портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Представники Донецької ОДА взяли участь у засіданні Координаційного штабу з питань деокупованих територій

Опубліковано 24 квітня 2024 року, 16:15

Сьогодні за участі заступника голови Донецької облдержадміністрації Ігоря Бойка, а також керівників структурних підрозділів ОДА, відбулось засідання Координаційного штабу з питань деокупованих територій. 

Очолила нараду Віце-прем’єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. 

Під час заходу обговорили проблемні питання здобуття вищої освіти особами, місце проживання яких зареєстроване (задекларовано) на тимчасово окупованій території, поточний стан проєкту Концепції відновлення освіти на деокупованих територіях України, виконання положень постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку та умов надання у 2024 році додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв’язку з повномасштабною збройною агресією Російської Федерації».

До того ж піднімали теми поточного стану проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам», внесення відповідних законодавчих змін до Цивільного кодексу України та Бюджетного кодексу України, що передбачають можливість зупинення на період дії воєнного стану зобов’язання банків стягувати з суб’єктів підприємництва, виробничі потужності яких станом на 24.02.2022 було розміщено на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, для яких не визначена дата завершення бойових дій або тимчасово окупованих російською федерацією,  забезпечення або заставу за кредитами, яким були надані державні гарантії на портфельній основі та/або за якими надавалася державна фінансова підтримка як часткова компенсація відсоткової ставки.  

За оперативною інформацією органів управління освітою рад територіальних громад, військово-цивільних, військових адміністрацій населених пунктів Донецької області, з 398 випускників 11 класів, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, зареєструвалося до участі в національному мультипредметному тесті 39 осіб. Їх участь у НМТ можлива за умови переміщення на територію, підконтрольну українській владі або за кордон до населених пунктів, де проводитиметься тест. 

Разом з тим, вступники до закладів вищої освіти (ступінь бакалавра), місце проживання яких зареєстровано (задекларовано) на тимчасово окупованій території, або в населених пунктах, віднесених до територій активних бойових дій, користуються спеціальними умовами вступу на навчання у вигляді участі в конкурсному відборі за результатами співбесіди за умови переміщення на підконтрольну українській влади територію після 1.01.2024. 

Такі вступники при відсутності документа про повну загальну середню освіту мають можливість отримати його через освітні центри при закладах вищої освіти, які співпрацюють із закладами загальної середньої освіти за місцем знаходження.

Оскільки всі заклади освіти області перемістилися до більш безпечних регіонів України, освітні центри на території області на сьогодні не працюють.