портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Звіт з фізкультурно-спортивної роботи в Донецькій області за 2019 рік заслухали в профільному Міністерстві

Опубліковано 28 лютого 2020 року, 12:05 , Управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації

27 лютого в Міністерстві культури, молоді та спорту України відбулося заслуховування за підсумками подання річної статистичної звітності за формою № 2-ФК «Звіт з фізичної культури і спорту» за 2019 рік від Донецької області.

Захід пройшов за участю працівників Міністерства, представників центральних рад фізкультурно-спортивних товариств України, всеукраїнських відомчих фізкультурно-спортивних організацій.

Під час заслуховування начальник управління фізичної культури та спорту Донецької обласної державної адміністрації Володимир Мицик доповів про стан розвитку сфери в регіоні, включаючи напрямки спортивної, фізкультурно-оздоровчої роботи, спортивних кадрів, матеріально-технічної спортивної бази.

Представники комісії Міністерства подякували працівникам управління і спортивній громадськості Донеччини за проведену роботу.

Нижче наводимо низку ключових моментів, які містяться в річному звіті роботи за 2019 рік.

► До фізкультурно-оздоровчої та спортивної діяльності в Донецькій області залучено 324 987 осіб, що складає 17,4 % від загальної кількості населення на території, що підконтрольна українській владі.

Для залучення дітей до занять спортом працює 51 дитячо-юнацька спортивна школа, в якій займаються 23 737 дітей.

Для розвитку масового спорту на Донеччині функціонують 1 обласний та 17 місцевих центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» (протягом 2019 року відкрито центри в місті Вугледар та Олександрівській об’єднаній територіальній громаді).

► У Донецькій області здійснюється розвиток 40 олімпійських та 74 неолімпійських видів спорту. Згідно з календарним планом фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів, протягом 2019 року проведено 544 обласних змагання, понад 500 навчально-тренувальних зборів.

► Представництво Донецької області в складі збірних команд України з видів спорту в 2019 році, порівняно з минулим, збільшилось на 27 чоловік і дорівнювало 754 спортсмени: 302 – з олімпійських видів спорту, 384 – з неолімпійських, 68 – види спорту серед осіб з інвалідністю.

► За результатами виступів спортсмени області здобули 4786 медалей (1407 в олімпійських видах спорту, 2927 в неолімпійських, 452 з видів спорту серед осіб з інвалідністю): 794 на міжнародних змаганнях, 3992 – на всеукраїнських. Зокрема, на такому масштабному форумі, як ІІ Європейські ігри в Білорусі – два «золота» та «бронзу», на ХХХ Всесвітній літній Універсіаді в Італії – два «золота», на ХV літньому Європейському юнацькому олімпійському фестивалі – одну «бронзу», на ХІХ зимових Дефлімпійських іграх у Італії – «золото» та «срібло».

Ліцензію на ХХХІІ літніх Олімпійських іграх, що пройдуть у липні-серпні 2020 року в Токіо (Японія), здобув борець вільного стилю Олександр Хоцянівський, також три легкоатлета регіону виконали олімпійські нормативи та претендують на потрапляння до олімпійської збірної України: Ольга Саладуха (потрійний стрибок), Вікторія Хапіліна та Олександр Сітковський (марафон).

До списку кандидатів на участь у XVI літніх Паралімпійських іграх, що пройдуть у серпні-вересні 2020 року також у Токіо, від Донецької області включено 18 атлетів, представників семи видів спорту: плавання – 8 осіб, легка атлетика – 4, пауерліфтинг – 2, бадмінтон, велосипедний спорт, веслування академічне, волейбол сидячи – по 1.

► Протягом 2019 року присвоєно спортивних звань: 407 – перших розрядів, 475 – кандидатів у майстри спорту України, 93 – майстрів спорту України, 48 – майстрів спорту України міжнародного класу, 8 – заслужених майстрів спорту України, 10 – заслужених тренерів України.

► З метою стимулювання розвитку спорту вищих досягнень в Донецькій області, морального і матеріального заохочення спортсменів для досягнення високих спортивних результатів, протягом року виплачувались 40 щомісячних стипендій для спортсменів з олімпійських видів спорту (20 стипендій у розмірі шести прожиткових мінімумів, ще 20 стипендій – чотири прожиткових мінімуми), 15 щомісячних стипендій для спортсменів з неолімпійських видів спорту (чотири прожиткових мінімуми), 15 щомісячних стипендій для спортсменів з інвалідністю (чотири прожиткових мінімуми). За 2019 рік на ці цілі витрачено 7304 тис. грн. з обласного бюджету.

Право на отримання одноразових грошових за успішні виступи на міжнародних змаганнях винагород здобули 82 спортсмени та 52 тренери, які протягом 2019 року отримали з обласного бюджету 2561,1 тис. грн.

