портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині обговорили ключові стратегічні цілі державної мовної програми

Опубліковано 24 квітня 2024 року, 21:05

24 квітня заступник голови Донецької облдержадміністрації Олександр Шевченко разом з представниками апарату ОДА взяли участь в робочій онлайн-нараді Міністерства культури та інформаційної політики України.

Метою зустрічі стало обговорення завдань і заходів з реалізації Державної цільової національно-культурної програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року, яка була прийнята урядом 15 березня 2024 року.

Під час наради розглянули ключові стратегічні цілі, конкретні заходи реалізації державної мовної програми, зробили акцент на необхідності збільшення кількості мовних курсів, освітніх заходів, підтримки книговидання та книгорозповсюдження тощо.

На території Донецької області діє регіональна Програма сприяння функціонуванню української мови як державної в усіх сферах суспільного життя. Також на базі обласних освітніх закладів та бібліотек у різних форматах функціонують мовні клуби/гуртки. Державна мова активно популяризується через проведення фестивалів, конкурсів, мистецьких акцій тощо. За підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України, Держкомтелерадіо бібліотечні фонди поповнюються якісною україномовною літературою.

В умовах повномасштабного вторгнення питання рідної мови набуло особливого значення. Для більшості українців прийшло усвідомлення, що мова – не тільки засіб комунікації, а головна ознака ідентичності, громадянської позиції та національної приналежності. 

Реалізація Державної мовної програми як інструмента для захисту та популяризації української мови має зміцнити фундамент української державності та сприяти подальшій розбудові України як незалежної та суверенної держави.