портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Підписано угоду між ЄС та ЮНІСЕФ щодо підтримки реалізації реформи системи догляду та підтримки дітей

Опубліковано 29 квітня 2024 року, 17:02

Міжнародна спільнота об’єднує зусилля для забезпечення права кожної дитини в Україні на сім’ю: підписано угоду між ЄС та ЮНІСЕФ щодо підтримки реалізації реформи системи догляду та підтримки дітей

26 квітня в межах Міжнародного саміту міністрів соціальної політики у Києві відбувся Міжнародний діалог навколо реформи системи догляду та підтримки дітей. Захід об’єднав уряди країн навколо важливості забезпечення права кожної дитини в Україні на зростання в сімейному оточенні та символізував початок спільних кроків до впровадження реформи.

Реформа системи догляду та підтримки дітей — одна з ключових реформ, рекомендованих Єврокомісією на шляху до євроінтеграції України. Гармонізація законодавства у цій галузі з європейськими стандартами, впровадження найкращих міжнародних практик демонструє відданість України захисту прав дітей та забезпеченню гідних умов для їхнього гармонійного розвитку і зростання в сімейному оточенні.

Виступаючи із відеозверненням до учасників та учасниць Міжнародного діалогу, Перша леді України Олена Зеленська акцентувала, що реформа системи догляду та підтримки дітей — не про «ще одну реформу». А про створення кращого українського суспільства, де в кожної дитини є родина і тепло. «А це значить більше турботи і безпеки буде в усьому нашому суспільстві, в усій країні. Тому це реформа про всіх нас. Все, що пов’язане із дітьми, завжди було для України важливим. А за роки вторгнення стало стратегічним. Таким же, як оборона. Не тільки тому, що, як прийнято казати, “діти — майбутнє”. А саме тому, що вони — сьогодення», — зазначила Перша леді України.

Під час заходу пані Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова та голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Мунір Мамедзаде підписали угоду між ЄС та ЮНІСЕФ в Україні щодо підтримки впровадження реформи системи догляду та підтримки дітей. Міжнародні партнери таким чином засвідчили свої наміри надавати подальшу допомогу в забезпеченні прав дитини, зокрема на зростання в сімейному оточенні, та посилювати підтримку ініціатив України навколо цієї реформи.

«Сьогодні ми бачимо, як потужне об’єднання зусиль уряду, органів центральної та місцевої влади, з якими ЮНІСЕФ налагодив успішні партнерства, а також фінансова підтримка з боку Європейського Союзу наближають досягнення нашої мети — здоровіше та щасливіше майбутнє для мільйонів дітей в Україні. Завдяки цьому та додатковій підтримці інших партнерів ми зможемо масштабувати діяльність і досягти відчутних змін в житті найбільш уразливих дітей в Україні», — зазначив голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде.

Реформуючи систему догляду та підтримки дітей, Україна спирається на провідний світовий досвід, підкріплений успішно реалізованими ініціативами. «Я вітаю рішучість України залишатися непохитною у своїй відданості прийняттю та дотриманню європейських стандартів. Європейський Союз прагне забезпечити право кожної дитини зростати в безпечному та дбайливому середовищі, в якому вона може повністю реалізувати свій потенціал. Українські діти повинні мати точно такі ж перспективи», — зазначила у відеозверненні Віцепрезидентка Європейської Комісії Дубравка Шуїца.

Головувала на заході пані Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович, а також взяли участь міністри та заступники міністрів соціальної політики держав-членів ЄС, Сполученого Королівства і Сполучених Штатів Америки. Також були присутні представники Офісу Президента України, центральних органів виконавчої влади, обласних державних адміністрацій, міжнародних фінансових організацій, громадянського суспільства та міжнародних організацій. Участь взяли й представники таких організацій як Фундація Олени Зеленської, благодійний фонд «СОС Дитячі Містечка», благодійний фонд «Голоси дітей», благодійна організація «Надія і житло для дітей», Save the Children, Фонд «Lumos», які активно сприяють впровадженню реформи системи догляду та підтримки дітей в Україні.

Очільниця Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей Ірина Тулякова презентувала учасникам та учасницям заходу проєкт Стратегії забезпечення права кожної дитини в Україні на зростання в сімейному оточенні. Це своєрідна дорожня карта, що окреслює основні етапи, терміни та ключові пріоритети для успішної реалізації реформи і досягнення її основної мети — щоб усі діти в Україні зростали і виховувалися в безпечному сімейному оточенні, поряд із турботливими дорослими, які їх підтримують, у громадах, де дітям і родинам із дітьми надаються усі необхідні соціальні послуги.

Міжнародний діалог засвідчив непохитний намір України та її міжнародних партнерів захистити права й інтереси найбільш вразливих членів суспільства — дітей, які потребують значної уваги, люблячої та турботливої сім’ї, особливо в умовах повномасштабної війни рф проти України. Разом із цим невідкладне впровадження реформи та консолідація зусиль навколо неї має ще й ключове значення для євроінтеграційних прагнень України, про що було зазначено в Рекомендації Європейської Комісії.

Довідково:

Координаційний центр з розвитку сімейного виховання та догляду дітей створений за ініціативи Президента України Володимира Зеленського, першої леді Олени Зеленської та за підтримки Президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн. Координаційний центр є консультативно-дорадчим органом Кабінету Міністрів України і здійснює діяльність за підтримки Європейського Союзу та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Контакти для медіа:

Віолетта Снаговська, PR-менеджерка

+38 099 981 69 23

[email protected].

*Згідно сайту www.eeas.europa.eu

Інші новини за темою