портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Повідомлення у сфері науки та інновацій

До уваги громадян регіону!


Нагадуємо, що Міністерство цифрової трансформації України запустило національну онлайн-платформу з цифрової грамотності «Дія. Цифрова освіта», яка доступна в мережі Інтернет за посиланням: osvita.diia.gov.ua.

На онлайн-платформі кожен громадянин може безкоштовно опанувати цифрові навички за новим сучасним форматом – освітні серіали.

Наразі на платформі доступні нові онлайн-курси:


Зірки e-демократії (https://osvita.diia.gov.ua/courses/e-democracy)

Освітній серіал розповідає про інструменти електронної демократії: електронні петиції, громадський бюджет, е-консультації, запит на отримання публічної інформації та інші.


Кандидат (https://osvita.diia.gov.ua/courses/candidate)

Цей серіал для всіх, хто розмірковує, чи балотуватися на місцевих виборах. Ви почуєте про всі основні етапи, які доведеться пройти кандидату вже найближчими місяцями.


Публічні консультації онлайн (https://osvita.diia.gov.ua/courses/econsultations)
Цей серіал для всіх, хто хоче організовувати та брати участь у публічних консультаціях.


Відкриті дані для державних службовців (https://osvita.diia.gov.ua/courses/open-data)

Під час курсу ви дізнаєтесь, як грамотно працювати і управляти даними в державному секторі.

Виборець ( https://osvita.diia.gov.ua/courses/voter)

Що таке відкриті виборчі списки, навіщо бюлетеню контрольний талон, чи можна проголосувати достроково — на ці та інші питання відповість наш серіал.

Доступ до публічної інформації (https://osvita.diia.gov.ua/courses/accessto-public-information)

Освітній серіал спрямований на підвищення рівня знань законодавства з доступу до публічної інформації, запобігання порушенням прав громадян на інформацію, прискорення процесу оцифрування інформації та використання інтернет-технологій під час її оприлюднення та взаємодії з громадянським суспільством.


Увага! Навчання у Словаччині!

Продовжується відбір кандидатів, бажаючих отримати вищу освіту у освітніх закладах Словаччини, на 2020-2021 академічний рік. Урядом Словацької Республіки передбачено дві стипендії для навчання на рівні бакалавра/магістра та одна стипендія для навчання за докторантською програмою.

 Термін подачі заявок – 30 травня 2020 року.

Умовою отримання стипендії є володіння словацькою мовою на необхідному рівні та прийняття на навчання за обраною програмою до публічного вишу в Словаччині.

Напрями навчання зазначені у додатку №1.

Інформація про фінансові умови зазначена у додатку №2.

Претенденти, які пройдуть конкурсний відбір, зможуть безкоштовно прослухати інтенсивний курс словацької мови та фахових предметів у Відділенні мовної та фахової підготовки Центру подальшої освіти Братиславського Університету ім. Коменського. Курс триватиме з 2 вересня 2020 року до 30 червня 2021 року.

Додаткова інформація на сайті: https://mon.gov.ua/ua/news/trivaye-vidbir-kandidativ-na-navchannya-u-vishah-slovachchini-na-20202021-akademichnij-rik


До уваги молодих вчених!

Національний фонд досліджень України розпочинає конкурс грантів, направлених на підтримку проєктів молодих вчених.

Орієнтовна дата початку конкурсу – середина травня 2020 року. Тож уважно слідкуйте за інформацією на сайтах облдержадміністрації та НФДУ.


Міні-гранти на проведення заходів із програмування !

Європейська ініціатива Meet and Code розпочинає відбір подій із популяризації новітніх технологій. Основна мета – привернути увагу дітей і молоді до переваг цифрового світу.  

Кожна неурядова організація має можливість подати заявку та отримати грант на організацію подій, присвячених програмуванню та новітнім технологіям. Згідно умов програми ці заходи необхідно провести впродовж Тижня кодування ЄС, що триватиме з 5 по 20 жовтня 2019 року.