► Дебютним у 2019 році стало затвердження складу Донецької обласної штатної спортивної команди резервного спорту з олімпійських видів спорту в кількості 20 осіб. Заробітну плату спортсменам-інструкторам виплачено з обласного бюджету на суму 987,2 тис. грн.

► Донецька область стала першою в Україні, де реалізовано проєкт щодо здійснення адресних виплат для придбання житла спортсменам і тренерам на умовах співфінансування: 50% – з обласного бюджету, 50% – з місцевих бюджетів. У 2019 році програма охопила 12 атлетів та 2 наставників, загальна сума виплат склала 6578,1 тис. грн. Адресну виплату на придбання житла отримали: у місті Слов’янськ – заслужений майстер спорту України з плавання серед осіб з вадами зору Віктор Смирнов, у селі Гришине Покровського району – майстер спорту України міжнародного класу з гирьового спорту Леон Білицький, у місті Торецьк – майстер спорту України міжнародного класу з кікбоксингу WAKO Наталія Мартюхіна, у місті Бахмут – майстер спорту України міжнародного класу з легкої атлетики Наталя Семенова, заслужений майстер спорту України з легкої атлетики Аліна Логвиненко та тренер-викладач з боротьби вільної Максим Єфремов, у місті Краматорськ – заслужений майстер спорту України з пауерліфтингу Олексій Бичков, у місті Дружківка – майстри спорту України з легкої атлетики Єгор Жуков та Вікторія Калюжна, у місті Маріуполь – заслужений майстер спорту України з греко-римської боротьби Олександр Чернецький, майстер спорту України міжнародного класу зі стрибків у воду Станіслав Оліферчик, заслужений тренер України з плавання серед спортсменів з інвалідністю Борис Соколов, майстер спорту України міжнародного класу з плавання серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату Ярослав Семененко, майстер спорту України міжнародного класу з пауерліфтингу Олександр Рубець.

► З метою популяризації здорового способу життя, залучення більшої кількості населення до регулярних занять руховою активністю, з кінця 2018 року по кінець 2019 року реалізовано проєкт щодо будівництва спортивних майданчиків зі штучним покриттям за програмою Міністерства розвитку громад та територій України. У його рамках за рахунок коштів державного бюджету, місцевих бюджетів та позабюджетних коштів профінансовано 21 об’єкт: у містах Краматорськ (4 майданчики), Дружківка (3), Покровськ (2), Слов’янськ (1), Білозерське (1), а також Волноваському районі (2), Покровському районі (1), Нікольському районі (1), Олександрівській селищній об’єднаній територіальній громаді (4), Шахівській сільській об'єднаній територіальній громаді (2).

► Триває відновлення повноцінної діяльності Донецького вищого училища олімпійського резерву ім. С.Бубки, яке після переміщення з Донецька отримує нове життя в місті Бахмут. Так, завершено роботи з реконструкції дренажної системи та штучного покриття футбольного поля 105x68 м на стадіоні «Авангард» – цей проєкт реалізовано за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету. Другою частиною робіт є реконструкція будівлі п’ятиповерхового гуртожитку по вулиці Благовіщенській, а також будівництво учбового корпусу на 400 учнів та студентів навчального закладу спортивного профілю ДВУОР ім. С.Бубки.

► З метою створення якісного ведення медично-біологічного контролю провідних спортсменів, здійснення медичного контролю дитячо-юнацького спорту, підвищення рівня здоров’я населення області, у місті Бахмут (за адресою: вулиця О.Сибірцева, 3) здійснюється реконструкція комплексу будівель для розміщення обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру, водолікарні з басейном та гуртожитку. Проєкт реалізується з 2017 року за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету. Очікується, що роботи будуть завершені в I півріччі 2020 року.

► У місті Лиман планується створення сучасного спортивного комплексу з велосипедного спорту. У 2019 році за рахунок коштів обласного бюджету розроблено проєктно-кошторисну документацію, для якої отримано позитивний експертний звіт.

► Масштабним інфраструктурним проєктом для Донецької області є будівництво мультифункціональних спортивних майданчиків з поліуретановим покриттям для занять ігровими видами спорту. Головним розпорядником субвенції та відповідальним за виконання бюджетної програми визначено Міністерство молоді та спорту України, і на Донеччині в рамках цієї програми у 2020 році заплановано облаштувати 12 об’єктів: у містах Вугледар, Добропілля, Білозерське, Краматорськ (два майданчики), Покровськ (три майданчики), Селидове, а також у Волноваському, Нікольському та Покровському районах.

 ► Загальний обсяг фінансування на розвиток фізичної культури та спорту з бюджетів усіх рівнів у 2019 році склав 714,9 млн. грн., з них 88 млн. грн. – з державного бюджету, 270,7 млн. грн. – з обласного бюджету, 288,6 млн. грн. – з міських та районних бюджетів, 7,7 млн. грн. – бюджетів міст (крім обласного значення), сільських та селищних рад, 14,7 млн. грн. – громад, 45,2 млн. грн. – з позабюджетних коштів. 

Інші новини за темою