портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

COSME

COSME – це програма ЄС для конкурентоспроможності малих і середніх підприємств (МСП), яка працює з 2014 до 2020 року із запланованим бюджетом 2,3 млрд євро. Інструменти, в основному, це акціонерний капітал і гарантії.

Україна підписала угоду в січні 2016 року.

COSME буде надавати підтримку МСП в чотирьох галузях:

  • поліпшення доступу до фінансування для малого та середнього бізнесу у вигляді власних і позикових коштів,
  • поліпшення доступу до іноземних ринків,
  • поліпшення структури умов для конкурентоспроможності та стійкості підприємства,
  • просування підприємництва та підприємницька культура.

Потенціальні бенефіціари – підприємства, зокрема, малого та середнього бізнесу, зможуть отримати вигоду від підтримки, наданої в рамках програми COSME (наприклад, користуються більш легкими кредитами або венчурним капіталом, доступ до ринків послуг). Українські МСП можуть отримати вигоду з 25 підпрограм e рамках COSME, що класифікуються за трьома цілями: допомога виходу на зовнішні ринки, підвищення конкурентоспроможності та поліпшення бізнес-культури. Серед підпрограм, є такі важливі ініціативи, як Erasmus для молодих підприємців, група європейського стратегічного партнерства, напрямки європейського передового досвіду і т.д.

Організації бізнес підтримки(наприклад, торгові палати, кластерні організації) можуть отримати вигоду з виділеної підтримки та створення мереж.

Політики можуть отримати вигоду з діяльності (наприклад, обмін передового досвіду), спрямованої на поліпшення рамкових умов для бізнесу.

Потенціал для України – українські підприємці отримуватимуть професійні консультації та аналітику, підтримку експортно-імпортних операцій, а також допомогу з розширенням торгово-економічних відносин. Освітній компонент програми включає в себе обмін інформацією та досвідом, в тому числі програми «Erasmus для підприємців», різні галузеві конференції, тренінги, семінари, програми обміну та стажувань.

Крім того, Мережа Європейських Підприємств (EEN) в даний час розширюється в Україні в результаті COSME. EEN представляє собою інтернет-платформу для підтримки малого та середнього бізнесу, спрямовану на підвищення міжнародного співробітництва та інновацій, а також для поліпшення передачі технологій з науково-дослідних інститутів для підприємств. EEN-Україна допоможе МСП знайти нових клієнтів, постачальників, партнерів, інвесторів, виробників або дистриб’юторів, а також надавати консультації з питань участі в фінансових програмах ЄС, в тому числі інформаційні дні та тренувальні сесії, міжнародні ярмарки та виставки.

Заявку можна знайти на EASME веб-сайт. Заявку можна подати тут.