Критерії відбору:

  • кожна подія має стосуватися теми технологій і кодування. Незалежно від формату (хакатон, семінар, лекція, кінопоказ, конкурс, ніч кодування, курси робототехніки) – подія має зосереджуватися на програмуванні;
  • кожну подію мусить відвідати щонайменше 20* дітей та/або молодих людей віком від 8 до 24 років (*верхня межа відсутня);
  • заходи повинні бути безкоштовними для учасників.

Неурядові організації можуть отримати міні-гранти до 9000 гривень. 

Подати заявку щодо участі необхідно 08 серпня 2019 року за посиланням https://meet-and-code.org/ua/uk/register.

Більш детальна інформація за посиланням https://gurt.org.ua/news/grants/53403/


Увага! Конкурс з розвитку підприємницьких компетенцій у програмі COSME

Єврокомісія  в рамках програми ЄС COSME оголосила грантовий конкурс у сфері розвитку малого та середнього підприємництва під назвою «Підтримка імплементації Європейської Рамки Підприємницьких Компетенцій (EntreComp)».

EntreComp – одна з 8 компетенцій, визначена в Європейським Союзом в межах концепції «Навчання протягом життя», і визначає перелік компетенцій та умінь, що становлять суть підприємливості.

Мета конкурсу – впровадження EntreComp у реальні навчальні продукти, шляхом створення та розвитку партнерств на національному, регіональному та локальному рівнях, підтримки політики розвитку підприємництва; підтримки інноваційних навчальних рішень.

Запрошуються до участі у конкурсі:

- Органи влади, відповідальні за політику розвитку підприємництва та освіти;
- Відповідні державні організації;

- Навчальні заклади;
- Бізнес-асоціації;
- Центри підтримки бізнесу;

- Заклади вищої освіти;

- Інші типи організацій приватної та державної форм власності, діють чи мають намір діяти як учасник процесів з розвитку підприємливості серед різих верств громадян.

          Загальний бюджет грантового конкурсу:

1 000 000 євро на 2 проекти від потенційних заявників (консорціумів).

          Максимальний бюджет грантового конкурсу на 1 проект:

500 000 євро.

          Покриття бюджету грантового конкурсу:

90 % – Єврокомісія, 10 % – члени консорціуму.

          Строк фінансування та дії гранту: 01.02.2020 – 31.01.2023.

          Кінцевий термін подачі грантової заявки – 22 серпня 2019 року

          Більш детальна інформація про конкурс, умови участі та контакти за посиланням https://gurt.org.ua/news/grants/54369/


На Донеччині відбудеться відкрита конференція ІТ-розробників 2019 «SMART PICNIC»

15 червня у м. Слов’янську в просторі Coworking&Event «ТОР PLACE» комплексу «Монополія Крона» (вулиця Торська, 67)  відбудеться відкрита конференція ІТ-розробників 2019 «SMART PICNIC». Початок заходу о 10:00.

Конференція стане інформаційною платформою для обговорення між провідними експертами у сфері інновацій, представниками органів влади, бізнесу, громадських організацій, науковцями та викладачами закладів освіти.

Теми заходу:

  • вплив електронних сервісів на життя громад;
  • висвітлення досвіду впровадження успішних Smart-проектів;
  • сучасні підходи до розробки інноваційних інформаційних технологій;
  • презентація можливостей залучення додаткових ресурсів.

В рамках конференції проходитиме виставка Smart-проектів. Одночасно функціонуватиме зона спілкування представників закладів вищої освіти з потенційними абітурієнтами.

Запрошуємо до участі всіх зацікавлених у вивченні тенденцій розвитку сфери інформаційних технологій, новинок Smart-індустрії, нововведень IT-освіти.

Звертаємо увагу на необхідність попередньої реєстрації за посиланням: https://forms.gle/ohj7kiRRScpvMVUq8

За додатковою інформацією можна звертатись за телефоном (068) 538 39 46.


