портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

9 травня - День Європи

Опубліковано 09 травня 2023 року, 07:36

9 травня у країнах Європейського Союзу відзначається День Європи.

Після завершення Другої світової війни європейські країни почали продумувати принципи політичної співпраці та економічної кооперації. Зрештою 9 травня 1950 року французький міністр закордонних справ Роберт Шуман виступив з ініціативою налагодити в Європі спільну координацію та контроль за важкою промисловістю. Він запропонував розробити принципи спільної політики для досягнення солідарності в цій окремій галузі. У своїй промові Роберт Шуман зазначив: «Мир у світі неможливо забезпечити без прогресивних зусиль, сумірних рівню небезпеки, яка перед ним постає» та запропонував створити Європейську спільноту вугілля та сталі – першу з наднаціональних інституцій. Основною метою розробки цього об’єднання було створення механізму попередження воєн у Європі, щоб їх не лише «не можна було уявити, а й вони були неможливими». На його думку, економічна співпраця допоможе підвищити стандарти життя, що стало б першим кроком до об’єднаної Європи.

Франція, Німеччина та інші європейські країни мали передати управління виробництвом вугілля та сталі єдиному органу. Унаслідок такого об’єднання ключові галузі військової промисловості також мали перейти під спільний контроль, що унеможливило б підготовку окремої країни до нової війни.

18 квітня 1951 року в Парижі був підписаний договір про створення Європейської спільноти вугілля та сталі. Спершу його ратифікували шість країн: Франція, Німеччина, Італія та країни Бенілюксу – Бельгія, Нідерланди й Люксембург. Організація була відкрита для інших європейських країн.

Нині вважається, що Декларація Шумана офіційно започаткувала процес європейської інтеграції. Саме тому в ЄС 9 травня відзначається День Європи.

Ідея Об'єднаної Європи народилася із прагнення до інтеграції, аби не допустити повторення помилок минулого й кровопролитних воєн, що роздирали європейський континент. Для захисту цінностей свободи, демократії, рівності, поваги та захисту прав людини – основ розвитку Європейського Союзу.

У процесі реалізації Паризького договору 1951 року Європейська спільнота вугілля та сталі згодом була переформатована у Європейську комісію, пізніше - Європейський Союз. Пізніше були створені чотири основні європейські інституції – Європейська Комісія, Європейський парламент, Європейська рада і Європейський суд.

Офіційно ж країни-члени Європейського Союзу почали відзначати День Європи у 1985 році після зустрічі у Мілані – як день відзначення миру і єдності на європейському континенті.

Як зазначила Урсула фон дер Ляєн у промові до Дня Європи 2022 року, «вторгнення Кремля нагадує нам, чому ми святкуємо День Європи. День, коли народилася наша мирна, процвітаюча та об’єднана Європа…Більше ніж коли-небудь, європейці відчувають, що вони належать до європейської родини».

Так, поряд із гімном (Ода до радості), прапором (на якому зображено 12 зірок), гаслом (єдність у різноманітті), День Європи став одним із символів Європейського Союзу.

День Європи є офіційним вихідним днем у двох країнах – Люксембургу (де народився Роберт Шуман у 1886 році) і Косово. У Румунії цей день співпадає з Днем незалежності, а Хорватія та Литва офіційно визнали цей день як свято, проте він не є вихідним днем.

Інші ж країни-члени Європейського Союзу відзначають цей день у «пам'ятний» спосіб – вивішуючи прапори, організовуючи спеціальні заходи.

Цьогоріч День Європи спрямований на інформування суспільства про те, як ЄС підтримує мир, безпеку та демократію завдяки своїй рішучості перед обличчям російської війни проти України та інших конфліктів у всьому світі.

Також День Європи 2023 дозволить краще познайомитися зі зусиллями ЄС у побудові зеленої, цифрової та конкурентоспроможної, справедливої та кваліфікованої, а також сильної, стійкої та безпечної Європи. Цього року він присвячений європейському року навичок.

Традиційно, на День Європи інституції ЄС – Європейський парламент, Європейська рада і Рада Європейського Союзу, Європейська комісія, Суд Європейського Союзу, Європейський Центральний Банк, Європейська палата аудиторів, Європейська служба зовнішніх справ, Європейський соціально-економічний комітет, Європейський комітет регіонів, Європейський інвестиційний банк проводять день відкритих дверей, щоб усі охочі змогли краще ознайомитися з тим, як працює Європейський Союз на інституціональному рівні.

Указом Президента України від 08 травня 2023 року №266/2023 в Україні встановлено День Європи, який відзначається щороку 9 травня спільно з державами Європейського Союзу.

Цьогоріч Україна вперше відзначатиме День Європи разом з країнами Європейського Союзу – 9 травня, в статусі країни-кандидата на членство в ЄС. Ми є частиною родини європейських держав зі спільними цінностями та прагненнями, а Збройні Сили України міцно стоять на захисті всієї Вільної Європи.

Сьогодні саме в Україні ми разом пишемо новий розділ історії Вільної Європи.