портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Умови призначення пенсії за віком особам з числа ВПО

Опубліковано 25 квітня 2024 року, 17:35 , ГУ ПФУ в Донецькій області

#пенсії

💬 Право на призначення пенсії за віком визначається залежно від набутого страхового стажу при досягненні передбаченого законом віку — 60, 63 або 65 років (стаття 26 Закону України № 1058). 

У 2024 році право на пенсію за віком мають особи, яким виповнилося:

▫ 60 років — за наявності не менше 31 року страхового стажу;

▫ 63 роки — за наявності не менше 21 року страхового стажу;

▫ 65 років — за наявності від 15 до 21 року страхового стажу.

📝 Заяву про призначення пенсії та необхідні документи можна подати за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua або особисто до будь-якого сервісного центру органів Пенсійного фонду України незалежно від місця проживання, реєстрації чи перебування.

Основні документи, що необхідно подати: 

✔паспорт; 

✔ ідентифікаційний код; 

✔ документи про страховий стаж (трудова книжка, диплом, військовий квиток, свідоцтво про народження дитини та ін.); 

✔ довідка про заробітну плату за 60 місяців підряд по 30.06.2000 (за бажанням); 

✔реквізити банківського рахунку (громадяни, які зареєстровані як ВПО до 24.02.2022, надають рахунок, відкритий в АТ «Ощадбанк»); 

✔довідка ВПО;

✔фотографія (2,5х3 см); 

✔свідоцтво про шлюб (для жінок). 

📌 У період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох наступних місяців після місяця, в якому його буде припинено чи скасовано, заява про призначення пенсії та документи, необхідні для призначення пенсії, особами, які у зв’язку з агресією російської федерації тимчасово проживають за кордоном (крім осіб, які проживають на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором) та отримали тимчасовий захист або статус біженця, можуть надсилатись поштою.

❗Пенсія за віком призначається за зверненням особи з дня, наступного за днем досягнення нею пенсійного віку, якщо звернення відбулося не пізніше трьох місяців з дня настання такого віку.

💻 Як подати документи на призначення пенсії онлайн, дивіться в інструкції — https://tinyurl.com/5224kxxm та у відеоінструкції — https://tinyurl.com/4dy6spaf.

❇ Пенсіонери, які отримали статус внутрішньо переміщеної особи до 24.02.2022 та одержують пенсійні виплати в АТ «Ощадбанк», відповідно до постанови КМУ від 05.11.2014 № 637 «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» мають проходити процедуру ідентифікації кожні шість місяців. 

🔎 Ознайомитися з переліком корисних матеріалів щодо проведення фізичної ідентифікації пенсіонерів з числа ВПО можна за посиланням 👉 https://tinyurl.com/bdf6zf5a.

🌐 Більше новин та актуальної інформації дивіться на вебресурсах Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області: 

сайт — https://www.pfu.gov.ua/dn,

фейсбук-сторінка — https://www.facebook.com/dn.pfy

телеграм-канал — https://t.me/PensFond_dn

ютуб-канал — https://www.youtube.com/@gu_pfu_dn,

TikTok — https://www.tiktok.com/@gu_pfu_dn,

інстаграм — https://www.instagram.com/gu.pfu.dn.

За матеріалами Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.