До уваги закладів вищої освіти, наукових установ, суб’єктів господарювання! 

Нагадуємо, що продовжується  реалізація з досліджень та інновацій «Горизонт 2020».

У 2015 році Україна стала асоційованим членом Рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт 2020». Дане членство надало українським учасникам рівноправний статус з їхніми європейськими партнерами, а також відкрило можливості впливу на формування змісту Програми.

«Горизонт 2020» – це найбільша Рамкова програма Європейського Союзу з фінансування науки та інновацій із загальним бюджетом близько 80 мільярдів євро, розрахована на 2014 – 2020 роки.

Програма сконцентрована на досягненні трьох головних завдань:

зробити Європу привабливим місцем для першокласних науковців;

сприяти розвитку інноваційності та конкурентноспроможності європейської промисловості й бізнесу;

за допомогою науки вирішувати найбільш гострі питання сучасного європейського суспільства.

Відповідно до цих завдань, Програму «Горизонт 2020» поділено на три основні напрямки:

Передова наука, яка є відкритою для високоякісних індивідуальних та командних дослідницьких проектів в усіх галузях знань, включаючи гуманітарні.

Лідерство у галузях промисловості, у яких фінансується розробка нових технологій і матеріалів, включно з IКT, та космічні дослідження; крім того, в межах цього напряму доступні фінансові інструменти для впровадження інновацій у малому та середньому бізнесі.

Суспільні виклики, з широким спектром дослідницьких проектів: від поліпшення якості транспорту, їжі, системи охорони здоров’я та безпеки до питань європейської ідентичності і культурної спадщини.

Українські установи, організації з кожним роком беруть все активнішу участь у програмі «Горизонт 2020». Починаючи з 2014 року і дотепер, за підсумками 446 конкурсів для 117 українських організацій-учасників програми «Горизонт 2020», передбачено фінансування у сумі 17,232 мільйонів євро для 90 проектів, 9 з яких координуються українськими організаціями. За цей час 1190 українських установ та організацій підготували та подали на розгляд 915 проектних пропозицій. Загальна вартість проектів, у яких беруть участь 117 українських організацій – 465.851.011 євро.

Що два роки Європейська Комісія готує і публікує Робочі Програми для кожного окремого напряму. 27 жовтня 2017 року Європейська Комісія представила нову Робочу програму «Горизонт 2020», що охоплює 2018, 2019 та 2020 бюджетні роки і передбачає фінансування на рівні близько 30 мільярдів євро.

Детальна інформація щодо Робочої програми «Горизонт 2020» на 2018 – 2020 рр.

Робочі програми на 2018 – 2020 рр. за напрямами.

Основні умови участі у проектах програми «Горизонт 2020» – актуальна дослідницька тема, щонайменше два партнери з європейських країн (країни-члени ЄС або країни-асоційовані члени програми «Горизонт 2020») і заявка англійською мовою об'ємом 10-15 сторінок, залежно від типу проекту.

Детальні умови участі, інформація про дедлайни і відкриті конкурси, а також електронна система подачі заявок містяться на Порталі учасників CORDIS. Для подачі заявки кожна організація повинна зареєструватися на Порталі і отримати відповідний ідентифікаційний номер – PIC код.

Конкурси, оголошені у рамках Робочої програми на 2018 – 2020 рр.

У разі виникнення запитань звертатись за тел. +380507348280

Відділ інноваційного розвитку і маркетингу територій

департаменту інвестиційно-інноваційного

розвитку і зовнішніх відносин облдержадміністрації


До уваги інноваторів IT-галузі!

Нагадуємо, що триває прийом заявок на Open Data Challenge – найбільший національний конкурс IT - проектів.

Мета – розробка інноваційних проектів, які матимуть антикорупційну спрямованість та сприятимуть вирішенню проблем суспільства. Створення  сервісів та продуктів з використанням відкритих даних (масиви інформації, що публікуються державою у відкритих, структурованих форматах, придатних для машинного зчитування).

