портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Слов’янське виробництво соків та яблучного оцту на Полтавщині

Опубліковано 28 березня 2024 року, 10:05 , Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

На виклики війни наші мешканці відповідають разючою стійкістю, працездатністю та незламністю.

Підприємець із Донеччини Іван Дегтяр - співвласник садівничого товариства, до повномасштабної війни жив і працював у Слов’янську. У липні 2022 року, через обстріли, залишив поблизу Слов’янська більше 45 гектарів яблучного саду та евакуював підприємство до м. Решетилівка, що на Полтавщині.

У Решетилівці Іван почав розвивати свою справу з нуля: орендував приміщення для виробництва яблучного оцту та соків, придбав обладнання, якого бракувало: верстат для закривання банок, транспортери, пристрій для приготування дитячого фруктового та овочевого пюре, фрукти купував у місцевих жителів.

Навесні 2023 року Іван Дегтяр реалізував ще одну ідею: придбав розсаду томатів (20 тисяч рослин) та безкоштовно роздав місцевим жителям з тією умовою, що ті стануть постачальниками овочевої сировини для виробництва томатного соку.

Разом із трьома помічниками підприємець установив обладнання для переробки томатів, за допомогою якого переробляють за сезон 100 тонн помідорів: окрім соку, виготовляють кетчуп, томатний морс тощо.

У Івана Дегтяра ще багато ідей: він хоче виготовляти мило для миття магазинних фруктів, які нині обробляють задля тривалого зберігання (таке мило він виробляв у Слов’янську); масштабувати існуюче виробництво та започаткувати оглядові екскурсії на підприємстві. Хоча екскурсантів і зараз не бракує: почувши про діяльного переселенця, підприємство відвідують цілі делегації з сусідніх громад.

Про себе Іван Дегтяр говорить так: «Я - не романтик, я – творець своєї долі. У мене немає нереалізованих задумів. За що б не взявся, усе доводжу до ладу, щоб думки та слова не розходилися з ділом. Я нетерпляче чекаю ранку, бо знаю, що новий день принесе радість від створення чогось нового».

Український народ – волелюбний та працьовитий!