портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Донеччина долучилася до загальнонаціональної кампанії з вакцинації дітей проти кору

Опубліковано 21 липня 2023 року, 10:41

В Україні на цьому тижні стартувала загальнонаціональна кампанія з вакцинації дітей проти кору. Необхідна кількість доз вакцин КПК вже доставлено в усі регіони, у тому числі, і в нашу область. Саме про необхідність проведення цієї кампанії на Донеччині розповіли на брифінгу заступник начальника управління організації та розвитку медичної допомоги населенню департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Педенко та заступник генерального директора з контролю та профілактики інфекційних хвороб ДУ "Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" Тамара Беломеря.

В рамках кампанії напередодні нового навчального року будуть проводити щеплення дітей, які внаслідок війни або інших обставин пропустили вакцинацію. Дві   дози вакцини КПК — у 12 місяців та у 6 років — забезпечують ефективний захист від кору. Вакцина проти кору входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи). 

Кір на сьогоднішній день - одна з найбільш заразних та небезпечних хвороб у світі.  Кір швидко передається від хворої людини повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря під час чхання, кашлю або розмови хворого. 9 з 10 невакцинованих людей, що контактують із хворим, можуть інфікуватися. Вірус кору може зберігати заразність   в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Минулий спалах кору в Україні був у 2017 - 2019 роках, спалахи мають циклічність кожні 5-6 років, і, відповідно, у 2023 році медики очікують черговий. Попередити його - мета цієї кампанії.

На Донеччині до 1 вересня щеплення мають отримати 1917 дітей. Вакцина вже роздана усім закладам первинної медико-санітарної допомоги, які залучені до цього процесу. Це 21 заклад, біля ста пунктів щеплення. Всі діти, які пропустили щеплення з будь-якої причини, мають бути вже повідомлені і до вересня вакциновані, щоб запобігти спалаху цієї небезпечної хвороби.

На сьогодні епідемічна ситуація щодо кору в Донецькій області є стабільною, випадки захворювання на цю інфекцію не реєструються з 2022 року, останні - по одному у рік - були у 2021-му та 2020-му . Але спалах кору очікують не тільки через періодичність. а й через відсутність надійного захисту - тих самих щеплень, дотриманню графіка проведення яких у минулому та цьому році перешкоджали бойові дії на території області.

В Україні в минулому році було вакциновано проти кору тільки 74% дітей, а в Донецькій області цей показник ще нижчий - 70,5 % дітей першого року життя, які підлягали щепленню. Якщо ревакцинацією по Україні було охоплено 69 % шестирічних дітей, то по нашій області - 63%. Що стосується поточної ситуації, то на сьогодні в області за пів року щеплено  44 % дітей у віці одного року, а шестирічок ще менше - 39,9%. Тобто, продовжується накопичуватись "заборгованість" по щепленням.

В області розроблений план кампанії проти кору, паротиту та краснухи, він затверджений на рівні облдержадміністрації. Вакцина, яка використовується, перевірена, багато років вона застосовується в багатьох країнах - і в Європі, і в Америці. 

Нагадали на брифінгу і про необхідність вакцинації не тільки дітей, а й дорослих, а також про те, до яких ускладнень може призвести кір. Ця хвороба може мати тяжкий перебіг і часто потребує госпіталізації незалежно від віку. Хворі тривалий час є заразними. Захворювання може спричинити пневмонію, вушну інфекцію (отит), запалення мозку (енцефаліт), інші серйозні ускладнення, а також інвалідність і смерть. До віддалених наслідків кору належить підгострий склерозуючий паненцефаліт, що розвивається через 5-10 років після перенесеного кору та завжди закінчується смертю.

Як захиститися від кору? Ліків, які б були ефективними та доступними і діяли на вірус кору, — немає. Єдиний надійний захист від цієї небезпечної хвороби — вакцинація.

Повністю запис брифінгу дивіться тут: 



Інші новини за темою