Аудиторія конкурсу: IT-спеціалісти, підприємці, громадські активісти, дизайнери, студенти й усі, хто має ідеї щодо використання державних статистичних даних.

Призовий фонд – 2 500 000 гривень.

Інкубаційна програма в м. Києві.

Протягом чотирьох місяців інкубації фіналісти Open Data Challenge працюватимуть над розробкою бізнес-планів, прототипів своїх продуктів і сервісів, а також протестують їх для групи користувачів. Для учасників з інших міст забезпечується проживання в м. Києві на період програми.

Переваги інкубації:

Менторська підтримка;

Державна підтримка в полегшенні доступу до даних та відкриті державних даних та реєстрів;

PR-підтримка;

Офісна інфраструктура в центрі Києва (1991 Civic Tech Center, БЦ «Парус»).

Основні етапи:

до 25 березня – прийом заявок від проектів;

20-21 квітня – інтенсив та відбір на інкубацію;

з 6 травня – інкубація проектів;

20 вересня – Demo Day.

Детальна інформація про конкурс, подання проекту та критерії відбору за посиланням: https://odc.in.ua/

Відділ інноваційного розвитку і маркетингу територій

департаменту інвестиційно-інноваційного розвитку та зовнішніх відносин облдержадміністрації


X міжнародний медичний форум

Донецька облдержадміністрація інформує, що у період з 17 по 19 квітня 2019 року у м. Київ пройде X Міжнародний медичний Форум «Інновації в медицині – здоров’я нації» – масштабний комплексний захід інноваційної спрямованості в галузі охорони здоров’я України, який об’єднує науково-практичну програму, школи, виставки та спеціалізовані експозиції і створює міжнародну платформу для обміну досвідом та підвищення кваліфікації фахівців охорони здоров’я.

Структура форуму:

  • Міжнародний медичний конгрес 
  • Виставка MEDICAEXPO 
  • Виставка PHARMAEXPO

Активну участь у підготовці Форуму беруть понад:

  • 140 медичних асоціацій, громадських об'єднань, соціальних фондів;
  • 18 вищих медичних навчальних закладів;
  • 3 медичні академії післядипломної освіти (НМАПО, ХМАПО, ЗМАПО);
  • 125 спеціалізованих видань України, СНД і зарубіжжя;
  • 300 спеціалізованих інтернет-ресурсів.

Детальна інформація про захід за посиланням http://medforum.in.ua

Бажаючих прийняти участь просимо звертатись за тел. +380507348280


Всеукраїнський фестиваль інновацій 2019!


Інформуємо про проведення щорічного Всеукраїнського фестивалю інновацій, який відбудеться 14-16 травня 2019 року. Метою заходу є розвиток культури академічного підприємництва, популяризація розробок вітчизняних вчених та інноваторів, залучення інвесторів до фінансування впровадження новітніх проектів. У рамках заходу заплановано провести:

  • круглий стіл «Розвиток академічного підприємництва в закладах вищої освіти та наукових установах України»;
  • конкурс стартап проектів;
  • конкурс інноваційних проектів;
  • навчальний тренінг щодо інноваційної діяльності.

Щодо круглого столу

До участі у заході запрошуються представники закладів вищої освіти, наукових установ, наукових парків, інших інноваційних структур, громадських організацій та реального сектора економіки, до сфери інтересів яких належать питання академічного підприємництва та комерціалізації інноваційної продукції. За результатами круглого столу планується опублікування тез доповідей в електронному вигляді.

У разі зацікавленості, просимо до 18:00 10 квітня 2019 року заповнити гугл-форму за посиланням: https://goo.gl/efR8kB, тези доповіді прикріпити до гугл-форми або надіслати на електронну пошту: [email protected]

Заявки та тези доповіді, надіслані пізніше зазначеної дати, розглядатись не будуть. Участь у заході безкоштовна. Витрати на відрядження покриваються за рахунок учасників.

