портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

ЄІБ та Україна посилюють гарантії захисту інвестицій банку ЄС в країні

Опубліковано 29 квітня 2024 року, 16:20

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та Україна посилюють співпрацю у боротьбі з шахрайством, корупцією та іншими незаконними діями, які можуть вплинути на фінансові інтереси ЄС та його банку ЄІБ в Україні.

Новий меморандум про взаєморозуміння між ЄІБ та Бюро економічної безпеки України (БЕБ) також впорядковує обмін інформацією.

Партнерство підкреслює важливість прозорості та підзвітності, захисту інвестицій ЄІБ, які є життєво необхідними для відновлення, реконструкції та економічної стабільності України.

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та Бюро економічної безпеки України (БЕБ) посилять співпрацю у запобіганні, виявленні та вирішенні потенційних випадків шахрайства або інших незаконних дій, що впливають на проєкти, які фінансує ЄІБ. ЄІБ та БЕБ підписали меморандум про взаєморозуміння, щоби посилити обмін інформацією, оперативну підтримку розслідувань та технічного співробітництва.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року ЄІБ надав понад 2 млрд євро для задоволення найнагальніших потреб України. Упродовж наступних років банк ЄС планує виділити ще щонайменше 2 млрд євро з Українського Фонду (Ukraine Facility) від ЄС, щоб інвестувати в найважливіші проєкти державного та приватного секторів. І ключовим завданням є забезпечення того, що ця фінансова підтримка досягне цільових бенефіціарів, громадян України, і буде використана за призначенням без шахрайства та корупції.

Меморандум про взаєморозуміння, який підписали Генеральна інспекторка ЄІБ Монік Конінг та заступник директора БЕБ Андрій Пащук, передбачає обмін інформацією про підозри в шахрайстві або інших незаконних діях, що впливають на діяльність ЄІБ в Україні, сприяння розслідуванню та вжиття превентивних заходів відповідно до Політики Групи ЄІБ щодо боротьби з шахрайством та Політики ЄІБ щодо виключення (визначає процедури виключення юридичних та фізичних осіб, викритих у вчиненні забороненої діяльності, з проєктів, що фінансуються ЄІБ). Це дві ключові політики ЄІБ, спрямовані на забезпечення доброчесності, прозорості та підзвітності банківських операцій шляхом запобігання шахрайству та заохочення етичної поведінки.

«Підзвітність та прозорість є особливо важливими в контексті відновлення України та процесу вступу до ЄС, який ми в Групі ЄІБ активно підтримуємо нашими інвестиціями, — сказала Тереза Червінська, віцепрезидентка ЄІБ, відповідальна за фінансові операції в Україні. «Наша місія та мета — захищати публічні кошти: чи то кредити ЄІБ, чи то гранти ЄС, чи то національні фонди. Ми несемо відповідальність за те, щоби гроші доходили до цільових бенефіціарів, а також за збереження репутації та довіри до Групи ЄІБ. Коли ми діємо разом, особливо в таких складних умовах, як в Україні, ми можемо досягти значних успіхів у боротьбі з шахрайством та корупцією. Посилення співпраці з українськими правоохоронними органами, як-от Бюро економічної безпеки, надзвичайно важливе для цих зусиль», – додала генеральна інспекторка ЄІБ Монік Конінг.

Заступник директора БЕБ Андрій Пащук сказав: «Бюро економічної безпеки має значні досягнення у протидії неефективному використанню бюджетних коштів та коштів міжнародної технічної допомоги. Однак взаємодія з фахівцями ЄІБ безумовно підсилить нашу роботу в цьому напрямку. Це стосується, як обміну інформацією, так і обміну досвідом з фахівцями Європейського інвестиційного банку».

Політика нульової толерантності до шахрайства та корупції

ЄІБ дотримується політики нульової толерантності до шахрайства та корупції. Відділ розслідувань Генеральної інспекції ЄІБ (ГІ) розслідує звинувачення у шахрайстві та неправомірних діях, що впливають на діяльність Групи ЄІБ. Відповідно до Антишахрайської політики Групи ЄІБ, відділ розслідувань ГІ може передавати підозрілі випадки національним органам влади для подальшого розслідування або кримінального провадження, а також працювати разом та обмінюватися інформацією і досвідом.

ЄІБ має давні партнерські відносини з українськими правоохоронними органами, зокрема співпрацює з Національним антикорупційним бюро України (НАБУ) з моменту підписання угоди про співробітництво у 2018 році.

Додаткова інформація

ЄІБ в Україні

Працюючи в Україні з 2007 року, ЄІБ посилив свою фінансову підтримку стійкості та модернізації країни після повномасштабного вторгнення Росії. Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 р. ЄІБ надав негайну допомогу Україні, виділивши 2 млрд євро на терміновий ремонт критичної інфраструктури. З портфелем проєктів на суму 7,3 млрд євро Банк інвестує у муніципальну інфраструктуру, енергетику, транспорт та МСП, щоби покращити повсякденне життя, стимулювати економічне зростання та сприяти стійкості й відновленню України.

Через ініціативу банка “EU for Ukraine Initiative”, а також завдяки ключовій ролі ЄІБ у втіленні програми ЄС Ukraine Facility загальною сумою 50 млрд євро Банк і далі відданий посиленню своєї діяльності в Україні відповідно до мандату, наданого лідерами ЄС, та у тісній співпраці з Європейською комісією, Європейським парламентом, державами-членами ЄС і міжнародними партнерами.

Бюро економічної безпеки України

Як центральний орган виконавчої влади, на який покладено завдання протидії правопорушенням, що впливають на функціонування економіки України, БЕБ здійснює правоохоронні, аналітичні, економічні, інформаційні та інші функції. Основні завдання БЕБ – виявлення зон ризику в економіці через аналіз структурованих та неструктурованих даних; оцінка ризиків і загроз економічній безпеці держави, розроблення шляхів їх мінімізації та усунення; сприяння економічній безпеці держави через запобігання, виявлення, припинення та розслідування кримінальних правопорушень, які впливають на функціонування економіки держави; збір та аналіз інформації про правопорушення, які впливають на економічну безпеку держави, та визначення шляхів запобігання їх вчиненню в майбутньому; виявлення та розслідування правопорушень, пов'язаних із отриманням та використанням міжнародної технічної допомоги.

Контакти для преси

ЄІБ

Ольга Сушицька | [email protected] | +352 691 289 108

Вебсайт: www.eib.org/press | Пресофіс: +352 4379 21000 | [email protected].

*Згідно сайту www.eeas.europa.eu

Інші новини за темою