портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Діяльність України в рамках Ради євроатлантичного партнерства

Рада євроатлантичного партнерства (РЄАП) є багатонаціональним форумом для проведення діалогу і консультацій країн світу (29 країн-членів НАТО та країни-партнери) з політичних і безпекових питань. Заснований у 1997 році цей формат залишається основною рамковою платформою для співробітництва Альянсу з партнерами в євроатлантичному регіоні, а також для розвитку двосторонньої співпраці НАТО з партнерами в рамках Програми «Партнерство заради миру».

Україна бере активну участь у діяльності Ради євроатлантичного партнерства від початку її заснування у 1997 році для забезпечення сталого діалогу та донесення позиції української сторони з широкого кола питань, що стосуються політики та безпеки.

Зокрема, серед питань дискусій у рамках РЄАП: операції з врегулювання кризових ситуацій та підтримання миру, регіональні питання, контроль над озброєннями та питання розповсюдження зброї масового знищення, міжнародний тероризм, питання оборони – планування, формування бюджету, розробка політики та стратегії, планування дій на випадок надзвичайних ситуацій цивільного характеру та забезпечення готовності до реагування на природні лиха та катастрофи, співпраця у галузі озброєнь, ядерна безпека, координація управління повітряним рухом цивільними та військовими органами, наукова співпраця, підтримки міжнародних зусиль на сприяння Резолюції Ради безпеки ООН №1325 щодо жінок, миру та безпеки, а також боротьби з торгівлею людьми. Окрім цього, РЄАП запровадила ініціативи для сприяння та координації практичної співпраці та обміну досвідом у ключових галузях, які включають боротьбу з тероризмом, охорону кордонів та інші питання, пов’язані з розповсюдженням зброї масового знищення, стрілецької та легкої зброї.

У 2011 році НАТО здійснила перегляд політики співробітництва з партнерами. Пакет документів з цього питання, а саме: «Активне залучення у сфері безпеки на основі співробітництва: більш ефективна та гнучка політика партнерства», «Поліпшення управління партнерством НАТО – меню співробітництва та індивідуальних програм» та «Політико-військові рамки для залучення партнерів до операцій під проводом НАТО», – був схвалений на засіданні міністрів закордонних справ у Берліні 15 квітня 2011 року.

 Українська сторона активно залучалася до діяльності в рамках РЄАП, зокрема, до участі у засіданнях на рівні послів як у форматі РЄАП, так і у розширеному складі – за участю представників країн Ради євроатлантичного партнерства, Стамбульської ініціативи зі співробітництва, Середземноморського Діалогу, а також Австралії, Нової Зеландії, Південної Кореї, Афганістану, Йорданії, ОАЄ та Японії. Під час виступів Глави МУН на зазначених заходах до їх учасників доводилася позиція Української держави щодо нової політики партнерства Альянсу, запровадження нових форм, гнучких форматів співпраці з партнерами «29+n», залучення України до операцій та місій під проводом Альянсу.