Щодо конкурсу стартап проектів

Участь у конкурсі можуть взяти проекти, представлені закладами вищої освіти, науковими установами національних академій наук або міністерств, а також закладами професійної (професійно-технічної) освіти. Стартап проекти мають бути спрямовані на пошук бізнес-моделі, що дозволить швидко вийти на ринок та масштабувати новостворені продукти / послуги. До участі у конкурсі допускаються проекти на стадії готовності не менш як прототип.

Конкурс проходитиме за двома напрямами: Hardware стартапи та Software стартапи (IT – стартапи). Заявки на конкурс приймаються до 18:00 28 лютого 2019 року.

У разі зацікавленості та для підтвердження участі у Конкурсі стартапів в рамках Всеукраїнського фестивалю інновацій – 2019, просимо заповнити гугл-форму за посиланням: https://goo.gl/MU1zDc

Опис проекту надсилається додатково на електронну пошту: [email protected] (в темі листа зазначити: Конкурс стартапів _ Назва вашого стартапу).

Відбір фіналістів конкурсу триватиме до 22 березня 2019 року. Результати відбору буде оприлюднено на офіційному сайті Міністерства освіти і науки України не пізніше 25 березня 2019 року.

Окрім цього, до 30 квітня 2019 року для фіналістів буде проведено додатковий тренінг щодо підготовки презентацій проектів українською та англійською мовами у фіналі конкурсу, який відбудеться у травні 2019 року. Участь у заході безкоштовна. Витрати на відрядження покриваються за рахунок учасників.

Щодо конкурсу інноваційних проектів

Участь у конкурсі можуть взяти проекти, які представлені закладами вищої освіти, науковими установами національних академій наук або міністерств, а також закладами професійної (професійно-технічної) освіти та спрямовані на створення й реалізацію інноваційного продукту. Інноваційний проект має містити у собі такі структурні елементи: визначені цілі та задачі; комплекс конкретних досліджень і розробок; економічне, ресурсне та організаційне обґрунтування. До участі у конкурсі допускаються проекти на стадії готовності не менш як дослідний зразок.

Заявки на конкурс приймаються до 18:00  28 лютого 2019 року.

У разі зацікавленості та для підтвердження участі у Конкурсі інноваційних проектів в рамках Всеукраїнського фестивалю інновацій – 2019, просимо заповнити гугл-форму за посиланням:  https://goo.gl/Qr6Wg8.

Відбір фіналістів конкурсу триватиме до 22 березня 2019 року. Результати відбору будуть оприлюднені на офіційному сайті Міністерства освіти і науки України не пізніше 25 березня 2019 року. Фіналістам потрібно буде підготувати презентації проектів. Участь у заході безкоштовна. Витрати на відрядження покриваються за рахунок учасників.

Склад журі конкурсів буде сформовано з представників інноваційних структур, венчурного бізнесу, міжнародних організацій та фондів тощо. Партнерами заходу виступають Європейська мережа підприємництва, провідні міжнародні та вітчизняні компанії. Фіналісти конкурсів будуть відзначені та отримають підтримку для реалізації проектів від партнерів Всеукраїнського фестивалю інновацій.

Щодо навчального тренінгу з інноваційної діяльності

У разі зацікавленості та для підтвердження участі у навчальних тренінгах, спрямованих на розвиток навичок в сфері інноваційної діяльності, в рамках Всеукраїнського фестивалю інновацій – 2019, просимо заповнити гугл-форму за посиланням:   https://goo.gl/XMFLW1. Тема та спікери тренінгу уточнюються та будуть оголошені пізніше.

Більш детальна інформація за тел.: +380507348280.


Конкурс стартап проектів POLISH-UKRAINIAN HIGH-TECH HUB 2018

Донецька облдержадміністрація повідомляє про можливість прийняти участь у конкурсі стартап проектів POLISH-UKRAINIAN HIGH-TECH HUB 2018.

