вижив один пілот - Олександр Макеєнко. 

Генерал-майор Кульчицький у критичний для долі держави момент опинився в епіцентрі подій, взяв на себе тягар відповідальності за формування боєздатних підрозділів новоствореної Національної гвардії України. Суворий час вимагав саме таких людей, спроможних поєднати професійну компетентність, бойовий досвід, глибокий патріотизм, відданість присязі, надзвичайну особисту хоробрість і готовність до самопожертви.

На честь загиблого названий батальйон оперативного призначення Національної гвардії України, який Кульчицький почав формувати із бійців Самооборони Майдану – «батальйон ім. Героя України генерала Кульчицького». 

Сьогодні ми тут, щоб пам’ятати. Щоб розуміти – шість років тому наші хлопці, не дивлячись на оточення російськими найманцями, мали виконати завдання, щоб допомогти побратимам. Як і шість років тому, сьогодні наші військові ризикують, виконуючи бойові завдання. Але саме завдяки їм ми маємо звільнені міста, в яких наразі відновлюється інфраструктура, вирує життя та, найголовніше – на площах цих міст українські прапори. Завдяки тим, хто став боронити землю в 2014 та тим, хто сьогодні тримає наші кордони – ми і маємо Україну!

Вічна слава та пам’ять українським воїнам, які віддали своє життя за свободу та незалежність нашої країни!

Здоров’я, наснаги та сили тим, хто і зараз боронить українську землю!

Слава Україні!

З повагою

Головна облдержадміністрації, 

керівник обласної військово-цивільної 

адміністрації Павло Кириленко