Проект Kyiv Tech Hub – це результат симбіозу двох типів очікувань: представники наукових кіл в Україні шукають фінансування для своїх проектів та шанс виходу на європейські ринки, з другого боку польський ринок шукає нові, перспективні інвестиційні цілі

У 2018 році до проекту приєднався ще один важливий партнер – фундація «Фонд Співпраці», одна з найдосвідченіших організацій в Польщі, яка займається наглядом та операційним виконанням проектів, що фінансуються безпосередньо ЄС.

У рамках проекту кожен український стартап, інноватор, винахідник і автор інноваційного проекту може подати свій проект до конкурсного розгляду. Далі 30 найкращих команд будуть мати можливість представлення своїх проектів на конференції.

Детальніше про захід за посиланням: http://startuphub.pl/kyivtechhub/


Кокурс у галузі біотехнологій “40 Under 40 Leaders in Biotech in Ukraine”

До уваги студентів, дослідників та підприємців!

Нагадуємо, що триває прийом заявок на участь у конкурсі “40 Under 40 Leaders in Biotech in Ukraine”, де організатори планують знайти 40 новаторів у віці до 40 років (народжені до 1 січня 1978 року), які працюють за напрямом біотехнологій.

Переможці отримають грант або грошову винагороду для відвідування конференцій та виставок у США на загальну суму 25 тис доларів.

Конкурс для молодих науковців реалізовано у межах Біотехнологічної ініціативи Фундація США-Україна, які вважають, що біотехнологія це перспективна галузь для економічного майбутнього України.

Критерії для оцінки кандидатів:

  • лідерство у галузі;
  • підприємницька реалізація;
  • можливість комерціалізувати дослідження;
  • поточний чи майбутній вплив дослідження;
  • користь від діяльності або інновацій для українського суспільства.

Дедлайн заявок до 31 березня 2018 року.

Для участі у конкурсі претенденти мають подати заявку з описом досягнень, а також винаходу або іншого значного внеску в галузь біотехнологій.

Заявку необхідно заповнити англійською мовою та завантажити на сайт Фундації США-Україна ( http://www.usukraine.org/) або надіслати на електронну адресу [email protected]

Більш детальна інформація про конкурс за посиланнями:

http://www.usukraine.org/usufs-biotechnology-initiative-goes-kyiv/;

http://www.usukraine.org/recognizing-40-40-leaders-biotech-ukraine-25000-prizes-go-top-awardees/

У разі виникнення запитань звертатись  за тел. +380507348280.

Відділ інноваційної політики департаменту

інвестиційно-інноваційного розвитку

та зовнішніх відносин облдержадміністрації


Конкурс спільних українсько-латвійських науково-дослідних проектів на 2019-2020 роки

Інформуємо, що Міністерство освіти і науки України та Державне агентство з розвитку освіти Латвійської Республіки розпочало конкурс спільних українсько-латвійських науково-дослідних проектів на 2019-2020 роки.

Конкурс проводиться з метою сприяння встановленню та розвитку якісного науково-технологічного співробітництва між новаторами та науковцями обох країн.

Перевагу отримають проекти за наступними напрямами:

  • Енергетика та енергоефективність;
  • Екологія та раціональне природокористування;
  • Нові технології профілактики та лікування основних захворювань, дослідження у сфері біотехнологій, біоінженерії та генетики;
  • Нові матеріали;
  • Демографічні зміни, міграція та мігранти;
  • Особливості та проблеми регіонального розвитку і соціальної згуртованості;
  • Технології оборонного спрямування.

Дедлайн 15 травня 2018 року.

Детальна інформація про конкурс  додається.

Форма заявки на участь у конкурсі знаходиться тут.

У разі виникнення запитань звертатись  за тел. +380507348280.

Відділ інноваційної політики  департаменту

інвестиційно-інноваційного  розвитку

та зовнішніх відносин облдержадміністрації